Haberler

Elektrik Piyasasında Çifte Standart Kriz Çıkardı

Elektrik Kriziyle Gözler Otoprodüktörlere Çevrilirken, Elektrik Piyasasında Çifte Standart Uygulandığı Ortaya Çıktı.

Elektrik kriziyle gözler otoprodüktörlere çevrilirken, elektrik piyasasında çifte standart uygulandığı ortaya çıktı. Otoprodüktörler, 3.5 yıldır ana girdileri olan doğalgazın fiyatında yüzde 60 artış olmasına karşın, aynı fiyattan elektrik satarken, Yap – İşlet (Yİ) ve Yap – İşlet – Devret (YİD) santrallarının doğalgaz zamlarını elektrik fiyatına aynen yansıttığı bildirildi. Bu nedenle ülke üretiminin üçte birinin pahalı tarifeden geldiği ve ortalama fiyatı yükselttiği belirlendi.

Hafta sonunda 13 saate varan elektrik kesintisi olmasının ardından, saat 22.00’den sonra indirimli tarife nedeniyle elektrik vermeyen otoprodüktör lisansı sahibi santrallar eleştiri hedefi oldu. Doğalgazdan elektrik üreten otoprodüktörler de indirimsiz tarifenin bile maliyetlerinin altında kaldığını belirterek, üretimi bırakacaklarını açıkladılar. 119.80 YKr’tan sanayiye elektrik veren otoprodüktörlerin, doğalgaz alışının 90 YKr’yi aştığı belirtildi.

ALIM GARANTİLİ SÖZLEŞME İKİLİK YARATTI

Buna karşın, Yİ ve YİD’lerin elektrik satış fiyatına, doğalgaz zamlarını aynen yansıttığı bildirildi. ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Yİ ve YİD santralarının sözleşmelerinde bulunan “passthrough” hakkı bu sonucu doğurdu. Buna göre, devletin yüzde 85 alım ve fiyat garantisi verdiği Yİ ve YİD santralları, doğalgazdan elektrik üretirken, doğalgaza yapılan tüm zamları eşzamanlı olarak elektrik fiyatına yansıttılar. Devlet de bu fiyattan zorunlu olarak elektrik almaya devam etti. Otoprodüktörler ise sözleşmelerinde bu düzenleme olmadığı için doğalgaz zamlarını kendi maliyetlerine eklemek durumunda kaldı. Bu nedenle gelinen noktada, otoprodüktörler ile Enerji Bakanlığı arasında ipler kopma noktasına geldi.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 32.9’U PAHALI TARİFEDEN

Aradaki fark, üretim payı dengeleri nedeniyle yurttaşa pahalı tarifeden elektrik arzına da neden oldu. 2006 yılının ilk altı ayında toplam elektrik üretiminin yüzde 24’ü Yİ santrallarından, yüzde 8.9’u da YİD santralarından geldi. Pahalı tarifeden satış yapan bu santraların üretimiyle ülke üretiminin üçte biri karşılandığı için, ortalama elektrik fiyatı da yükseldi. Otoprodüktörlerin üretimdeki payı ise yüzde 9.6’da kaldı.

Yolsuzlukları Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu ve Sayıştay raporlarına konu olan Yİ ve YİD santraları, yüksek maliyetleri nedeniyle Enerji Bakanlığı’nın soruşturmasına konu olmuştu. Bakanlıkla müzakereye oturan şirketler, alım ve fiyat garantisi hakları bulunduğunu belirterek, anlaşmaya yanaşmamışlardı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title