Haberler

Emek Platformu'ndan "Hasankeyf" Eylemi

Ilısu Barajı'nın Suları Altında Kalacak Olan Batman'ın Tarihi Hasankeyf İlçesinde Defli Eylem Yapan Emek Platformu Üyeleri, İlçenin Kurtarılmasını İstedi.

Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olan Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde defli eylem yapan Emek Platformu üyeleri, ilçenin kurtarılmasını istedi.

Yaklaşık 100 araçlık konvoyla tarihi ilçeye gelen 500 platform üyesi, Hasankeyf Köprüsü'nden Kalebaşı Köprüsü'ne kadar def eşliğinde yürüyüş yaparak Hasankeyf'e sahip çıkılmasını istedi. "Değmeyin Hasan-keyfime" yazılı pankart açan platform üyeleri, sık sık "Hasankeyf Munzur el ele", "Hasankeyf tarihtir, tarih kalacak", "Hasankeyf uyuma tarihine sahip çık" sloganları attı. Kale girişindeki kalyonda toplanan platform üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü

Tarım Okan-Sen Şube Başkanı Şehmus Önal, dünya kültür mirasına ev sahipliği yapan nadir antik kentlerden biri olan Hasankeyf'le ilgili son gelişmeleri kamuoyuna duyurmak için Hasankeyf'te buluştuklarını söyledi. Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali projesinin finansmanı için 1 milyar 277 milyon euro sağlandığını ifade eden Önal, bu nedenle baraj suları altında kalacak olan eserlerin taşınıp taşınmama konusunda da karar aşamasına gelindiğini belirtti. Bu konuyla ilgili bilimsel bir kurulun

oluşturulduğunu ifade eden Önal, şöyle konuştu:

"Yalnız bu kurulun gerçekten de bilimsel bir karar verip vermeyeceğini bilemiyoruz. Kaldı ki şu an Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr Abdüsselam Uluçam, "Bilimsel kurulda arkeolog, jeolog, mimari tarihçi, statikçi, kimyacı gibi çeşitli dallarda uzmanlar yer alacak. Bunlar hangi yapının taşınıp taşınmayacağı konusunda rapor hazırlayacak. Kurul bana fikrimi sorarsa hiçbir eserin taşınamayacağını söyleyeceğim. Çünkü hangi yapıya el atarsanız elinizde kalır. Ama takdir yetkisi onlarındır' diyor. Eğer oynanan

bilimsel bir oyun değilse, değerli bilim adamlarının söyledikleri tartışma götürmez bir gerçektir. Yine 100. Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Hasankeyf'le ilgili olarak, 'Hasankeyf'i taşımak demek, ben burada bir kırım yaptım. Bunun belgeleri de işte Diyarbakır veya Batman'da kurulacak müzededir anlamına geliyor' diyor. Eğer gerçekten tarihe ve insanlık uygarlığına zerre kadar saygı duyulacaksa; Hasankeyf sular altından bırakılmadan Ilısu Barajı yapılabilir."

Hasankeyf'in kurtulmasına yönelik çeşitli öneriler sunduklarını, bunların uygulanması halinde tarihi ilçenin kurtulacağını söyleyen Önal, önerilerini şöyle sıraladı:

"- Ilısu Barajı su kodu 515 metreden 475 metreye düşürülerek, Hasankeyf su havzası dışında bırakılabilir.

- Güneşin dünyada en çok görüldüğü coğrafyada olduğumuza göre güneş enerjisi üretim projeleri gerçekleştirilebilir.

- Ilusu Barajı yerine aynı mıntıkada 3 ayrı baraj inşa edilebilir.

- Batman'daki rafineri stokları fuel-oil ile doludur. Fuel-oil ile çalışacak enerji santrali kurulabilir.

- Ülkemizde üretilen enerjinin büyük bölümü şebekelerde ve kaçak elektrik kullanımında kaybolmaktadır. Bunun önlenmesiyle Ilısu Barajı'ndan elde edilebilecek enerjinin iki misli kadar tasarruf sağlanabilir."

Basın açıklaması sık sık "Hasankeyf tarihtir, tarih kalacak" sloganlarıyla kesildi. Platform üyeleri, basın açıklamasından sonra Ilısu Barajı'na kredi veren ülkeleri protesto etmek üzere 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem, alkışlarla sona erdi.

(MŞY-AŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title