Haberler

Engellilerin Dans Edemeyeceği Yorumuna İnat Kursa Başladı

MANİSA'da yaşayan, sağ bacağının sol bacağından kısa olması nedeniyle protez kullanan Samira Hüseyinova (17), bir internet sitesinde gördüğü 'Protezliler dans edemez' yorumuna inat dansa başladı. Hüseyinova, gelecekte moda tasarımcısı olmak istediğini söyledi.

Annesi çocuk gelişimi uzmanı Gül Hüseyinova (40) ve ağabeyi Manisa Celal Bayar Üniversitesi İşletme Bölümü 3. sınıf öğrencisi Samir Hüseyinova ile birlikte 3 yıl önce  Azerbaycan'dan Manisa'ya gelen İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik Tasarım Bölümü 3'üncü sınıf öğrenci Samira Hüseyinova, protez bacak kullananların da dans edebileceğini gösterdi. Yaklaşık 1 aydır Manisa Dans Akademisi'nde Latin Dansları eğitimi alan Samira Hüseyinova, dansla engellerin aşılabileceğini kanıtladı.

Eşinden ayrı iki çocuğuyla birlikte yaşayan Gül Hüseyinova, Samira'nın doğuştan sağ bacağının sol bacağından kısa olduğunu, geçirdiği birkaç ameliyattan sonra olumlu sonuç alınmayınca sağ bacağına protez takıldığını anlattı. Kızının protez bacağıyla kendi başına her işini yapabildiğini dile getiren Gül Hüseyinova, "Şu anda hiçbir sıkıntısı yok. Resim çiziyor, yüzmeye gidiyor. Şimdi de tutkusu olan dansa başladı. Kimseye muhtaç değil. Tüm işlerini kendisi hallediyor" dedi.

O YORUMDAN SONRA DANSA BAŞLADI

Anne Gül Hüseyinova, kızının, bir internet sitesinde okuduğu 'Protezliler dans edemez' yorumundan sonra dansa tutkusunun başladığını söyledi. Gül Hüseyinova, "Kızım bir gün internette bir yazı okudu. O yazıda protezliler dans edemez diye bir ibare kullanılmış. Buna çok büyük bir tepki verdi. 'Nasıl protezliler dans edemez' diye tepkisini dile getirdi. Kızım bana, 'Hayır protezliler dans eder, yürür, oynar da' şeklinde düşüncesini dile getirdi. Kızım zaten evde kendi başına dans ediyordu. Piyano çaldığı için müzikle bir geçmişi vardı. Daha sonra internette okuduğu yazıya kızım cevap yazdı. 'Neden böyle bir şey yazıyorsunuz. Protez kullanan insanlar var. Onları neden hayata küstürüyorsunuz. Onlar da dans edebilir' yazdı. Bu cevabı internette okuyan İstanbul'daki bir dans hocası, kızıma, 'Samira sen dans et. Sen dans ettiğin videonu internette paylaş. Ben o videoyu her yerde paylaşacağım. Görsünler ki protezliler de dans edebilir' diye cevap yazdı. Daha sonra kızımın internet sitesinde verdiği cevabı Amerika'da dansla uğraşan eski bir milletvekili kadın okumuş. O da aynı İstanbul'daki dansçı gibi 'Sen videonu çek. Videonu hem kendi sosyal kanalımda, hem de birçok sosyal medyada paylaşacağız ve tüm dünya engellilerinde dans edebileceğini görecek' cevabını verdi. Kızım bu cesaretle dans etme kararı aldı" diye konuştu.

BAZI DANS AKADEMİLERİ KABUL ETMEDİ

Kızı Samira Hüseyinova'nın dansa olan tutkusunun artmasından sonra çeşitli dans akademilerine başvurduklarını belirten anne Gül Hüseyinova, ancak protezli olması sebebiyle bazı akademilerin Samira Hüseyinova'yı kabul etmediğini söyledi. Anne Gül Hüseyinova, "En son olarak Manisa Dans Akademisi'ne geldik. Bizi kabul edebileceklerini ve çok memnun olacaklarını, engellilerin dans etmeme gibi durumun olamayacağını dile getirdiler. Bunları duyunca hem kızım hem ben çok mutlu olduk. Şimdi 1 aydır kızımla birlikte dans öğreniyoruz" diye konuştu. Kızı Samira Hüseyinova ile birlikte dans eğitimi aldıklarını söyleyen anne Gül Hüseyinova, "Kızımı hiçbir zaman yalnız bırakmadım. Kızım nerdeyse ben ordayım. Ne yapıyorsa birlikte yapıyoruz. Sonuna kadarda birlikte olacağız" dedi.

ENGELLİ ANNELERE SESLENDİ

Engelli annelere seslenen, asla çocuklarını dışarıya çıkarmama gibi davranış yapmamaları gerektiğini vurgulayan Gül Hüseyinova, "Çocuğun engelli bile olsa dışarı çıkaracaksın. Biz bunu çok yaşadık. Yolda yürüdüğümüz zaman gözler üzerimizde oluyor. Bu konuda yapacak bir şey yok. Benim kızımı da Allah yarattı, normal insanı da Allah yarattı. Bu nedenle çocuğun engelli bile olsa dışarı çıkaracaksın, her yere götüreceksin. Belki engelli çocuk ileride ya dans ederek ya resim yaparak, daha başka bir şeyle hayatını kazanacak. Bunu kimse bilemez. Engelli arkadaşlarımızda hiçbir zaman hayata küsmesinler. Hiçbir zaman 'Ben engelliyim' diye kendilerini eksik görmesinler. Tam tersi, olay eksiklik değil, olay normal insanlardan daha özel olduklarıdır. Hiçbir eksiklikleri yok. Hayatlarını devam edip, kimseye muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirsinler. Anne ve babalarına da muhtaç olmasınlar" dedi.

Samira Hüseyinova ise, dansın artık kendisinde bir tutku olduğunu, dansla insanların kusursuzlaştığını dile getirdi. Gelecekte moda tasarımcısı olmak istediğini dile getiren Samira Hüseyinova, "İleride kendi markamı oluşturmak istiyorum. Moda tasarımcısı olmak hayalim. İnsanların vücut yapılarına göre uyarlanabilir giyim yapmak. Engellilere özel protez tasarımları veya protezlere takı tasarımları yapmak da istiyorum. Ayrıca profesyonel yüzücü olmak istiyorum" dedi.

Manisa Dans Akademisi'nin sahibi ve dans eğitmeni Volkan Doğan ise, toplumda engellilerin dans edemez gibi bir algı olduğunu, ancak Samira'nın engellilerin dans edebileceği konusunda önemli bir kanıt olduğunu ifade etti. Samira'nın 1 ayda dansta önemli aşamalar kat ettiğini ifade eden Doğan, "Samira ile dans etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Çünkü kendisi dans ederken yaşadığı mutluluğu bize yansıtıyor. Samira özellikle protez bacakları olan engellilerimiz için çok büyük bir örnek" diye konuştu.

- Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title