Haberler

Enerji Bakanı Güler: "Türkiye'de Enerji Sektörü Ekonomik Kriz Dinlemez"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de Enerji Sektörünün Ekonomik Kriz Dinlemediğini Belirterek, "Türkiye'deki Yatırımlarda, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası Yavaş Davranıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji sektörünün ekonomik kriz dinlemediğini belirterek, "Türkiye'deki yatırımlarda, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası yavaş davranıyor. Türkiye'nin enerji tüketimi yüzde 8.5 artarken, Avrupa'nın tüketimi yüzde 1 artıyor. Türkiye'de enerji tüketimi bu kadar hızlı seyrederken, bize diğer ülkelerle aynı davranmasınlar, aksi takdirde başka kaynak buluruz" dedi.

Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın düzenlediği "Yenilenebilir Enerjide Fırsat ve Beklentiler" konulu konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yeni sezona çok daha kararlı başlayacaklarını ifade etti.

Avrupa Yatırım Bankası'nın ve Dünya Bankası'nın mevzuatları daha hızlı uygulaması gerektiğini vurgulayan Güler, "Türkiye'de hazır müşteri, güvenli hükümet var" dedi. Güler şöyle devam etti:

"Türkiye, 70 milyonun üstünde nüfusu olan, büyük bir ülke. Bu büyük piyasada, ihtiyaçlar çok fazla ve hükümet, bu noktaları takip ediyor. Dünyada enerji tüketiminde Çin'den sonra ikinciyiz, yatırımda birinciyiz Dolayısıyla Türkiye'ye özel bir yaklaşım gösterilmeli."

Türkiye'de yatırımların hızla devam ettiğine değinen Güler, bazı tesislerin açılışına yetişemediklerini ve toplu açılış yaptıklarını kaydetti.

-"JEOTERMAL POTANSİYELDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ"-

Yapılan su yatırımlarının 30 milyar doları geçtiğini ve bin 600 proje geliştirdiklerini ifade eden Güler, bu yatırımların yüzde 80'inin yenilenebilir enerji konusunda yapıldığını kaydetti. Yapılan enerji yatırımlarını anlatan Güler şöyle konuştu:

"Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardık. Çok hızlı bir atılım oldu, bu konuda dünyada ilk on bir'e girmeyi hedefliyoruz. Güneş enerjisinde, de büyük bir potansiyelimiz var. Güneş enerjisiyle birlikte, jeotermal haritayı da çıkardık. Jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinciyiz. Güneş ve rüzgar enerjisinde dünyada en dinamik ülkelerin başında geliyoruz."

Projeler için yasal alt yapı, piyasa ve teknik donanımların hazır olduğunu vurgulayan Güler, Türkiye'de çok heyecanlı ve istekli bir özel sektör olduğunu kaydetti.

Güler, samimiyet testinden geçildiğini belirterek, "Dünyanın en büyük sorununu küresel ısınmaysa, yenilenebilir enerjinin merkezi Türkiye. Çevre sorunları, dünyanın sorunuysa Türkiye'de çalışmalarımızı birlikte sürdürelim" şeklinde konuştu.

-"EN-VER PROJESİYLE YÜZDE 80 TASARRUF ETTİK"-

Enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken Güler, yaşam kalitesinden ödün vermeden, enerjiden tasarruf edilebileceğini belirtti. Bu anlamda En-Ver (Enerji Verimlilik) Projesini başlattıklarını duyuran Güler, "Verimli ampuller ürettik ve yüzde 80 tasarruf ettik. Bu ampulleri tüm Türkiye kullansa, iki Keban Barajı karımız olur" diye konuştu.

Binaların çoğunun yalıtımı olmadığına değinen Güler, termal kamerayla binaların resimlerini çektiklerini ve duvarların çok ince olduğunu belirlediklerini söyledi.

Güler, Türkiye'de elektrik ticareti ve karbon ticareti gibi yeni sektörlerin oluşacağını belirterek, "Avrupa Elektrik Network'una üye olmak üzereyiz" dedi. (ANKA)

(PER/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title