Haberler

Engellerini Meslek Öğrenerek Aşıyorlar

MESUT VAROL / ÖZKAN BİLGİN - Van'da engelliler, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı kapsamında desteklenen "Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi" kapsamında açılan merkezde meslek öğreniyor.

MESUT VAROL / ÖZKAN BİLGİN - Van'da engelliler, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı kapsamında desteklenen "Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi" kapsamında açılan merkezde meslek öğreniyor.

Van Valiliği koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Van Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünce yürütülen "Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi" çerçevesinde İpekyolu ilçesindeki Konya Beyhekim Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde açılan atölyeler, engellilerin umudu oldu.

Tam donanımlı merkezde açılan seyahat ve konaklama, cam ve seramik, mobilya ve dekorasyon, tekstil, saç bakımı ve bilişim atölyelerinde 103 engelli meslek öğreniyor. Uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimleri alan engelliler, teorik bilgileri atölyelerde uygulayarak engellerini unutuyor.

Sosyal aktivitelerin de düzenlendiği merkez, engellilerin adeta ikinci evi haline geldi.

Merkez Müdürü Abidin Aşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında kurulan merkezin altı yıllık sürede önemli bir mesafe katettiğini söyledi.

Merkez bünyesinde her türlü araç ve gerecin bulunduğu donanımlı atölyelerin engellerin bilişsel ve sosyal davranışlarını iyileştirdiğini ifade eden Aşan, merkezin engellilerin toplumsal hayata katılmasında önemli görevi olduğunu kaydetti.

"Kurs bittikten sonra iş hayatına katılacaklar"

Aşan, merkezde engelli öğrencilerin her türlü ihtiyacının karşılandığını belirterek, şunları söyledi:

"Açılan atölyeler, engellilerin hem meslek öğrenme hem de sosyal hayata katılmasında önemi çok büyük. Atölyelerdeki kurslardan mezun engelli çocuklarımıza sertifikalar veriyoruz. Kurs bittikten bu öğrencilerimizin çoğu iş hayatına katılacaklar. Bu konuda aileler de her türlü desteği veriyor. Engelli çocuklarımızın ilerleyen yaşlarında iş hayatından bir yerlere gelecek olmaları, hem bizi hem de ailelerini çok mutlu ediyor."

Merkez bünyesinde özellikle hafif düzeyde zihinsel yetersizliği bulunan engellilere eğitim verdiklerini ifade eden Aşan, okuldan mezun olduktan sonra sınavlara giren dört engellinin sınavları kazanarak memur olduklarını vurguladı.

"Meslek öğrenip engel durumlarını unutuyorlar"

Aşan, öğrenciler için her türlü sosyal imkanlar sağlandığını ifade ederek, "Engelliler burada kendi engellerini unutup sıkıntılarından kurtuluyor. Burada engelli çocuklarımızı hayata ve topluma empoze etmeye çalışıyoruz. Onlar da meslek öğrenip engel durumlarını unutarak hayata hazırlanıyorlar. Çocuklar mesleğin inceliklerini burada öğrenerek kendilerini yetiştiriyorlar." diye konuştu.

Bilişim Atölyesi Eğitmeni Yafes Haylaz ise atölyelerdeki eğitimlerini tamamlayan engelli öğrencilerin toplumsal hayata katılarak ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaya çalıştığını vurguladı.

Velilerin de desteğiyle engellerin meslekle tanıştığını kaydeden Haylaz, atölyelerde çalışarak zamanlarını geçiren engellerin sosyal hayata daha erken adapte olduklarını anlattı.

Seramik ve Cam Teknolojisi Atölyesi eğitmeni Burcu Yıldız da engellilerin atölyede ürettiği ürünleri, kermes gibi etkinliklerde satacaklarını söyledi.

Öğrencilerin atölyede öğrendikleri tekniklerle çamurdan ürünler ürettiklerini anlatan Yıldız, atölyeye katılan engelli öğrencilerin keyifli zaman geçirdiğini belirtti.

"Okula gelmeden önce hep evdeydim"

Engellilerden Ömer Kaya da okulda eğitim görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Okulda arkadaşlar edinerek güzel vakit geçirdiğini dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Burada sosyal hayatımızda yaşayacağımız şeyleri öğreniyoruz. Burada olmaktan çok memnunum. Ailem de okula gelmemi çok destekliyor. Gün boyunca arkadaşlarımla vakit geçiriyorum. Burada hem öğretmenlerimi hem de arkadaşlarımızı çok sevdim. Okula gelmeden önce hep evdeydim ama şimdi okuldayım ve buradan ayrılmak istemiyorum."

Eğitime katılanlardan Feyzullah Ayaz ise okula geldikten sonra hayatının değiştiğini ifade ederek, "Burada bilgisayar kullanmayı öğrendim. Çok iyi arkadaşlıklar kurdum. Burada olmaktan son derece mutluyum. Öğretmenlerimiz bizimle çok iyi ilgileniyorlar onları çok seviyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Van Valiliği İpekyolu Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title