Haberler

Elif Şafak Beraat Etti...(2) -Müdahil Olma Talepleri Reddedilen Müşteki Avukatları, Karardan Önce Salonu Terk Etti

Yazar Elif Şafak'ın ''basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı'' iddiasıyla açılan davaya müdahil olmak isteyen müşteki avukatları, bu talepleri reddedilince topluca duruşma salonunu terk etti.

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılan duruşmaya, tutuksuz sanık Elif Şafak (Sağlık) ile davada ''müşteki'' sıfatıyla yer alan avukat Kemal Kerinçsiz katılmadı.

Duruşmanın başında söz alan müşteki avukatı Ahmet Ülger, ''Türk vatandaşlarının giremediği mahkemede yabancılar bulunmaktadır. Öncelikle dışarıya çıkarılmalarını istiyoruz'' dedi.

Diğer bazı müşteki avukatları da, ''Lagendijk'in ne işi var burada? Çıkartılsın'', ''Onlar kendi 301. maddelerine baksınlar'' şeklinde söze karıştılar.

Hakim İrfan Adil Uncu ise ''Siz yurt dışına çıkmıyor musunuz?'' diye müşteki avukatlarını sakinleştirmeye çalıştı.

Ancak müşteki avukatları, salondaki yabancıların dışarıya çıkartılması konusunda ısrar ederek, bu kişilerin yargılamayı etkileme amacında olduklarını öne sürdüler.

Talep hakkındaki görüşü sorulan Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akıllı, usul hükümleri açısından duruşmanın izlenmesinde sakınca bulunmadığı gerekçesiyle şikayetçi avukatlarının istemlerinin reddine karar verilmesini istedi.

Bu sırada duruşmaya gelen avukat Fuat Turgut, Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesinden Celal Öcal ile kendisi adına duruşmaya müdahil olmak istediğini bildirdi.

Hakim Uncu bu talebi, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddetti.

Bunun üzerine avukat Turgut, ''Benim bütün dedelerimi Ermeniler kesti. Nasıl zarar görecektim bu suçtan?'' dedi.

Tekrar söz alan müşteki avukatları, sanık dinlenmediği için müdahil olma yönündeki taleplerini saklı tuttuklarını bildirdiler.

Diyecekleri sorulan sanık avukatı Fikret İlkiz de müşteki tarafın müdahillik haklarını saklı tutması nedeniyle kendisinin de bu konuya ilişkin mahkemeye sunduğu dilekçedeki taleplerini saklı tuttuğunu söyledi.

-''HAKİM ÇEKİLSİN'' TALEBİ-

Tekrar söz alan müşteki avukatı Ahmet Ülger, Lagendijk'in Türk yargısı hakkında aşağılayıcı beyanlarının medyada yer aldığını, bu kişinin mahkemede bulunmasının mahkemeyi baskı altında tutmak amaçlı olduğunu öne sürdü.

Bu kişinin dışarıya çıkarılmaması nedeniyle davada objektif karar verileceğinden şüphe duyduklarını belirten Ülger, Hakim Uncu'nun davadan çekilmesini istedi.

Bazı müşteki avukatları da ''Türk vatandaşları dışarıda polis barikatını aşamadı. Onların izleyemediği duruşmayı yabancılar izliyor'' dediler.

Bunun üzerine salonda bulunanlardan bir kişi, ''Ben Türk vatandaşıyım'' diye konuştu.

Bu kişiye ''Bazı torpilli vatandaşlar hariç'' diye seslenen müşteki avukatları ile bu kişi arasında kısa süren bir tartışma yaşandı.

Bir müşteki avukatı, duruşmayı izleyenlerden bir yabancının bacak bacak üstüne attığını görünce de, ''Bu terbiyesiz Türk adaletinin önünde bacak bacak üzerine atıyor, kovun'' dedi.

Bunun üzerine hakim Uncu, tartışmalar nedeniyle söylenenleri tutanağa geçiremediğini belirterek, tarafları yatıştırdı.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akıllı, şikayetçi avukatlarının hakimin baskı altında kalması nedeniyle tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle davadan çekilmesi yönündeki taleplerinin usul ve yasa hükümlerine uymadığından reddi görüşünde olduğunu bildirdi.

Hakim Uncu da baskı altında kaldığı yönündeki düşünceye iştirak etmediğini belirterek çekilme talebini reddetti.

-SAVCININ MÜTALAASI-

Duruşmada görüşü sorulan Savcı Akıllı, mütalaasını açıklamak istediğini bildirdi.

