Haberler

En Küçük Boşluklarda Süzülebilen Yılan Robot Hayat Kurtaracak

Güncelleme:

ABD'deki Stanford Üniversitesinde bir grup araştırmacı, deprem gibi afet anlarında enkaz içerisinde kalanlara ulaşabilmek için yılan benzeri bir robot geliştirdi.

Standford Üniversitesinden araştırmacılar zor ulaşılan yerlere erişebilmek için bir asma yaprağı gibi büyüyüp uzayabilen yılan benzeri bir robot geliştirdi. Bir arama-kurtarma aracı gibi çalışacak olan robot küçük açıklıklar içerisinde ilerleyecek ve normalde ulaşılması mümkün olmayana yerlere girebilecek.

DEPREMLERDE KULLANILACAK

Robotun asıl amacı, deprem gibi durumlarda kazazedelere ulaşıp su ve yiyecek gibi şeyleri onlara taşıyabilmek. Bir ucunda kamera bulunan, diğer ucundaki pompa yardımıyla şişerek ilerleyen robot, zorlu köşeleri dönebiliyor, çok ufak aralıklardan ilerleyebiliyor, çivilerin ya da başka keskin şeylerin arasından rahatlıkla süzülebiliyor.

100 KİLOYU KALDIRABİLİYOR

Robot 100 kg'lık ağırlığı yerinden kaldırabiliyor, kendi çapının ondan biri kadar boşluklardan rahatlıkla geçebiliyor. Afet durumlarında oldukça faydalı olacağı düşünülen yılan robotun şimdilik ucuz plastikten üretildiği, sonraki aşamada ise kevlar adı verilen, çok hafif karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzemeden yeni bir model tasarlanacağı ifade edildi.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title