Haberler

'Endüstriyel Simbiyoz Projesi" Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), endüstride atıkların değerlendirilerek kaynakların etkin kullanımı ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi"ni hayata geçirdi.

Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve GSO liderliğinde yürütülen, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi" bilgilendirme toplantısı, Sanayi Odası Meclis Salonu'nda yapıldı.

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, yaptığı konuşmada, küresel rekabet ortamında müşterilerin beklentilerinin sürekli değiştiğine işaret ederek, çevreye duyarlı üretim yapan, atıklarını minimize eden ve hatta atıklarını değerlendirerek ekonomiye kazandıran firmaların rakiplerinden bir adım daha öne çıktığını söyledi.

Ünverdi, "Sanayi kuruluşlarının karşılıklı fayda sağlayacak ortaklıklar kurması olarak tanımlayabileceğimiz endüstriyel simbiyozü, atıkların değişimi, ortak enerji kullanımı, ve ortak kaynak kullanımı olarak tanımlayabiliriz. Artık, ülkemizin kalkınma ve bölgesel planlarında da yer alan endüstriyel simbiyoz, hem sürdürülebilir çevre için hem de işletmelerimizin verimliliklerinin artması noktasında önem arz etmektedir. Ortak kaynak kullanımı, üretim maliyetlerinin azaltılması, çevreye duyarlı üretim gerçekleştirilmesi ve müşterilerinin beklentilerini karşılamaları noktasında simbiyoz önemli bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

İLK EKO ENDÜSTRİYEL PARKIN GAZİANTEP'TE KURULMASI HEDEFLENİYOR

Toplumda çevre bilincinin geliştirilmesi, sanayinin çevreyle uyumlu üretim yapması için çalışmalar yapmayı hedefleyen GSO'nun, 1998 yılında Atık Geri Dönüşüm Borsası'nı kurduğunu anımsatan Ünverdi, Gaziantep Endüstriyel Simpiyoz Projesi'ne ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Kalkınma Bakanlığı'nın, Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında finanse edilen projemiz ile ilimiz organize sanayi bölgesini içine alan bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmektedir. Bu çalışma ile ilimizdeki simbiyoz olanakları belirlenecek ve bu olanakların ön fizibiliteleri hazırlanacaktır. Süreç sonunda öncelikli 3 olanak için hazırlanacak ön fizibilite raporları ve uygulama sürecinin planlarını içeren detaylı fizibilite raporu, Kalkınma Bakanlığına sunulacaktır. Kalkınma Bakanlığı tarafından raporların değerlendirilmesi sonrasında projenin 2. fazına geçilecek ve uygulama süreci başlatılacaktır.

Polateli- Şahinbey OSB ile ilgili çalışmaların devam ettiğini anımsatan Adnan Ünverdi, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projemiz içerisinde, yeni kurulacak olan bu sanayi bölgemizin Eko Endüstriyel Park olarak tasarlanması için yol haritası çıkartılacaktır. Sanayi bölgesinin bir bölümü endüstriyel simbiyoz mantığı ile dizayn edilerek, ülkemizdeki ilk eko endüstriyel parkın da Gaziantep'te kurulmasını hedefliyoruz"

"ALTERNATİF ENERJİ ÜRETMEDE ÖNEMLİ BİR PROJE"

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan da konuşmasında, kuruldukları günden beri bölgenin ve ülkenin kalkınmasını sağlayacak projelere destek verdiklerini belirterek, "Bu proje ile bölgemizdeki atıkların değerlendirilmesi sağlanacak. Projenin daha çok finansman boyutuna destek veriyoruz. Umarım projedeki fizibilite çalışmaları başarılı sonuçlanır ve bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasında yol gösterici olur. Uygulama noktasında projeye destek olacağız" diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Latif Karadağ ise, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi'nin alternatif enerji noktasında önemli bir proje olduğunu vurguladı.Büyükşehir Belediyesinin, alternatif enerji konusunda son 2 yıldır ciddi çalışmalar yaptığını anlatan Karadağ, 'Simbiyoz Projesi'nin de alternatif enerji üretme noktasında çok önemli bir proje olacağını düşünüyorum. Gaziantep sanayisiyle ülkemizde söz sahibi bir ülke. Sanayide nasıl söz sahibi isek simbiyoz alanında da söz sahibi olmamız gerekiyor. Bu önemli çalışmadan dolayı GSO ve İpekyolu kalkınma Ajansı'na çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"ULUSAL BİR PROJE YAPIYORUZ"

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Göksel Demirer de sunumunda, endüstriyel simbiyoz uygulamaları ile AB ülkelerinde yıllık 1,4 milyar avroluk kaynak tasarrufu sağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi'nin önemini dile getiren Prof. Dr. Demirer, 10. Kalkınma Planı'nda da endüstriyel simbiyoz uygulamaları hedefi belirlendiğini belirterek, "Yani biz sadece Gaziantep'e bir proje yapmıyoruz, T.C. devletinin 10. Yıl Kalkınma Planı Verimlilik Strateji'nde koyduğu somut bir hedefe yönelik adımlar atmaktayız. Bu bölgesel değil ulusal bir projedir" dedi.

GAZİANTEP ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ PROJESİ

Süresi 9 ay olan Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi ile Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki çeşitli sektörler arasında endüstriyel simbiyoz olanakları belirlenecek ve seçilecek 5 firma ile endüstriyel simbiyoz olanakları için detaylı fizibilite çalışmaları gerçekleştirilecek. Çalışmalar kapsamında OSB'deki firmalar arasındaki atık değişimi, lojistik ve altyapının ortak kullanımı işbirliği olanakları bazlı endüstriyel simbiyoz potansiyeli detaylı olarak çalışılacak.

Fizibilite çalışmalarında, önerilen endüstriyel simbiyoz olanağının işletmelere uygunluğu, yapılacak yatırımın geri ödeme süresi, ürün kalitesine ve işletme süreçlerine olası etkileri, işçi sağlığı ve işyeri güvenli üzerindeki etkileri bazlı detaylı çalışmalar firmalar özelinde toplanacak veriler kullanılarak gerçekleştirilecek. Proje kapsamında ayrıca OSB için belirlenen endüstriyel simbiyoz potansiyeli, "Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin (OSB) 'Eko-Endüstriyel Park' olarak yapılandırılması için fizibilite çalışması da gerçekleştirilecek.

Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek çalıştay faaliyetleri ile farkındalığın arttırılarak projeye daha fazla hedef kitlenin katılımının sağlanması amaçlanıyor.

Endüstriyel simbiyozla, atıkların değerlendirilmesi ile ekonomik katkı, atıkların hammadde olarak kullanılabileceği yeni yatırım alanlarının ortaya çıkması, yeni yatırımlar ile istihdam artışı, ortak kullanım imkanları ile biri maliyetinin düşürülmesi ve rekabet gücünün artırılması, kaynakların etkin kullanımı ve çevresel sürdürülebilirlik amaçlanıyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şahinbey Polateli İpekyolu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title