Haberler

Engelliler Bursa'daki Müzelere Daha Kolay Erişebilecek

Bursa'da, görme, işitme ve konuşma engelli vatandaşların, başka birinin yardımına ihtiyaç duymadan müzeleri gezebilmesi ve eserler hakkında bilgi alabilmesi amacıyla yürütülmeye başlanan "Erişilebilir Müze Projesi" tanıtıldı.

Bursa'da, görme, işitme ve konuşma engelli vatandaşların, başka birinin yardımına ihtiyaç duymadan müzeleri gezebilmesi ve eserler hakkında bilgi alabilmesi amacıyla yürütülmeye başlanan "Erişilebilir Müze Projesi" tanıtıldı.

Valilik ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Bursa Engelliler Federasyonu tarafından yürütülen projenin tanıtım toplantısı, Merinos Parkı'ndaki Göç Tarihi Müzesi'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, projeyi çok anlamlı bulduğunu söyledi. Özellikle görme engellilerin müzeyi hissetmesinin önemli olduğunu belirten Karaburun, "Türkiye bu konuda çok yol katetti. Tüm müzelerde engellilerin ulaşabileceği ortamlar oluşturulması için çalışmalar devam ediyor" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, engellilerin de sağlıklı bireyler gibi tüm hizmetlerden yararlanmasını amaçladıklarını dile getirdi. Devletin, engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak düzenlemeleri yaptığını hatırlatan Güngör, "Başlıca hedefimiz, Bursa'yı engelsiz bir şehir haline getirmek. Yöneticiler olarak her zaman engelli vatandaşlarımızın yanındayız" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık ise "Erişilebilir Müze Projesi"ne, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından 39 bin 322 lira hibe desteği verileceğini bildirdi.

Projenin başta Bursa Müzeler Müdürlüğüne bağlı Arkeoloji, Atatürk Evi, Mudanya Mütareke Evi müzeleri ile Büyükşehir Belediyesine bağlı Göç Tarihi, Kent ile Karagöz olmak üzere 6 müzede uygulanacağını aktaran Karlık, "Proje kapsamında engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerine katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı Fatih Kadiroğlu, Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ile engelli derneklerinden temsilciler katıldı.

Süresi 8 ay olarak belirlenen projenin 6 Haziran 2016'da tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte ziyaret istatistikleri toplanarak müze personeline engellilerle iletişim kurma yöntemleri anlatılacak, 25 çalışana işaret dili eğitimi verilecek, işaret dili tercümesi ve sesli betimlemelerle müzelerin tanıtım filmleri hazırlanacak. Projenin son aşamasında engellilerin katılımıyla müzeler gezilerek, uygulamanın sonuçları görülecek.

Kaynak: AA / Yerel

Bennur Karaburun Ak Parti Merinos Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title