Haberler

Enerjide Türk-amerikan Evliliği

Ic İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Amerika Merkezli Enerji Şirketi Aes ile İşbirliği Anlaşması İmzaladı.

IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Amerika merkezli enerji şirketi AES ile işbirliği anlaşması imzaladı.

IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding'in iştiraki olan hidroelektrik enerji üreticisi İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. ile AES'in yaptığı işbirliğinin sonucunda ortaya çıkan ve faaliyetini AES-IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. olarak sürdürecek şirket basına tanıtıldı.

Burada konuşan IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, İçtaş Enerji'nin büyüyen Türkiye pazarında önemli bir yer edindiğini ve ilerisi için büyük hedefler belirlediğini belirterek, “Şirketimiz, bu hedeflerin yapılabilmesi için güçlü bir yabancı şirketle stratejik ortaklık kurmasının olumlu sonuçlar doğuracağı kanaatine varmıştır” diye konuştu.

Çeçen, Amerikan AES şirketi ile Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığı dönemde elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ihalelerine birlikte katılmak amacıyla başlayan beraberliklerinin, üretim tesislerinin yatırımları konusunda da ortaklık yapma sonucunu doğurduğunu söyledi. Yapılan görüşmeler ve çalışmalar sonucunda AES şirketi ile 17 Mayıs 2007'de ortak olduklarını aktaran Çeçen, bu ortaklığın holdingin enerji sektöründeki büyüme hedeflerini yakalaması ve hatta daha yukarı çekilmesi sonucunu doğuracağına inandığını dile getirdi.

“4 YILDA 600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM”

IC Holdingin proje ve yapım aşamasında olan 18 hidroelektrik santralden 4 tanesini 2007 yılında gerçekleştirmeyi ve diğerlerinin de 2010-2011 yıllarında tamamlanmasını planladıklarını ifade eden Çeçen, “Proje ve yapım aşamasındaki hidroelektrik santrallerimizin tamamlanması için 4 yıl içinde yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceğiz” dedi.

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çeçen, önlerinde büyük projeler olduğunu ve özellikle büyük ölçekli kömür, doğal gaz ve rüzgar santral projeleri ile elektrik dağıtım ihalelerinin büyük sermaye gerektirdiğini ifade ederek, büyük projelerin gerçekleştirilmesinde şirketlerinin yeterli olamayabileceğini ve bu gücü bulabilmek için de AES ile ortaklık kurduklarını anlattı. Çeçen, ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesine de ortaklık kurdukları Froport şirketiyle girmeye hazırlandıklarını bildirdi.

“ENERJİ İHTİYACI 8 YILDA İKİYE KATLANACAK”

AES Başkan Yardımcısı ve AES Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) ve Afrika Bölgesi Başkanı John Mclaren da AES Holdingin 40 bin megavat üretim yapabilme ve 100 milyon insana hizmet sunabilme kapasitesine sahip olduğunu, 27 ülke ve 5 kıtada faaliyet gösterdiklerini söyledi.

2006 yılında AES'in 13,3 milyar dolar gelir, 2,4 milyar dolar işletme faaliyeti olduğunu anlatan Mclaren, termik üretim, gaz, kömür gibi kaynakların yanı sıra alternatif enerji ve kömür madenciliği, suyun tuzdan arındırılması gibi tamamlayıcı iş alanlarına da yatırım yaptıklarını kaydetti.

Mclaren, İspanya'da 2006 yılı sonunda faaliyete geçen 4 milyar doların üzerindeki santral yatırımının ve Bulgaristan'daki 670 megavatlık 1,4 milyar dolarlık santral yatırımları hakkında bilgi vererek, Türkiye'deki girişimi de önemli bir aşama olarak gördüklerini belirtti. Rüzgar santralleri gibi yeni projeler üzerinde çalıştıklarını, bütün diğer şirketler gibi çevre üzerine odaklandıklarını vurgulayan Mclaren, “Rüzgar enerjisi uzmanlığımızı Türkiye'de de kullanma potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Türkiye pazarında daha önce çalıştıklarını ve pazarın kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Maclaren, Türkiye'yi tercih etme nedenlerini coğrafi ve stratejik konumu dolayısıyla gelişmekte olan bir pazar olarak girişimi kolaylaştırması, Türkiye'nin büyümekte olan bir ülke olması ve 8 yıl içinde ülkedeki enerji ihtiyacının ikiye katlanması olarak sıraladı.

John Mclaren, Türkiye'de elektrik dağıtımının liberasyonu kapsamında önemli fırsatlar içerdiğini, Türkiye pazarında çalışmanın, şirketin Güneydoğu Avrupa pazarı açısından destekleyici olacağını kaydetti.

“NÜKLEER ENERJİDE FAALİYET GÖSTERMİYORUZ”

AES-IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Altınbilek de gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'de çok büyük enerji yatırımı yapılması gerektiğini ve yeni ortaklığın doğal gaz, termik gibi bütün enerji dallarında faaliyet göstereceğini söyledi.

AES-IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Christoph Waltenspul ise AES'in bugüne kadar nükleer enerji sektörüne girmediğini ve bu alanda faal olmadığını, Türkiye'nin kendileri için nükleer enerji dışında yeterli fırsatlara sahip olduğunu belirtti. Toplantıda konuşmaların ardından, İbrahim Çeçen ile John Mclaren tarafından işbirliği anlaşması imzalandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title