Haberler

Elif Şafak Davasının Gerekçeli Kararı Çıktı

İstanbul -( Dha)- Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İrfan Adil Uncu Tarafından Hazırlanan Kararda, Düşünceye Düşünce ile Karşı Çıkmak Savıyla Hareket Edilmesi Gerektiği Vurgulandı. Hakim Uncu, Aksi Halde Farklı Düşünceleri ve Değerleri Saptayabilmenin Zorlaşacağını İfade Ederek, "Tek Düze D...

İSTANBUL -(DHA)- Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi İrfan Adil Uncu tarafından hazırlanan kararda, düşünceye düşünce ile karşı çıkmak savıyla hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Hakim Uncu, aksi halde farklı düşünceleri ve değerleri saptayabilmenin zorlaşacağını ifade ederek, ¨Tek düze düşünmeye zorlamanın söz konusu olmasında ise düşünce ve ifade hürriyetlerinden bahsetmek mümkün olmaz¨ dedi. ¨Türklük¨ kavramının sınırlarının tam olarak tespit edilip sağlam zemine oturtmak gerektiğini kaydeden hakim Uncu, düşünce ve ifade özgürlüğünü cezalandırmak veya cezalandırılmaya çalışmanın hukuki sorunlar doğurabileceğini belirtti.

Elif Şafak`ın yazdığı romanda kahraman karakterler yaratıp bu kahramanlar ağzından onları konuşturarak romanı yazdığını kaydeden Hakim Uncu, roman kahramanının suç işlemesinden bahsedilemeyeceğini ifade etti. Kararda, roman kahramanlarının karakterleri uyarınca ortaya atılan düşüncelerin, tiplerin ve karaterlerin yazar tarafından romanda işlenerek eserin meydana getirildiği belirttildi. Eserin bütün olarak incelendiğinde kurgu roman kahramanlarının tez ve antitez olarak ileri sürülen sözlerin yargılanmasının düşünce ve ifade özgürlüğü yönünden suçun unsurlarını taşımadığı iafde edildi. Sanık tarafından kendi düşüncelerini ortaya koyacak biçimde senteze ulaşacak ifadelerin de bulunmadığının anlaşıldığı söylendi. Sanık Elif Şafak`ın yazdığı romanın bütün olarak incelenmesi sonucu düşünce ifade özgürlüğü kapsamı içinde kaldığının tespit edildiği kaydedilen kararda , isnat edilen suçun unsurlarının oluşmadığı ve mahkumiyete yeterli delil bulunmadığı söylendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Müslüman-Türk Kazancı ailesi ile Ermeni asıllı Amerikalı Çakmakçıyanların anlatıldığı kitapta yer alan ¨... bütün akrabalarını 1915`te kasap Türklerin ellerinde kaybetmiş bir sülalenin torunuyum, köklerime ihanet etmeyi öğrendim, soykırımı inkâr etmek üzere yetiştirildim...¨, `..Sen kalk gel Orta Asya`dan, dal dosdoğru Anadolu`nun bağrına, sonra bir bakmışsın her yerdeler. Orada yerleşik milyonlarca Ermeni`ye ne oldu peki? Asimile edildiler, eridiler, yetim bırakıldılar, sürüldüler, mal mülklerinden oldular` şeklindeki ifadelerle `Türklüğü aşağılama` suçunun işlendiğini öne süren avukat Kemal Kerinçsiz, Şafak hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmayı yürüten Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı Şafak, yayıncı Hüseyin Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen için `kovuşturmaya yer olmadığına` karar vermişti. Ancak bu karara yapılan avukat Kerinçsiz`in itirazını değerlendiren İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararını kaldırmıştı. Dosyayı yeniden ele alan savcılık, Sekmen ve Biçen hakkında `takipsizlik` kararı verirken, Şafak hakkında 301. madde kapsamında dava açmıştı. `Türklüğü aşağıladığı` öne sürülen yazar Elif Şafak, üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında `suç unsuru oluşmadığı ve yeterli delil bulunamadığı` gerekçesiyle beraat etmişti.

GÖRÜNTÜ : (ARŞİV)

- Elif Şafak`ın görüntüsü

- Kerinçsiz`in görüntüsü

(KJ : HABER : Belma ALTUNCU - İSTANBUL DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title