Haberler

Emine Erdoğan, 'Aile İçi Şiddet' Konulu Arama Konferansında Konuştu

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın Evsahipliğinde 13-14 Kasım Tarinlerinde Düzenlenen "Aile İçi Şiddet" Konulu Arama Konferansı'na Emine Erdoğan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun Yanısıra Stk Temsilcileri, Akademisyenler ve Gazeteciler Katıldı.

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı`nın evsahipliğinde 13-14 Kasım tarinlerinde düzenlenen ¨Aile İçi Şiddet¨ konulu Arama Konferansı`na Emine Erdoğan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu`nun yanısıra STK temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.

Park Orman`da yapılan toplantıda aile içi şiddeti etkileyen etmenler ortaya koyulurken; gerçekleştirilen grup çalışmalarında, sorunu olumlu yada olumsuz yönde etkileyen etmenler anlatıldı. Bunlardan olumlu başlıklar olarak; medyanın aile içi şiddeti aktarırken meseleyi insan hakları ekseninde görmesi, kadına karşı şiddeti önlemek için kolluk kuvvetlerinin ve yargı mensuplarının eğitimi ve ceza kanununda yapılan düzenlemeleri ve AB`ye giriş sürecinin yasal düzenlemelerdeki yansımalarının altı çizildi. Olumsuz yönde etkileyen başlıklar olarak da şiddetin toplumsal alanda yeniden üretilmesi, çocukların eğitim ve öğretiminde şiddetin halen uygulanıyor olması ve eğitim herşeyi çözer ezberi nedeniyle tek çözüm yolunun eğitim olarak görülmesinden dolayı bütünlüklü politikaların üretilemesi ve erkeklerin konuyla ilgili bilinçlendirilmesinde eksikliklerin olması üzerinde duruldu. En önemli baş edilmesi gereken noktaların ise gelenek ve göreneklerin yasaların önüne geçmesi, yasalardaki düzenlemelerin yeterli düzeye ulaşmaması ve uygulamada yaşanan sorunlar olduğu vurgulandı.

EMİNE ERDOĞAN: HİÇBİR TÖRE, HİÇBİR GELENEK, HİÇBİR AHLAK ANLAYIŞI ŞİDDETİN MAZERETİ OLAMAZ, OLMAMALIDIR

Emine Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada ¨Şiddet günümüzün en önemli toplumsal ve insani sorunlarından biri durumundadır. Bu konuyla baş edebilmek için şiddetin kültürel kökleri üzerinde durulması gerekiyor.Toplumsal adaletsizlik, ekonomik güçlükler, çarpık kentleşme, eğitim sorunlarının aşılamaması ne yazık ki toplumun manevi ve kültürel yapısını yıpratıyor.Toplumsal sorumluluk alan herkesin daha özenli olması şart. Bu konuda yol alabilmek için merhamet duygusu derinleştirilmeli, insani hak ve hürriyetler yüceltmeli, eğitim başta olmak üzere vatandaşlık haklarının kullanılma düzeyinin yükseltilmesi gerekir¨ dedi.

¨HEPİMİZ GENÇLERİMİZİN ÖNÜNE HANGİ ROY MODELLERİ KOYDUĞUMUZA DİKKAT ETMELİYİZ¨

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü, ¨Davranışa, ahlaka yönelik dönüştürücü etkisi olmayan bir eğitime sahip olmayan toplumlar elbette şiddetle baş etme konusunda başarısız olacaklardır. Şiddetle sağlıklı şekilde başetmek için milletvekilerinden, bürokratlarımıza medyadan sivil toplum kuruluşlarına, sanatçılarımızdan sporcularımıza kadar herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekmektedir. Bu sorumluluğu özellikle kitle iletişim araçları duymak zorundadır. Hepimiz gençlerimizin önüne kimleri rol modeli koyduğumuza dikkat etmeliyiz.¨

MEDYA KURULUŞLARNININ BAŞLATTIĞI SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ ÇOK YARARLI

Özelikle kadına karşı şiddet ve kız çocuklarının eğitmi başlıklarında bazı medya kuruluşlarnının başlattığı sosyal sorumluluk projeleri de yararlı olduğuna değinen Emine Erdoğan: ¨Yeri gelmişken Hürriyet gazetesinin BM den de ödül alan projesi için sizleri kutluyorum.¨ dedi. Toplumun bu sorunların farkına varmasında ve çözüme yönelik çalışmaların yol almasında bu kampanyaların büyük rolü olduğuna değinen Emine Erdoğan ¨günümüzde tüm uluslararası belgelerde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın haklarının teminat altına alınması, devletlerin sorumluluğunda kabul edilmiştir¨ dedi. Erdoğan konuşmasını ¨Avrupa Komisyonu da 2006-2008 yıllarnın kadına karşı şiddeti sonlandırma yılları ilan etmiştir. Türkiyede bütün bu çalışmalarda bulunmuş, uluslararası antlaşmalarda taraf olmuştur. Kadına karşı şiddeti durdurmak için ¨şiddete sıfır hoşgörü¨ adıyla kampanyalar başlatmış, yerel yönetimleri ve kamu kurumlarını ilgilendiren genelgeler yayımlamıştır¨ sözleriyle bitirdi.

Emine Erdoğan`dan sonra kürsüye çıkan Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ¨Böyle bir toplantınını düzenlenmiş olmasını medyamızın aldığı tutum olarak, dünya açısından da olumlu bir örnek olarak algılanmış olmasından dolayı gurur duyuyoruz.¨ diye konuştu. Kadın sorununa dair başbakanlıkça çıkarılan genelge konusunda bilgi veren Çubukçu ¨ 4 Temmuz`da Başbakanımız tarafından onaylanan genelge buradaki kadın örgütleri tarafından da takdirle karşılandı. Kadın hakları konusunda sorumlu kurumları işaret eden ve cumhuriyet tarihinde ilk kez bu sorunun bir başbakan tarafından bir genelgeyle sahip çıkıldığı ve bir devlet politikası olarak ele alındığı bir belge olmuştur.¨ diye konuştu. Medyanın bu konudaki farkındalığın artırılması konusundaki çalışmalarından dolayı kutlayan Çubukçu ¨Sorunun 3. sayfa haberi olmanın sıradanlaştırıcılığından kurtarılması sağlandı¨ diye konuştu. Konu hakkında erkeklerin bilgilendirilmesine yönelik yapılan çalışmalardan bahseden Çubukçu, Ordu ve yargı mensuplarına yönelik, bazı durumlarda diyanet işlerinin yardımını alarak erkeklerin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi konusunda çalışmlar yaptıklarını ifade etti ve ¨Aile İçi Şiddete Son¨ kampanyasının Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu`ndan da takdir almasının yapılanların dünyada da karşılık bulduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title