Haberler

Emzirmek, Anneyi Romatizmadan Koruyabilir

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, bebeğini uzun süre emziren annelerin menopoz döneminden sonra romatizma olma riski azalıyor.

Bebeğini en az bir yıl emziren annelerde menopoz döneminden sonra romatizma hastalığının bir türü olan romatoid artrite yakalanma riskinin azaldığı, İsveç'te yapılan araştırmayla ortaya çıktı.

Araştırmada, emzirmenin ya da doğum kontrol hapı kullanmanın romatoid artrit hastalığına yakalanma olasılığına etki edip etmediği incelendi.

Kanserle ilgili başka bir araştırmaya katılan 18 bin kadının verilerine bakılarak yapılan inceleme sonucunda, katılımcıların 136'sının romatoid artrit olduğu saptandı. Bu kadınların yaşam tarzları, bebeklerini emzirip emzirmedikleri, emzirdilerse bunun ne kadar sürdüğü ve doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadıkları gibi veriler, 544 sağlıklı kadının verileriyle karşılaştırıldı.

Veri analizi sonucunda, en az 13 ay emziren annelerin romatoid artrit olma riskinin, hiç emzirmeyen annelere göre yarıya düştüğü ortaya çıktı.

Bilim adamları, bebeklerini 1 ila 12 ay emziren annelerde de hastalığa yakalanma riskinin azaldığını belirterek, eğitim düzeyi, sigara alışkanlığı ve doğum kontrol haplarının hastalığa yakalanma konusunda etki etmediğini kaydettiler.

Araştırmanın, romatoid artrit hastalığının kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmesi nedeniyle önemli olduğu ifade edildi.

Eklem iltihabının (artrit) sık görülen formu olan romatoid artrit, eklemlerin içindeki zarda (sinoviyum) ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açıyor. Hastalık, eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açabiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title