Haberler

En Büyük Önyargı: "Ona Sakın Dokunma, Onda Aıds Var"

AIDS Günü kapsamında İstinye Üniversitesi'nde düzenlenen "HIV'den AIDS'e Bir Varmış Bir Yokmuş" başlıklı konferansta konuşan İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.

AIDS Günü kapsamında İstinye Üniversitesi'nde düzenlenen "HIV'den AIDS'e Bir Varmış Bir Yokmuş" başlıklı konferansta konuşan İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, bilinçsizlik nedeniyle HIV Pozitif bireylerin haksız ayrımcılık ve ötekileştirmeye maruz kaldıklarını söyledi.

HIV Pozitif bireylerin toplumda karşılaştıkları zorluklar ve ayrımcılıklar yanında, virüsten korunma yolları, bulaşma yolları, toplumun bilinçlenmesi gibi konuların masaya yatırıldığı "HIV'den AIDS'e Bir Varmış Bir Yokmuş" başlıklı konferansta DHA'nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, şöyle konuştu:

"Toplumsal damgalanmaya neden olabilen çok önemli bir süreç. Özellikle sağlık personellerinin HIV Pozitif bireylere bakmakta çekincelerinin olması, virüsün bulaşma yollarına ilişkin doğru ve yeterli bilgilenmenin sağlanmaması, kendilerini korumaya yönelik bir takım önlemlerin alınmaması gibi konular nedeniyle HIV Pozitif bireylerin ayrımcılığa ve olumsuzluklara maruz kalmasına tanık oluyoruz. Sadece bu yönüyle de kalmıyor HIV Pozitif teşhisi konulan kişilerin işlerinden çıkarılması, sigorta şirketlerinin sigortalarını karşılamaması gibi farklı damgalanma konularında da maalesef negatif ayrımcılık yaşayan grubu oluşturuyorlar. Bu kapsamda sağlık profesyonelleri olarak her birimizin çok önemli sorumluluğu var. Bu duyarlılığı artırmaya, toplumun bilinçlenmesine, sağlığı korumanın ne kadar önemli olduğuna yönelik birtakım eğitim programlarının yapılması ve bunun da medyada sıklıkla yer alması son derece önemli. Bu tür programlarda bu konulara güncel olarak değinilmesi, bunların ne olduğu konusunda somut eğitimlerin verilmesi ve sağlık profesyonellerinin de bu konuda farkındalıklarının artırılması toplum sağlığının güçlenmesine katkıda bulunacak."

"HIV VİRÜSÜ HER ZAMAN AIDS'E GÖTÜRMEZ"

Toplumda HIV bilincinin artırılmasında bu tür etkinliklerin önemli bir rolü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terzioğlu, şöyle devam etti:

"Bu tür toplantılar pek çok açıdan kazanım sağlıyor. Öğrencilerin toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda söz sahibi olabilmesi, duyarlılıklarının artması, sosyal sorumluluk projeleri içine entegre olmaları gibi pek çok açıdan yararlı oluyor. Çünkü her gelen grupla öğrencilerimizin kendi ilgi alanlarına göre heyecanları artıyor ve farklı uygulamaların içerisinde yer alıyorlar. Öğretim üyelerimizin yönlendirmeleriyle yeni projelerin oluşturulması ve multidisipliner çalışmaların yürütülmesi açısından da yolumuzu açıyor. HIV virüsü her zaman AIDS'e götüren bir hastalık değildir. Taşıyıcı olup hastalığın farkında olmayan, hastalık tanısı konmayan insanlar da ciddi bir risk faktörü taşıyorlar ve hastalığın yayılmasında önemli rol oynuyorlar. Bu sebeple bu konudaki bilinçlendirme çalışmaları hayati önem arz etmektedir."

"SADECE YETİŞKİNLERDE GÖRÜLMÜYOR"

HIV Pozitif kadının gebeliği durumunda virüsün plasenta aracılığıyla bebeğe geçtiğini dolayısıyla tehlikenin sadece yetişkinlerde görülmediğini hatırlatan Terzioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"HIV'ın bir önemli özelliği de virüsün plasenta aracılığıyla bebeğe geçmesi ve HIV pozitif bebeklerin doğumuna neden olması. Sadece yetişkin insanların sağlığını değil anne-bebek sağlığını dolayısıyla tüm toplumun sağlık kriterlerini etkileyen bir virüs. Bu nedenle toplumda duyarlılığın artırılması çalışmaları son derece kritik. En önemli bulaşma yolu ise cinsellik. Bunun yanında HIV Pozitif bireye dokunmakla değil kanının sağlıklı bir kişiye enjekte edilmesi, ortak enjektörlerin kullanılması da virüsün yayılmasına sebep olabiliyor. Özellikle gençler risk gruplarıdır. Bizler de bu konularda farkındalığı artırmada gençleri hedef gruplarımız olarak ele alıyoruz. Çünkü kontrolsüz cinsel ilişkiler, bilgi eksikliği, korunma yöntemlerinin bilinmemesi gibi durumlar da gençlerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstinye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title