Haberler

En Büyük Önyargı: "Ona Sakın Dokunma, Onda Aıds Var"

AIDS Günü kapsamında İstinye Üniversitesi'nde düzenlenen "HIV'den AIDS'e Bir Varmış Bir Yokmuş" başlıklı konferansta konuşan İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.

AIDS Günü kapsamında İstinye Üniversitesi'nde düzenlenen "HIV'den AIDS'e Bir Varmış Bir Yokmuş" başlıklı konferansta konuşan İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, bilinçsizlik nedeniyle HIV Pozitif bireylerin haksız ayrımcılık ve ötekileştirmeye maruz kaldıklarını söyledi.

HIV Pozitif bireylerin toplumda karşılaştıkları zorluklar ve ayrımcılıklar yanında, virüsten korunma yolları, bulaşma yolları, toplumun bilinçlenmesi gibi konuların masaya yatırıldığı "HIV'den AIDS'e Bir Varmış Bir Yokmuş" başlıklı konferansta DHA'nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, şöyle konuştu:

"Toplumsal damgalanmaya neden olabilen çok önemli bir süreç. Özellikle sağlık personellerinin HIV Pozitif bireylere bakmakta çekincelerinin olması, virüsün bulaşma yollarına ilişkin doğru ve yeterli bilgilenmenin sağlanmaması, kendilerini korumaya yönelik bir takım önlemlerin alınmaması gibi konular nedeniyle HIV Pozitif bireylerin ayrımcılığa ve olumsuzluklara maruz kalmasına tanık oluyoruz. Sadece bu yönüyle de kalmıyor HIV Pozitif teşhisi konulan kişilerin işlerinden çıkarılması, sigorta şirketlerinin sigortalarını karşılamaması gibi farklı damgalanma konularında da maalesef negatif ayrımcılık yaşayan grubu oluşturuyorlar. Bu kapsamda sağlık profesyonelleri olarak her birimizin çok önemli sorumluluğu var. Bu duyarlılığı artırmaya, toplumun bilinçlenmesine, sağlığı korumanın ne kadar önemli olduğuna yönelik birtakım eğitim programlarının yapılması ve bunun da medyada sıklıkla yer alması son derece önemli. Bu tür programlarda bu konulara güncel olarak değinilmesi, bunların ne olduğu konusunda somut eğitimlerin verilmesi ve sağlık profesyonellerinin de bu konuda farkındalıklarının artırılması toplum sağlığının güçlenmesine katkıda bulunacak."

"HIV VİRÜSÜ HER ZAMAN AIDS'E GÖTÜRMEZ"

Toplumda HIV bilincinin artırılmasında bu tür etkinliklerin önemli bir rolü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terzioğlu, şöyle devam etti:

"Bu tür toplantılar pek çok açıdan kazanım sağlıyor. Öğrencilerin toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda söz sahibi olabilmesi, duyarlılıklarının artması, sosyal sorumluluk projeleri içine entegre olmaları gibi pek çok açıdan yararlı oluyor. Çünkü her gelen grupla öğrencilerimizin kendi ilgi alanlarına göre heyecanları artıyor ve farklı uygulamaların içerisinde yer alıyorlar. Öğretim üyelerimizin yönlendirmeleriyle yeni projelerin oluşturulması ve multidisipliner çalışmaların yürütülmesi açısından da yolumuzu açıyor. HIV virüsü her zaman AIDS'e götüren bir hastalık değildir. Taşıyıcı olup hastalığın farkında olmayan, hastalık tanısı konmayan insanlar da ciddi bir risk faktörü taşıyorlar ve hastalığın yayılmasında önemli rol oynuyorlar. Bu sebeple bu konudaki bilinçlendirme çalışmaları hayati önem arz etmektedir."

"SADECE YETİŞKİNLERDE GÖRÜLMÜYOR"

HIV Pozitif kadının gebeliği durumunda virüsün plasenta aracılığıyla bebeğe geçtiğini dolayısıyla tehlikenin sadece yetişkinlerde görülmediğini hatırlatan Terzioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"HIV'ın bir önemli özelliği de virüsün plasenta aracılığıyla bebeğe geçmesi ve HIV pozitif bebeklerin doğumuna neden olması. Sadece yetişkin insanların sağlığını değil anne-bebek sağlığını dolayısıyla tüm toplumun sağlık kriterlerini etkileyen bir virüs. Bu nedenle toplumda duyarlılığın artırılması çalışmaları son derece kritik. En önemli bulaşma yolu ise cinsellik. Bunun yanında HIV Pozitif bireye dokunmakla değil kanının sağlıklı bir kişiye enjekte edilmesi, ortak enjektörlerin kullanılması da virüsün yayılmasına sebep olabiliyor. Özellikle gençler risk gruplarıdır. Bizler de bu konularda farkındalığı artırmada gençleri hedef gruplarımız olarak ele alıyoruz. Çünkü kontrolsüz cinsel ilişkiler, bilgi eksikliği, korunma yöntemlerinin bilinmemesi gibi durumlar da gençlerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstinye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title