Haberler

En Ölümcül Patlamalar

Bu videoda insanların neden olduğu en büyük ve ölümcül patlamaları derledik.

Bu videoda insanların neden olduğu en büyük ve ölümcül patlamaları derledik.

Bahsedeceğimiz ilk patlama 1917 yılında Kanada'nın Halifax adındaki liman şehrinde meydana geldi. 3 bin ton dinamit ve çeşit çeşit bomba taşıyan bir gemi kazayla başka bir gemiye çarptı. Çarpma yüzünden yangın çıktı. Yangın patlayıcılara ulaştığı anda da inanılmaz bir patlama gerçekleşti. Şehrin en uzak noktalarındaki evlere varana kadar her şey tamamen yerle bir olmuştu. 2 binden fazla insan öldü. Patlama o kadar şiddetliydi ki geminin 2 tonluk toplarından biri limandan 8 kilometre uzağa fırlamıştı. Bu olay ilk atom bombasına kadar tarihin en büyük insan kaynaklı patlaması kabul edildi.

Hindenburg Faciası da o zamana kadar meydana gelmiş en büyük patlamalar arasındaydı. Almanlar'ın 1930'lu yıllarda ürettiği devasa bir zeplin olan Hindenburg, 100'ye yakın yolcusuyla Berlin'den havalanıp New York'a varmıştı. 6 Mayıs 1937'de inişe geçtiği sırada bir anda alev aldı. Balon kısmı binlerce metreküp aşırı yanıcı hidrojen kazıyla doluydu. 250 metre uzunluğundaki bu dev hava gemisi sadece 1 buçuk dakika içinde tamamen kül oldu. 35 kişi patlama ve yangın yüzünden öldü. Bu olay sonrasında zeplinlerin hava taşımacılığında kullanımından vazgeçildi.

Trinity patlamasıyla devam ediyoruz. Bu tarihin ilk atom bombası denemesiydi. ABD'nin Manhattan Projesi kapsamında geliştirip ürettiği ilk bomba New Mexico Çölü'ndeki deneme alanında ateşlendi. 16 Temmuz 1945 yılında gerçekleştirilen patlama o ana dek görülmemiş bir etki yarattı. Bombanın geliştiricilerinin başındaki bilimadamı Robert Oppenheimer'ın patlamanın şiddeti karşısında dehşete kapıldığı söylenir.

ABD 1945 yılında savaşta olduğu Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine birer nükleer bomba attı. Oluşan patlamalarda iki şehir de yerle bir oldu. Binlerce insan öldü.

Sovyetler Birliği'nin Çar Bombası da tarihe geçen bir patlama yaratmıştı. Bu bomba Japonya'ya atılan atom bombalarından 6500 kat daha güçlüydü. Patladığında yarattığı şok dalgaları bütün dünyada ölçülebilen depremler yarattı. Neyse ki herhangi bir savaşta kullanılmadı.

İngiltere'deki Hertfordshire petrol rafinerisindeki işlenmiş yakıt tankları 11 Ekim 2005 günü infilak etti. Tanklarda tam 270 milyon litre ham petrol, benzin ve başka yanıcı maddeler vardı. Patlama o kadar şiddetliydi ki 200 kilometre uzaktaki Hollanda ve Fransa kıyılarından bile hissedildi. Çıkan yangın günlerce söndürülemedi.

PEPCON patlamasıyla devam ediyoruz. Burası ABD'deki Nevada Çölü'nde NASA için roket yakıtı üreten bir yerdi. 4 Mayıs 1988'de depolarındaki katı ve sıvı roket yakıtları bir anda patladı. Olay tesisin tamamen yok olmasına ve milyarlarca dolar hasara neden oldu. 350 kişi yaralandı.

ABD tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Teksas Patlaması ise 600 insanın ölümüne 5000 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Felaketin nedeni bir petrol rafinerisinin yanındaki limanda demirli olan bir geminin patlamasıydı. Gemi kimyasal gübre doluydu. İnfilak ettiğinde ortaya çıkan şok ve alev dalgası rafineriyi etkiledi. Rafinerideki dev tanklar patlayınca 5 kilometre mesafedeki her şey yok oldu.

Türkiye'den bir patlamayla bitiriyoruz. 17 Ağustos 1999'daki büyük deprem Kocaeli'deki Tüpraş Petrol Rafinerisi'ndeki yakıt tanklarının bazılarının patlamasına neden oldu. Bunun ardından yangın çıktı. Birkaç tank daha alev aldı. Yangını söndürmekse günler sürdü.

Kaynak: Youtube / Genel

Amerika Birleşik Devletleri New York Berlin Kanada Genel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title