Haberler

Engelli dernekleri: "Suistimalin önüne geçilmeli"

Güncelleme:

Çarşamba Bedensel Engiller Derneği Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Kerim Deniz ile Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Uçar, yaptıkları ortak basın açıklamasında, engelli bireylerin haklarının suistimal edilmemesine yönelik çağrıda bulundular.

Dernek başkanlarının yaptığı ortak açıklamada, "ÖTV'de yüzde 90 ve üzeri rapor ile yaşlı bireyler adına 2. ve hatta 3. kişilerin aldığı araçlar yüzünden tüm engelliler fiyat sınırı ile cezalandırıldılar. Bayiiler de engellilerin ihtiyacı olan (geniş bagajlı ve kişilere özel opsiyonlu) araçları satamıyorlar. Bazı markalar artan ÖTV farkı ile fiyat yüksekliğinden hiç satamıyorlar. Geçen hafta da döviz artışı olunca satın almak için kredi sürecini başlatıp anlaşanlar da araçlarını alamayıp işlemleri yarım kalanlar gibi herkes kısaca mağdur oldu" denildi.

"Suistimalin önüne geçmek için fiyat ve araç sınırlaması getirilmeli"

Ayrıca başkanlar sözlerine şu şekilde devam ettiler: "55 bin lüks araç alındı, devlet ÖTV zararına uğratıldı' diyerek bunun bedeli hak sahibi engelli ve ailelerine ödetilemez. Sporcu ve çift sandalye kullananlar, 2 çocuğu engelli olan aileler hatta büyük puset ve tekerlekli sandalye kullananlar yedek koltuk değneğini bagajdan tutanların hepsi fiyat sınırlaması yüzünden ihtiyaç duydukları araçları alamıyorlar. Yaşlılar nedeniyle su istimalin önüne geçmek için fiyat ve araç sınırlaması onlara getirilmeli. Kimse kusura bakmasın! Hak sahibi engelliler için fiyat sınırı kaldırılmalı ve 2.00 cc motor sınırı da asla getirilmemeli. Ayrıca araç İstanbul'da sahibi başka ilde hatta 1. dereceden kan bağı olmayan kişiler kullanıyorsa tüm araçları toplatsınlar ya da ÖTV talep etsinler. Ama gerçek hak sahibi binlerce engelliler ve ailelerini mağdur etmesinler! Engelli hakları bu değil! BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ne aykırı ve ayrımcılık ile karşı karşıyayız! Engelli hakları, suistimalciler yüzünden hakkını olanı elinden almak değildir. Suistimalin önüne geçmek için gerekli tedbir ve kontrolleri kamuda ilgili birimler yapmalı. Engelliler de haklarını başkalarına asla kullandırtmamalı! Suistimali engellemek için caydırıcı en ağır cezalar alınamıyorsa bunun suçlusu da masum engelliler değildir! Şimdi birlik ve tüm haklarımızda her engel grubu ile omuz omuza kolektif dayanışma ile alınmış yanlış kararın iptali için her ilde davalar açarak ilk adımı atma ve ilgili tüm kurumlarla haklı mağduriyetin giderilmesi için arabuluculuk, savunuculuk ve lobicilik yapma zamanı." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Kerim Deniz Çarşamba Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title