Haberler

Enerji İletim Hattı İçin Ağaç Kesimine Tepki

Bartın'ın Amasra İlçesi ile Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi arasında kurulacak enerji iletim hattı için yapılan ağaç kesimine karşı Zonguldak'ta toplanan imzalar, Vali Ali Kaban'a teslim edildi.

Bartın'ın Amasra İlçesi ile Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi arasında kurulacak enerji iletim hattı için yapılan ağaç kesimine karşı Zonguldak'ta toplanan imzalar, Vali Ali Kaban'a teslim edildi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü, Amasra'da Hema Endüstri tarafından kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriği, Çatalağzı'ndaki Zonguldak Eren Termik Santrali'nin şalt sahasını kullanarak Türkiye'nin enterkonnekte (şebeke) sistemine dahil etmek için 54 kilometrelik enerji iletim hattı kuracak. Zonguldak'ın Kilimli ve Çaycuma ilçeleri ile Bartın ve Amasra ilçesini kapsayan Zetes-Amasra TES Enerji İletim Hattı'nın 36.5 kilometresi orman içinden geçecek. 380 kilovat gerilimli hat için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunda, orman içinden geçecek 36.5 kilometrelik hat boyunca açılacak 50 metrelik koridorda toplam 43 bin ağaç kesilmesi öngörülüyor.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu ve TEMA Zonguldak Temsilciliği, söz konusu hatta devam eden ağaç kesimi ve enerji iletim hattı inşaatının durdurulması için 13 Nisan'da imza kampanyası başlattı. 1 hafta süren kampanyada toplanan 1378 imza, çevreciler tarafından Vali Ali Kabana teslim edildi. Çıkışta basın açıklaması yapan TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, ağaç kesiminin  Çaycuma Sarmaşık Köyü civarında devam ettiğini söyledi. Henüz ÇED süreci tamamlanmayan termik santral için enerji iletim hattı kurmak amacıyla ağaç katliamı yapılmasına anlam veremediklerini belirten Aydan, şöyle dedi: "Önlem alınmaz ise binlerce ağacın kesilmesi, çalı ve bitkilerin tıraşlanması ile yaban hayvanlarının yaşam ortamının tahrip edilmesi ve toplumsal yaşamın zarar görmesi söz konusudur. Yöremizde çok fazla sayıda termik santralin çalışıyor olması ve de bunlara yeni projelerin eklenmesiyle, termik cehenneme dönüşmekten son derece endişeliyiz. Yaşam alanlarımızın daraldığını düşünüyoruz. Termik santral ÇED izni, yapı ruhsatı gibi izinler çıkmadan bu proje başladı. Bu izinler çıkmazsa ya da çıktığı halde mahkeme tarafından iptal edilirse, enerji iletim hattı için yok edilen doğal ormanlar bir daha geri getirilmeyecektir." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zonguldak Kilimli Amasra Bartın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title