Haberler

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Altın ticaretinin seyri ve turizm sektörünün katkısına bağlı olarak cari açığın sınırlanabileceği, enerji fiyatlarının ise cari açığı olumsuz etkilemeyi...

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Altın ticaretinin seyri ve turizm sektörünün katkısına bağlı olarak cari açığın sınırlanabileceği, enerji fiyatlarının ise cari açığı olumsuz etkilemeyi sürdüreceği öngörülmektedir." ifadesini kullandı.

Türkay, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Nisanda tüketici fiyatlarının yüzde 1,87 arttığını, yıllık enflasyon oranının yüzde 10,85 düzeyine yükseldiğini belirten Türkay, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( Tcmb ), nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bıraktı. Ocak 2017'den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranı 75 baz puan artırılarak yüzde 12,75'ten yüzde 13,5'e yükseltildi." değerlendirmesinde bulundu.

Tcmb'nin, Ocak 2018 enflasyon raporunda 2017 yılı enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirlediğini anımsatan Türkay, şunları kaydetti:

"Enflasyonun 2018'de yüzde 7,9 ve 2019'da yüzde 6,5 olarak gerçekleşeceğini öngörülmüştü. Nisan 2018 raporunda yüzde 7,9 olarak tahmin edilen 2018 yıl sonu enflasyonu, 0,5 puan güncellenerek yüzde 8,4 düzeyine yükseltilmiştir. 2019 yıl sonu için ise yüzde 6,5'lik tahmin korunmuştur. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2018 yılı sonunda yüzde 7,2 ile 9,6 aralığında gerçekleşebileceği öngörülmektedir."

Küresel büyümenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gücünü koruduğuna dikkati çeken Türkay, şöyle devam etti:

"Son dönemlerde Türk lirasında gözlenen değer kayıpları, petrol fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü seyir ve enflasyon bekleyişlerindeki bozulma karşısında TCMB'nin faiz oranlarında bir artışa gittiği görülmüştür. Bu haliyle TCMB, küresel büyümenin zayıfladığı ve emtia fiyatlarının yükseldiği bir durumda maliyet yönlü enflasyon baskıları ve genişleyen cari işlemler açığının Türkiye ekonomisi için bir risk unsuru olabileceğini değerlendirmektedir. Dış ticaret açısından mevcut veriler, iç talebin ılımlı seyrine bağlı olarak ithalatın ivme kaybetmesi karşısında AB ülkelerinde gözlenen toparlanmanın ihracatı olumlu etkilemeye devam ettiğini ortaya koymaktadır. Altın ticaretinin seyri ve turizm sektörünün katkısına bağlı olarak cari açığın sınırlanabileceği, enerji fiyatlarının ise cari açığı olumsuz etkilemeyi sürdüreceği öngörülmektedir."

Türkay, seçim kararının iktisat politikalarının geleceği üzerindeki belirsizlikleri belirli düzeyde ortadan kaldırması söz konusu olsa da ekonominin biriken sorunlarının çözümü ve kırılganlıkların giderilmesi için seçim sonrasında kalıcı politika önlemlerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Para Politikası Kurulu TCMB Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title