Haberler

Elektrik Kesintileri İçin, MİT'in Siber Güvenlik Ekibi Devrede

Türkiye'yi etkileyen elektrik kesintisinin nedenini araştırmak üzere MİT ve Emniyet de dahil geniş bir siber savunma ekibi devreye girdi.

Türkiye genelinde meydana gelen elektrik kesintileri dört koldan mercek altına alındı. Kesintilerin nedenini araştırmak üzere Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet dahil, geniş bir siber savunma ekibi, incelemelere başladı. Enerji Bakanlığı da bir süre önce 'sabotaj' ihtimali dahil araştırma yapması için ekip görevlendirmişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, kesintilerin nasıl meydana geldiğini ortaya koyduklarını, fotoğrafını çektiklerini ancak nedenini araştırdıklarını söyledi.

3-4 GÜN İÇİNDE AÇIKLANIR

Bakan Yıldız, teknik ekiplerin Gaziantep'ten başlayarak, 4 santralin arka arkaya durma sürelerini anlık olarak hesaplayıp ortaya koyduğunu söyledi. Santrallerin birkaç salise aralıklarla durduğunu vurgulayan Yıldız, bunun 84 bin 600'de bir ihtimal olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, 33 yıldır kullanılan bu altyapının bugüne kadar böyle bir arıza vermediğini de hatırlattı.

SALDIRI İHTİMAL DAHİLİNDE
Yıldız "Teşhimizi koyduk, sebeplerini 3-4 güne kadar buluruz" diyen Yıldız, Savcı'nın şehit edilmesi olayı ile elektrik kesintisinin ilgisi olup olmadığı yönündeki soruya, "Herşey olabilir ancak bunu söyleyebilmek için elimizde veri yok" yanıtını verdi. Öte yandan, 12. Uluslararası Petrol, LPG ve Teknoloji Fuarı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin elektrik kesintisiyle ilgili sorularını yanıtladı. Yıldız, kesintinin sebebinin siber saldırı mı olduğu şeklindeki soruya "Böyle bir cümleyi kullanmam için erken. Bu ihtimal dahilinde midir? İhtimal haricinde değildir. Hele hele Türkiye'de bir şifreleme yaptığınızda, bir kriptolam yaptığınızda, bunun deşifresinin hemen yanı başınızda olduğunu hep beraber biliyoruz. Mühendislikte bu bilinir bir şeydir. TEİAŞ sisteminin siber bir saldırıya açık olup olmadığını bu cümlelerle açıklayabilirim. Yani bir yerde şifre varsa, bir yerde kripto varsa özellikle 17 ve 25 Aralık sürecinde bunların ne kadar delik deşik edildiğini hep beraber gördük. Sistemin koruma altına alınmasıyla alakalı, her hangi bir tehdit altında bulunmamasıyla alakalı ayrı bir ekibimiz çalışıyor. Ama buna siber saldırıdır diyebilmem için, bu arızanın tetiklenmesine sebep budur demem için şu anda erken" yanıtını verdi.

Güncel Siber Güvenlik haberleri için:

Kaynak: Siberguvenlikhaberleri / Teknoloji

Enerji Bakanlığı Taner Yıldız Türkiye Teknoloji Haberler

title