Haberler

Enflasyon Rakamlarının Yankıları... -Busiad Yönetim Kurulu Başkanı Yeşilova: -"(ekonomi Rayına Giriyor) Derken, Tsunami ile Karşı Karşıya Kalmayalım"

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Busiad) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Eylül Ayı Enflasyon Oranlarına İlişkin, "( Ekonomi Rayına Giriyor) Derken, Tsunami ile Karşı Karşıya Kalmayalım" Dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, eylül ayı enflasyon oranlarına ilişkin, ''(Ekonomi rayına giriyor) derken, tsunami ile karşı karşıya kalmayalım'' dedi.

Yeşilova, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek girdi maliyetleri, yüksek vergilerle birlikte doğal gaz ve elektrik fiyat artışı söylentilerinin morallerini bozduğunu ifade ederek, buna rağmen enflasyon rakamlarının eylül ayında beklenenden çok büyük sapma göstermemesini, özel sektörün başarısı olarak nitelendirdi.

Özel sektörden kaynaklanmayan, ''tamamen hükümetin yanlış politikalarından kaynaklanan'' yüksek girdi maliyetlerinin, enflasyon konusunda umutlarını kararttığını vurgulayan Yeşilova, şunları kaydetti:

''Hükümete sesleniyoruz. Lütfen bize yönetim yeteneklerimizi gösterebileceğimiz, uluslararası maliyetlerle çalışma imkanı sağlayın. Çünkü yabancı firmalarla, yüksek girdi maliyetleriyle rekabet etmemiz mümkün değildir. Avrupa Birliği'ne uyum ve ekonomik programa ilişkin yapısal düzenlemelerin kesintiye uğratılmadan hayata geçirilmesini istiyoruz. Hükümetin bütçe harcama sınırları içinde kalmasını, program dışı fiyat ve vergi harcaması yapmamasını istiyoruz.''

Yeşilova, Türkiye'de cari açığın da enflasyon gibi çok önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirterek, ''Türk ekonomisinin geçmişinde, cari açığın neden olduğu birçok olumsuzluk vardır. Bunun için, (ekonomi rayına giriyor) derken tsunami ile karşı karşıya kalmayalım'' dedi.

-NOSAB-

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras da, ağustos ayında gerçekleşen ekonomik dalgalanmanın durulmasıyla dengeye oturan döviz kurlarının, eylül ayında yeniden yükselişe geçmesinin, enflasyonu tetiklediğini ifade etti.

Enflasyondaki dengenin sağlanamamasının, IMF'nin de dikkatini çektiğini kaydeden Aras, ''Onlar bile enflasyondaki 2 puanlık sapmayı, programı ihlal olarak görüyor. Özellikle enerji maliyetleri, firmaların belini bükmeye devam ediyor. Şimdi, elektrikte bir zamdan bahsediliyor. Bu fatura sanayici ve ihracatçıya çıkarsa, bizim rekabet şansımız çok zora girecek. Girdi maliyetleri artıkça bizim dünya koşullarında maliyetler çıkarmamız imkansızlaşıyor'' görüşünü bildirdi.

-GESİAD-

Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin ise dövizdeki dengenin artışa geçmesiyle birlikte enflasyon oranlarının yükselişe geçtiğini ifade ederek, Ramazan ayının da etkisiyle TÜFE'yi yukarıya çeken sektörlerin başında ev eşyası harcamaları, gıda ve giyimin geldiğine işaret etti.

-MÜSİAD-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube Başkanı Ahmet Özkul da cari açığa dikkat çekerek, 21 milyar dolara ulaşan cari açık ve yüksek faiz politikalarıyla hedeflenen enflasyon düzeyine gelinmesinin zor olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title