Haberler

Enerji Arenası Toplantısı İstanbul'da Başladı

Bu yıl 7.'si gerçekleşen Enerji Arenası toplantısı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen toplantının ilk gününde Enerji piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık birer konuşma yaptı.

Konuşmasında, Türkiye'nin enerji güvenliği açısından bölgede anahtar ülke olmasına rağmen birinci enerji kaynakları açısından zengin olmadığını belirten Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "Türkiye için nükleer enerji bir zorunluluktur" ifadesini kullandı. "Artan nüfus ve büyüyen ekonomisi ile Türkiye'de ciddi bir enerji tüketimi artışı olacaktır" diyen Çalık konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enerji arz güvenliği açısından 2020 yılına kadar Türkiye'nin 130 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyacı vardır. Kültür başkenti İstanbul'un ve boğazların korunması için ham petrolün gemilerle boğazdan değil borularla geçilmesi gerekir. Çalık Holding olarak da böyle bir Trans-Atlantik Projesini (TAP) inşa ediyoruz".

Daha sonra söz alan Enerji piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ise 3 gün sonra 6 yıldır başkanlığını yaptığı kurumdan ayrılacağını söyleyerek başladığı konuşmasında, Türkiye enerji sektörünün 8 yıl içerisinde büyük bir değişim ve gelişim sürecine girdiğini belirterek Baku-Tiflis-Ceyhan botu hattı gibi projelerin Türkiye'ye ilgiyi arttırdığını dile getirdi. "Enerji sektörünün 2000 yılında serbestleşmesi için yapılan düzenlemelere rağmen serbestleşmesi en yavaş sektördür" diyen Günay

konuşmasına şöyle devam etti:

"2006 yılı sonu itibariyle 24 milyonu mesken ve diğeri işyeri olmak üzere toplam 29 milyon 370 bin abone vardır. Bugün Türkiye, kişi başına net 2000 kw/saat elektrik tüketimi ile Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin 1/3'ü OECD ülkelerin 1/4'ü oranında elektrik tüketmektedir. 2007 yılının ilk 10 ayında talep artışı, önceki seneye oranla yüzde 9.1'dir. Bu sonbahar ve kış aylarını sayarsak 2007'nin sonunda talep artışı önceki seneye oranla yüzde 10 olacaktır. Elektrik üretimi güvenli bir şekilde

yapıldığında 2009 yılında az önce verdiğim oranlar doğrultusunda elektrik tüketimi karşılanamayacaktır. Eğer arızalar olursa önümüzdeki yıl bu talebin karşılanması da zor olacaktır. Talep var olduğu sürece enerjide arz güvenliği her zaman gündemde olacaktır. Kamu üretim tesislerinin özelleştirilmesi dağıtım tesislerinin özelleştirilmesi kadar önemlidir. Kamu üretim tesislerinin özelleştirilmesi için dağıtım tesislerinin özelleştirilmesini beklemek yerli ve yabancı yatırımcıları ciddi bir

belirsizliğe iter. Eğer devletin enerji sektöründe düzenli ve denetleyici olmasını istiyorsak gerçek maliyetlere dayalı serbest bir piyasa kurmalıyız. Artık EPDK Başkanı olarak değil ama kişisel olarak bu elektrik piyasasının içinde olacağım. Naçizane isteğim, serbestleşme sürecinin kesintisiz ve gecikmesiz tamamlanmasıdır".

Konuşmaların ardından toplantı çeşitli sunumlarla devam etti. Konferansın 2. gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile İran Petrol Bakanı Müsteşarı Ali Kordan birer konuşma yapacaklar.

(EY-BGO-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title