Haberler

Enerjide İsviçre ile İşbirliği Yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İsviçre ile Enerji Konusunda Ortak Projeler Hazırlayacaklarını Söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İsviçre ile enerji konusunda ortak projeler hazırlayacaklarını söyledi.

İsviçre Enerji Bakanı Walter Steinmann ile beraberindeki heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Güler, konuk bakan ve beraberindeki heyet ile önemli ve ilginç enerji projeleri üzerinde görüştüklerini bildirdi.

Heyet ile yenilenebilir enerji, Türkiye'den Avrupa'ya geçecek doğal gaz boru hattı, nükleer enerji konularında görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Güler, “Trans Adriyatik Boru Hattını yapmayı düşünen EGL firması Türkiye'de bir doğal gaz santrali kurarak elektrik üretmeyi düşünüyor. Bu noktalarda detaylı çalışmalar yapacağız ve önümüzdeki bir ay içinde İsviçre ile bir mutabakat zaptı imzalayacak” dedi.

Çok önemli bir Avrupa ülkesi olan İsviçre ile enerji konusunda çok kapsamlı ortak projeler yürütmeyi düşündüklerini vurgulayan Bakan Güler, projelerin yanı sıra enerji eğitimi konusunda da ortak çalışmalar yapılacağını söyledi.

İSVİÇRE'NİN NÜKLEER TECRÜBESİNDEN YARARLANILACAK

6 milyon nüfuslu İsviçre'de 5 nükleer elektrik santrali bulunduğuna dikkat çeken Güler, “Nükleer santral sayısını da önümüzdeki günlerde artırmayı düşünüyorlar. Bu konuda işletme, güvenlik ve lisanslama tecrübeleri var. Bu noktada kendileri görüşeceğiz” dedi.

İsviçre heyeti ile enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konusunda da önemli bir görüşme yaptıklarını ifade eden Güler, “Toprağın ısısını yaz, kış koruyacak ısı pompaları konusunda İsviçre çok deneyimli. Bu noktada da ciddi çalışmalar yapabileceğiz” dedi.

İsviçre Enerji Bakanı Walter Steinmann ise Türkiye gibi ülkelerle yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve güvenlik konularında işbirliğini geliştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi. Enerjide tedarik güvencesinin (arz güvenliği) sınırların ötesinde yapılması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Steinmann, İsviçre'den ATEL AG, EGL gibi firmaların Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini vurguladı.

Bakan Güler ile Davos'ta yapılan ilk görüşmenin bugün derinleştirildiğini kaydeden Steinmann, bir ülkenin refahı ve büyümesinde enerjinin büyük rol oynadığını, Türkiye ve İsviçre'nin de enerji alanında birçok projeyi başlattığını ve bunların geliştirileceğini kaydetti.

KÖMÜR SANTRALLERİ ÖZELLEŞTİRİLECEK

Kamuya ait kömür santrallerini değişik bir özelleştirme usulü ile daha önceden Ulaştırma Bakanlığının da yaptığı bir sistemle özelleştirmeyi düşündüklerini kaydeden Güler, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bununla ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile görüştük ve gerekli yasal düzenlemeyi de Başbakanlığa gönderdik. Önümüzdeki günlerde TBMM'de enerji arz güvenliği ile ilgili bir paket görüşülecek. Doğal gaz, özelleştirme ve enerji arz güvenliği ile ilgili. Bu maddeleri bir paket halinde yasalaştırmayı düşünüyoruz. Kömür santrallerini dağıtımla birlikte süratli bir şekilde özelleştireceğiz. Daha doğrusu biz bu özelleştirmeyi ÖİB ile birlikte yapacağız.”

İRAN'DAN GELEN DOĞAL GAZ

İran'dan gelen doğal gazda bir sorun yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bir soru üzerine Enerji Bakanı, “Şu anda İran'dan gaz geliyor. Fakat bunun kesin çözümü özel bir boru hattının yapılmasıyla olacak. Bu konuda BOTAŞ ve İran Milli Gaz Şirketi ile görüşmeler sürüyor. Dolayısıyla o proje gerçekleşince bu sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacak” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title