Haberler

Enerjisa'ya 1 Milyar Euro Değerinde Finansman

H.ö. Sabancı Holding A.ş. ve Österreichische Elektrizitã¤tswirtschafts-aktiengesellschaft (Verbund) Ortaklığı Olan Enerjisa Enerji Üretim A.ş., Portföyündeki 1. Faz Yatırımları İçin 865 Milyon Euro'luk Kredi Anlaşmasını İmzaladı.

H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. ve Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund) ortaklığı olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., portföyündeki 1. faz yatırımları için 865 milyon euro'luk kredi anlaşmasını imzaladı.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye elektrik enerjisi sektörü için dönüm noktası niteliğindeki bu finansman paketinin 2008 yılı sonuna kadar 1 milyar euro'ya ulaşması planlanıyor. Bu paket kapsamında kurulacak olan santraller ile yıllık 12 bin GWh elektrik üretileceği ve 3,6 milyon müşteriye elektrik sağlanacağı bildirildi.

Finansman paketi, bir Dünya Bankası kuruluşu olan IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Akbank T.A.Ş. ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kuruluşları tarafından verildi.

Finansman paketi, Türkiye serbest enerji piyasasına satış yapan bir özel sektör şirketinin yaptığı en büyük uluslararası finansman anlaşması olma özelliği taşıyor. Güncel piyasa koşulları dikkate alındığında paket, serbestleşen Türkiye elektrik sektöründeki liderlik hedefi yolunda Enerjisa'ya gösterilen güvenin önemli bir işareti olarak yorumlandı.

Enerjisa'nın finansman paketi kapsamında yer alan 1. faz yatırımlarını; Seyhan, Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı'nda gerçekleştirilecek toplam 10 hidroelektrik santral ve Bandırma'daki doğalgaz kombine çevrim santrali olmak üzere toplam bin 900 MW kurulu güçteki projeler oluşturuyor.

IFC (Uluslararası Finans Kurumu) çatısı altında 463 milyon euro tutarında sağlanan 12 yıl vadeli Finansman Paketi'nin€158 milyon euro'luk kısmı IFC tarafından, 305 milyon euro'luk kısmı ise IFC ve WestLB tarafından sendikasyon kredisi olarak düzenlendi. Finansman paketine, KFW IPEX-Bank GmbH, Bank Austria Creditanstalt AG, Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, WestLB AG ve Société Générale Bank Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici olarak katıldı. Ayrıca, Akbank T.A.Ş. 12 yıl vadeli 402 milyon euro tutarında Paralel Kredi Sözleşmesini National Bank of Greece'in katılımı ile imzaladı.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, liberalleşme yolundaki Türk enerji sektöründe kararlılıkla ilerleyen Enerjisa'ya güvenerek finansman paketinde yer alan tüm bankalara teşekkür etti. Sektöre damgasını vuran bu finansman paketi kapsamındaki projelerden başlayarak 2015 yılına kadar en az yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini hatırlattı ve Türkiye'nin enerji tedariki konusunda yaşadığı darboğazı atlatmak için yine 2015'e kadar en az 5 bin MW kurulu güce ulaşacaklarını yineledi.

Hakman ayrıca, "Ortağımız Verbund ile birlikte Türkiye'deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti işlerini geliştirme yolunda kararlılıkla ilerlemekteyiz. Türk enerji sektöründeki liberal piyasa yapısının, elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmelerini de kapsayarak, hızla geliştirilmesi, gelecekteki elektrik arz sıkıntılarının çözümüne olan katkımızı arttırmamıza da imkan sağlayacaktır" dedi.

Verbund'un CEO'su Micheal Pistauer ise, "Zorlu finansal pazar koşulları içerisinde bu kadar güçlü bankaların Sabancı ve Verbund'un stratejik hedeflerine inanması ve güvenmesi neticesinde bu benzersiz finansman paketi sonuçlandırılmıştır. Sabancı ve Verbund birlikte Türk elektrik sektöründe çevre dostu enerji sağlayacak güçlü ve enterge bir yapı oluşturmayı hedeflemektedir. Türk enerji sektöründe Sabancı, Verbund ve Enerjisa ile uzun dönemli bir ortaklık yaratan tüm bankalara teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

IFC Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat ise; sanayinin büyümesi ve ekonominin gelişmesi için en temel engel olan elektrik üretim kapasitesindeki yetersizliğin önlenmesi için bu önemli özel sektör fonunu yarattığımız için son derece mutluyuz. On hidroelektrik santrali ve bir doğal gaz santralinden oluşan projeler yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarıdır" dedi.

(CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title