Haberler

Emo'dan Projesi Olmayan Jeneratör Grup Sahiplerine Uyarı

Elektrik Mühendisleri Odası (Emo) Sivas İl Temsilcisi Metin Şen, Projesi Olmayan Jeneratör Grup Sahiplerine Uyarılarda Bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Sivas İl Temsilcisi Metin Şen, projesi olmayan jeneratör grup sahiplerine uyarılarda bulundu.

Şen, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda özellikle ticarethane grubu abonelerde jeneratör kullanımının arttığını ve TEDAŞ bünyesi dışında tesis edilmiş jeneratörlerin kullanımının yaygınlaştığını kaydetti. Sisteme projesiz ve geçici kabul kriterleri göz önüne alınmadan dahil edilen veya projelendirilmiş ve geçici kabulü yapılmış olsa da herhangi bir şekilde kayıt altına alınmayan jeneratörlerin tespitinin iş güvenliği açısından önem arz ettiğini belirten Şen, "2. Eylül 1988 tarih ve 19917 sayılı

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Enerjisi İmdat Grubu ve Otoprodüktör Tesisleri Ruhsat Yönetmeliği'nin amacı, 'Gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulmuş bulunan ve bundan sonra kurulacak olan, imdat grubu ve otoprodüktör elektrik üretim tesislerinin kurulma esaslarını belirli bir statüye bağlamak, tekniğe uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlemek, öngörülen statüye ve teknik gereklere uygun olarak yapılıp tamamlanmış olan tesislere işletme izninin verilmesini sağlamaktır' şeklinde

belirtilmiştir. Aynı yönetmeliğin 22. maddesinde ise, işletme izni bulunmayan jeneratör tesislerine ilişkin olarak 'Bakanlıktan izin alınmadan kurulan ya da izinleri geçersiz sayılan elektrik enerjisi üretim ve iletim tesislerinin işletilmesi yasaktır. Bakanlık yetkililerince tespit edilmesi durumunda tesisler bakanlığın görevlendireceği elemanlar veya yetkili kimseler tarafından mühürlenerek çalışmaları önlenir. Bakanlık gerekli görürse bu tesislerin sistemden beslenmesini önleyecek önlemler de alabilir.

Bu işlemler bakanlığın yazılı isteği üzerine mülki idare amirlerince görevlendirilecek elemanlar tarafından yerine getirilerek, bakanlığa bilgi verilir' denmektedir. Yukarıdaki maddeler göz önüne alınarak gerçek ve tüzel kişiler tarafından kendi uğraş alanlarındaki elektrik enerjisi ihtiyaçlarının acil bölümünü ya da tamamını karşılamak için kurulmuş olan ve hiçbir şekilde ticaret amacıyla başka bir kuruluşa elektrik enerjisi satışı yapmayan elektrik üretim tesislerinin ETKB'dan izin alması gerekmekte

olup, aksi taktirde bakanlığın görevlendireceği elemanlar ve yetkili kimseler tarafından mühürlenerek çalışmaları önlenebilecektir" dedi.

Şen, sisteme bağlı jeneratörlerin dağıtım sistemindeki bozucu etkilerini önlemek ve çalışan elemanların iş güvenliğini sağlamak amacıyla tüm jeneratör tesislerinin kurulu gücüne bakılmaksızın kayıt altına alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

(İG-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title