Haberler

Elazığ: Verem Dünyada Artış Gösteriyor

Verem Savaş Dispanseri Başhekimi ve Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Hayri Kıraç, verem hastalığının dünyada hızla artış gösterdiğini belirterek, her 3 kişiden birinin verem mikrobu taşıdığını söyledi.

Verem Savaş Dispanseri Başhekimi ve Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Hayri Kıraç, verem hastalığının dünyada hızla artış gösterdiğini belirterek, her 3 kişiden birinin verem mikrobu taşıdığını söyledi.

Kıraç, verem hastalığının çağın hala en önemli bulaşıcı hastalıklarından biri olduğunu ifade ederek, ortalama her 3 kişiden birinde verem mikrobu bulunduğunu kaydetti. Kıraç, "Verem, insandan insana bulaşır. Damlacık enfeksiyonu dediğimiz bir enfeksiyon türü olduğu için hasta insanların öksürmeleriyle, yani solunum yoluyla dışarıya bıraktıkları mikropların sağlam insanlar tarafından alınmasıyla bulaşır. Bu mikrop, en çok akciğerde görüldüğü için verem denince akla ilk gelen organ akciğerdir. İnsanların ortalama 3'te 1'inde verem mikrobu vardır. Bu dünya popülasyonunda da, Türkiye'de de böyle. Ama bu insanlar hasta değil, taşıyıcı pozisyonunda. Bu insanlar da hayatlarının bir döneminde mutlaka ama mutlaka bu hastalığa yakalanır. Bu nedenle bir nevi potansiyel hasta adayı. Bu insanların yakından takip edilmesi gerekir" dedi.

Veremin yoksulluk hastalığı olarak anılmasının en büyük nedeninin, kişinin yeterince beslenemediğinde ve gıdasını alamadığında hastalığın ortaya çıkmasından kaynaklandığını dile getiren Kıraç, "Tüberküloz yani veremin ortaya çıkmasındaki en büyük etken vücut direncinin düşmesi yani bağışıklık sisteminin zayıflaması. Vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığı an hastalık ortaya çıkar. Eğer kişi yeterince beslenemezse, gıdasını alamazsa vücudun bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalık ortaya çıkar. Bu hastalığa yoksulluk hastalığı denmesinin sebebi de budur. Verem en çok yoksul kesimlerde görülür. Özellikle Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde verem vakaları artış gösterir. Çünkü İstanbul'da varoş denilen yoksul kesim yoğunluktadır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title