Haberler

Engelsiz Şehirler İnşa Edebiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Eğer zihinlerdeki, bakıştaki, anlayıştaki engelleri kaldırabilirsek inanın her türlü engeli aşarız, engelsiz bir dünya, engelsiz şehirler inşa edebiliriz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Eğer zihinlerdeki, bakıştaki, anlayıştaki engelleri kaldırabilirsek inanın her türlü engeli aşarız, engelsiz bir dünya, engelsiz şehirler inşa edebiliriz" dedi.

Görme engellilerin sesli komutlar yardımıyla yürümeleri ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarında kolaylık sağlayacak "Gören Göz" cihazlarının dağıtımı Ankara'da başladı. Bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihaz olan "Gören Göz" cihazları, ilk aşamada pilot uygulama olarak İstanbul için 3 bin, Ankara için 2 bin olmak üzere toplam 5 bin adet dağıtılacak.

Cermodern'de düzenlenen dağıtım törenine, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, eski AK Parti İstanbul Milletvekili ve Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Başbakanlık Müşaviri Kenan Önalan, bakanlık bürokratları, görme engelliler ve diğer ilgililer katıldı.

Emine Erdoğan, Ankara'da 2 bin adet "Gören Göz" cihazının dağıtımının gerçekleştirileceğini belirterek, "İnşallah İstanbul ve İzmir'de de bu cihazları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak, görme engelli kardeşlerimizin günlük yaşamını kolaylaştırma adına çok önemli bir adımı atmış olacağız" dedi.

Kullanacak tüm engellilere cihazın hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, projeyi hayata geçiren ilgili bakanlıklara, projede görev alan tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarını sundu.

"Takdir edersiniz ki bugün burada çok önemli bir adımı aynı zamanda bir ilk adımı atıyoruz" diyen Erdoğan, cihazların görme engelliler için beyaz baston kadar önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Görme engelli kardeşlerimiz bu cihazla daha kolay hareket edebilecek. Gidecekleri yere kolaylıkla varabilecek, birbirleriyle iletişim kurabilecek, internete, radyoya daha kolay ulaşabilecekler. Ancak bu cihazın harici bir takım hizmetlerle desteklenmesi gerektiği de çok açıktır. Örneğin, yerel yönetimlerin bu cihazı kullanan kardeşlerimiz için yeni hizmetler sunması gerekiyor. Toplu taşıma araçlarının, durak ve istasyonların, sokak ve caddelerin, kaldırım ve yaya geçitlerinin bu cihazı destekleyecek şekilde tasarlanması bir zorunluluk arz ediyor. Aynı şekilde bankaların, kütüphanelerin, kafelerin, restoranların Gören Göz cihazlarına hizmet veren bir altyapıyı kurmaları gerekmektedir.

Birçok belediyemiz engellilerin önündeki engelleri kaldırmak için gerçekten güzel çalışmalar yapıyorlar. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız birer sosyal sorumluluk projesi olarak engellilerimiz için hayatı kolaylaştıracak düzenlemeler gerçekleştiriyorlar. Teknolojinin devreye girmesiyle bu çalışmaların da farklı bir boyut kazanacağına, engellerin çok daha hızlı bir şekilde ortadan kalkacağına inanıyorum."

-"Her engelli gelecek için umut ışığı"-

Emine Erdoğan, topluma kazandırılan her engellinin hiç kuşkusuz Türkiye için, gelecek için bir umut ışığı olacağını vurguladı.

2009 yılında Ulaştırma Bakanlığının öncülüğünde "Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçerisinde Ben de Varım" projesini başlattıklarını anımsatan Erdoğan, 30 engellinin istihdamıyla başlatılan projede çalışan engelli sayısının 300'e ulaştığını belirtti. Erdoğan, kendisinin de destek verdiği projenin geçen yıl kamu kuruluşları arasında "en başarılı sosyal sorumluluk projesi" seçildiğini ve "Altın Pusula" ödülünü aldığını söyledi.

"Bu tür başarı örneklerini çoğaltmak zorundayız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben her zaman ifade ediyorum. Eğer zihinlerdeki, bakıştaki, anlayıştaki engelleri kaldırabilirsek inanın her türlü engeli aşarız, engelsiz bir dünya, engelsiz şehirler inşa edebiliriz. Burada şunu da vurgulamak durumundayım: Tarih boyunca engelli insanlar her zaman başkalarına bağımlı varlıklar olarak görülmüşler. Engelliler konuşmadı, konuşamadı, onların yerine hep başkaları konuştu. Engelliler kendilerini tarif edemediler, başkaları onları tarif etti. Engellilere her zaman bakıma muhtaç olarak bakıldı, kendi kendilerine yetecek imkanlar sağlanmadı. Bugün artık önce zihinlerde ardından da sokakta, caddede, işte bu en büyük engeli aşmak, geride bırakmak zorundayız."

Engellilere acıyarak bakanlar asıl acınası durumda olanının kendileri olduğunu fark etmeliler. Engelliler kendilerine acınmasını değil, sorunlarının anlaşılmasını, üzerine gidilmesini istiyorlar, bunu bekliyorlar."

-Aşık Veysel, Kani Karaca, Cemil Meriç örnekler-

Son dönemde engelliler için güzel ve anlamlı çalışmalar yapıldığına işaret eden Erdoğan, anayasada, yasalarda, mevzuatta önemli değişiklikler gerçekleştirildiğini, önemli reformların hayata geçirildiğini anlattı.

Tüm bu değişikliklerin, bu reformların tek tek bireyler, kurumlar tarafından özellikle de sosyal sorumluluk projeleriyle desteklenmesiyle, sorunların çok daha hızlı bir şekilde çözüleceğini dile getiren Erdoğan, şöyle dedi:

"Ben engelli kardeşlerimden özellikle rica ediyorum: Asla umutsuz olmayın, asla vazgeçmeyin. Engelleri kaldırmak için verdiğiniz mücadelede asla yılgınlığa düşmeyin.

Aşık Veysel'i görme engeline rağmen büyük bir ozan yapan onun sarsılmaz umududur. Kani Karaca'yı görme engeline rağmen çok büyük bir sanatçı yapan onun kararlılığıdır. Cemil Meriç'i görme engeline rağmen büyük bir yazar, büyük bir mütefekkir yapan onun azmidir, sarsılmaz mücadelesidir.

Sanatta, sporda, siyasette, çalışma hayatında nice engelli kardeşlerimiz engelleri, bariyerleri aşarak umudun yolunu açtılar, umudun ışığını yaktılar. İnanıyorum ki sizler de engelleri aşacak, bariyerleri yıkacak, önyargıları ortadan kaldıracak ve diğer tüm kardeşlerinize, arkadaşlarınıza örnek olacaksınız inşallah. Ben bugün dağıtımını gerçekleştireceğimiz cihazların onu kullanacak arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

Emine Erdoğan, projenin takipçisi olacağını, projenin gelişmesi, büyümesi, yaygınlaşması için her türlü katkıyı sağlayacağını ifade etti.

Törenin başında görme engelli çocuklar, Emine Erdoğan'a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a çiçek sundu.

Törenin sonunda Emine Erdoğan, Bakanlar Şahin ve Yıldırım, görme engellilere

"Gören Göz" cihazlarını dağıttı. - ANKARA

Kaynak: AA / Yaşam

Recep Tayyip Erdoğan Binali Yıldırım Emine Erdoğan Fatma Şahin Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title