Haberler

Emekli Türk Paşa'dan Çarpıcı 'İran' Yorumu

Emekli Türk Paşa'dan çarpıcı ' İran' yorumu

Emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan:

" İran'da 1950'lerden bu yana sosyal ve kültürel bir huzursuzluk var"

"Vesayetçi ve baskıcı yönetimini devam ettirmesi mümkün değildir"

"ABD ve Trump'ın küstahça yaklaşımları bölgeye zarar verir"

"ABD ve Trump'ın küstahça yaklaşımları bölgeye zarar verir"

"SAVAK, CIA ile işbirliği yaparak Türkiye'de örtülü faaliyetler de bulunabilir"

EDİRNE - Emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, İran'da yaşanan olayların ülke genelinde bir sosyal ve kültürel huzursuzluktan kaynaklandığını söyledi. Gürcihan, ABD ve Trump yönetiminin İran'la ilgili küstahça yaklaşımlarının da bölgeye zarar verdiğini belirtti.

Eski Edirne Garnizon Komutanı emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, İran'da yaşanan olaylar ile ilgili İHA'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gürcihan, doğu sınırı İran'da yaşanan çatışma ortamının Türkiye'ye sıçraması ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, İran istihbaratı SAVAK'ın CIA ile işbirliği yaparak Türkiye'de örtülü faaliyetlerde bulunabileceğini iddia etti.

"İran'da 1950'lerden bu yana sosyal ve kültürel bir huzursuzluk var"

Gürcihan, İran'da yaşanan çatışmaların bugün geldiği noktada geçmişte İran halkının sosyal ve kültürel hayatlarındaki huzursuzluğun bir yansıması olabileceğini belirterek, "Doğuda rahat olan bir tek sınırımız kalmıştı o da İran. Ne yazık ki orada da beklenmedik olaylar oluyor. Ancak olaya daha geniş çapta baktığımızda İran'da 1950'lerden bu yana zaten devam eden bir toplumsal huzursuzluk vardı. Özellikle Humeyni rejimi sonrasında da İran halkının sosyal ve kültürel duygu durumu ile uyumlu olmayan bir baskıcı rejim devam ediyordu. Bugün ekonomik nedenlerle başlayan şey aslında bu sosyal ve kültürel anlamda ki huzursuzluğun bir bahanesidir. ve içten içe süratle devam eden bu huzursuzluk demek ki dışa da yansıyıp bugünkü tahripkar ve çatışmacı noktaya gelmiştir" dedi.

"Vesayetçi ve baskıcı yönetimini devam ettirmesi mümkün değildir"

Gürcihan, 21. yüzyılda ülkelerin vatandaşları açısında bireysel özgürlük ve egemenliklerinin de masada olduğu bir yönetimi benimsemesi gerektiğini vurgulayarak, "Ben İran'ın yöneticilerinin temkinli davranarak, bunu önleyeceklerini düşünüyorum. Şöyle ki, 21'inci yüzyılda artık ülkelerin egemenliği ve özgürlüğünün yanı sıra bireysel egemenlik ve özgürlükleri dikkate almayan tüm rejimler veya tüm yönetimlerin ayakta kalması mümkün değildir. Bu noktadan bakarsak, İran'da yönetim üzerine düşeni yapmadığı takdirde bugün bu olayları bastırsa bile -İran güçlü bir devlettir bastırabilir- bireysel egemenlik ve özgürlüklerin artık bütün dünyada geliştiği bir ortamda dine dayalı veya etnik milliyetçi yaklaşımlara dayalı bir yönetimi devam ettirmesi mümkün değildir. Umarım, İran yönetimi geçmişten bu yana devam ettirdikleri vesayetçi, baskıcı yönetimlerinin başarılı olmadığını mutlaka bireysel egemenlik ve özgürlüklerin artık tanınması gerektiğini dikkate alacaktır ve bir süreç içerisinde bu işi halledecektir" ifadelerini kullandı.

"ABD ve Trump'ın küstahça yaklaşımları bölgeye zarar verir"

Türkiye'nin İran'da tesis edilecek huzur ve güven ortamı için Batılı ülkeler ile yan yana durması ve bir genel tavır içerisinde girmesi gerektiğine değinen Gürcihan, "İşin çirkin tarafı bu Amerika'nın ve özellikle Trump denen kendini bilmezin yapmış olduğu, hiçbir devlet başkanına yakışmayacak tarzdaki söylemleridir. Bu İran'da olan olaylar kendi içerideki taleplerinden kaynaklanan ve demokratik sınırlar içerisinde halledilebilecek konulardır. ABD'nin bu şekilde küstahça yaklaşımları bölgeye zarar verir. Türkiye olarak yapmamız gereken ise İran'ın huzur ve güveninden yana genel bir tavır takınmamız ve bu anlamda da batılı ülkeler ile beraber yan yana durmamız. Ama Amerika'nın müdahalesi veya herhangi bir ülkenin fiziki anlamda müdahalesini de uluslararası alanda boşa çıkaracak gayretleri, siyasi atılımları şimdiden yapmamızdır" diye konuştu.

"SAVAK, Türkiye'de örtülü faaliyetlerde bulunabilir"

Emekli Tümgeneral Gürcihan, 1950'li yıllarda CIA desteğiyle kurulan İran istihbaratı SAVAK'ın yine CIA işbirliği ile Türkiye'de örtülü faaliyetlerde bulunabileceğini iddia ederek, "Askeri anlamda yapacağımız bir tek şey var sınırlarımızın güvenliğini sağlamak. Çünkü şunu unutmayın ki SAVAK, yani İran'ın istihbarat teşkilatı oparatif bir istihbarat teşkilatıdır. Geçmişte biz bunu gördük 1970'li yıllarda da. SAVAK'ın Türkiye'deki uzantıları kanadıyla da bazı örtülü faaliyetler yürütebilirler. Bu arada CIA'in de onlarla örtülü faaliyetlerde iş birliği olabilir. Türkiye olarak biz güvenlik kuvvetlerimizle, istihbaratımızla ve emniyet teşkilatımızla içerideki bu tür örtülü faaliyetleri tespit edip, önlememiz lazım. İran'ın konsolosluk ve büyükelçiliğini de çok ciddi şekilde koruma altında tutmamız lazım. Bakın İran'da şöyle bir yaklaşım vardır; büyükelçilik ve konsolosluklar üzerinden hareket ederler. Çünkü geçmişte de bunu gördük gerek Tahran'da gerek Türkiye'de de benim yaşımdakiler çok iyi hatırlar, İstanbul'da konsolosluk düzeyinde aktif faaliyet gösteren SAVAK elemanları gördük biz. Dolayısıyla Türkiye'nin yapacağı bu konuda dikkatli olmasıdır ama siyasi anlamda da ABD ve benzeri tarzdaki tavır takınacak ülkelerin önünü şimdiden kesmesidir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Donald Trump Türkiye İran Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title