Akıllı, mahkemeye yazılı olarak sunduğu mütalaasında, Elif Şafak'ın işlediği iddia edilen suçun TCK'nın 301/1. maddesinin maddi unsurlarının Türklüğü aşağılamak olduğu, aşağılamanın suçun konusunu teşkil eden değerlere duyulan saygınlığı azaltmaya yönelik davranışlar olarak nitelendirildiğini kaydetti.

Sanığın yazdığı kitabın bir bütün olarak incelendiğinde, kahramanların ağzından tez ve antitez olarak ileri sürülen sözlerin yer aldığının anlaşıldığını belirten Akıllı, kitabın sonunda yazar tarafından bu düşüncelerin kendi düşüncesini ortaya koyacak bir biçimde senteze ulaşacak yorum ve ifadelere yer verilmediğinin görüldüğünü ifade etti.

Kitapta geçen ifadelerin düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde getirilen yasal düzenlemeler kapsamında kaldığını kaydeden savcı Akıllı, ''Sanığın, Türklüğü hakaret ve aşağılamak kastıyla hareket ettiğine dair cezalandırılmasına yeterli derecede delil bulunmadığından beraatine karar verilmesi talep ve mütalaa olunur'' dedi.

Bunun üzerine müşteki avukatları, davaya müdahil olma talebinde bulundular.

Bu talebe ilişkin görüşü sorulan savcı Akıllı, şikayetçilerin suçtan doğrudan zarar görmemeleri nedeniyle taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

-SALONU TERK ETTİLER-

Avukat Ahmet Ülger, mahkemenin görüşünün bu aşamadan sonra belli olduğunu söyleyerek, davadan çekildiklerini kaydetti.

Bunun üzerine müşteki Kemal Kerinçsiz'i temsil eden tüm avukatlar, duruşma salonundan çıktı.

Avukatlardan Fuat Turgut, hakim Uncu'ya yönelik olarak, ''Savcı, tezden, antitezden bahsediyor. Kitapta öldürülen Türkler'den hiç bahsediliyor mu?'' diye seslendi.

Müdahillik konusundaki kararını açıklayan hakim Uncu, talebi reddetti.

Mütalaa konusunda diyeceği sorulan sanık avukatı Fikret İlkiz, soruşturma aşamasında verilen takipsizlik kararındaki gerekçeleri savunma olarak sunduklarını söyledi.

-KARAR-

Kararı açıklayan hakim Uncu, avukat Kemal Kerinçsiz'in ısrarı üzerine yapılan soruşturma sonucunda Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verildiğini, itiraz edilmesi üzerine de İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinin de bu kararı, suç unsurlarının değerlendirilmesinin mahkemede yapılması gerekçesiyle kaldırdığını hatırlattı.

Bunun üzerine, Elif Şafak hakkında 24 Temmuz 2006 tarihinde dava açıldığını belirten hakim Uncu, yapılan yargılama sonucu ''Baba ve Piç'' isimli eserle ilgili olarak Şafak hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karardaki gerekçeler ile savcının mütalaasındaki gerekçeler uyarınca, derhal beraat kararı verilmesi gereken hallerde sanığın sorgusunun yapılmayabileceği yönündeki CMK'nın 193. maddesi de dikkate alınarak, kitap bir bütün halinde incelendiğinde suçun yasal unsurları oluşmadığı gibi yeterli delil de bulunmadığından sanığın beraatine hükmetti.

-DURUŞMADAN NOTLAR-

Duruşmayı, Lagendijk'in yanı sıra Elif Şafak'ın eşi Eyüp Can Sağlık, Dünya Yazarlar Birliği (PEN) temsilcilerinden bazıları ve bazı avukatlar izledi.

İstanbul Barosu adına duruşmada, avukat Uğur Önder ile Ufuk Özkap da gözlemci olarak bulundu.

Müşteki avukatları, bazı talepler konusunda ara kararlar alınırken Lagendijk ve salondakilerin ayağa kaldırılmasını istediler.

Ara karar olduğu için taraf olmayanların ayağa kalkmasına gerek olmadığını bildiren hakim Uncu, kararı açıklarken Lagendijk ve diğer izleyicileri de ayağa kaldırdı.

Duruşmaya korumalarıyla giren Lagendijk, kararın ardından güvenlik gerekçesiyle bir süre adliye binasında tutuldu. Lagendijk, daha sonra adliye binasından çıkarıldı.

Duruşmayı, Türk basınından sadece Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Funda Kılıçerli, yabancı basından Reuters, El Cezire TV ve 2 ayrı yabancı yayın kuruluşu mensubu izledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title