Haberler

Engelliler Filografi Sanatıyla Yaşama Tutunuyor

Van'da geçen yıl açılan Engelsiz Yaşam Akademisi'nde eğitim gören zihinsel ve bedensel engelliler burada yaptıkları filografi çalışmaları ile yaşama tutunuyor.

LEYLA BALA - Van'da geçen yıl açılan Engelsiz Yaşam Akademisi'nde eğitim gören zihinsel ve bedensel engelliler burada yaptıkları filografi çalışmaları ile yaşama tutunuyor.

İpekyolu Belediyesince geçen yıl açılan akademide 5-50 yaş aralığındaki 518 kişi çeşitli etkinlik ve kurslara katılıyor. Fitness odası, bilgisayar sınıfı, güzellik merkezi, hobi odası, tiyatro salonu, park ve bahçede düzenlenen etkinliklere katılan öğrenciler, resim, müzik, ahşap boyama ve filografi kurslarında haftada 5 gün eğitim imkanı buluyor.

Akademideki atölyede düzenlenen filografi kursuna katılan 18 zihinsel ve bedensel engelli, yaptıkları çalışmalarla el ve parmak becerileri ile göz koordinasyonlarını geliştiriyor.

Engellilere rahat bir yaşam sunmak, eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamak ve bunu yaparken de sanatla tanışmalarını amaçlayan akademi, vatandaşların da takdirini topluyor.

"Çocuklar kendilerini daha iyi hissediyor"

Engelsiz Yaşam Akademisi Müdürü Ömer Durmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş filografi sanatını engellilerle buluşturmak için yaklaşık 2 ay önce kurs açtıklarını söyledi.

Engellilerin bu kursa yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Durmiş, şöyle konuştu:

"Filografi, ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Biz öğrencilere hazır görseller sunuyoruz. Bu görsellerin hatları belirginleştirilerek tel iplerle çalışmaya renk veriliyor. İki hafta gibi bir sürede tablo tamamlanıyor. Öğrenciler filografi sanatı ile ince motor becerilerini ciddi oranda geliştiriyor, el ve göz koordinasyonlarını arttırıyor. Bu sanatla kendilerini daha iyi hissediyorlar."

Durmiş, akademiye verdiği destekten dolayı İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'e teşekkür etti.

Merkezde görevli filografi eğitmeni Cumali Özer ise öğrencilerin ilk başta bu sanatı yaparken zorlandıklarını "ip ve çividen sanat olur mu?" diye sorduklarını anlattı.

Öğrencilerin ortaya çıkan çalışmaları gördükçe fikirlerinin de değiştiğini vurgulayan Özer, "Zamanla kendi yaptıkları tabloları çalışmaları gördükçe beğenmeye ve ilgi duymaya başladılar. Sanatla uğraştıkça da sosyalleşmeye başladılar." dedi.

Kursiyerlerden Hacı Yıldırım da "Kısa sürede ortaya güzel eserler çıkardık. Güzel şeyler yaptıkça filografi sanatını da çok sevmeye başladık." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İpekyolu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title