Haberler

Elazığ: Kalorifer Kazanlarında Dönüşüm İçin İzin Alınmalı

Diyarbakır'da Birkaç Gün Önce Bir Askeri Lojmanın Kalorifer Kazanının Patlaması Olayından Sonra Elazığ'da Vatandaşlar, Kalorifer Kazanları Konusunda Tedirginlik Yaşamaya Başladı. Türkiye Makina Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Ünal İpekçi, Belediye Meclisinin Aldığı Bir Karar Gereği Tüm Projelerin Sıvı Yakıtlı Olması Gerektiğini Söyledi.

Diyarbakır'da birkaç gün önce bir askeri lojmanın kalorifer kazanının patlaması olayından sonra Elazığ'da vatandaşlar, kalorifer kazanları konusunda tedirginlik yaşamaya başladı. Türkiye Makina Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Ünal İpekçi, belediye meclisinin aldığı bir karar gereği tüm projelerin sıvı yakıtlı olması gerektiğini söyledi.

Katı yakıtlı kazanlara müsaade edilmediğini kaydeden İpekçi, katı yakıtla sıvı yakıt arasındaki fiyat farkından dolayı vatandaşların katı yakıta dönüşüm yaptığını söyledi. Dönüşümler yapılırken mutlaka tadilat projesinin olması veya ilgili kurumdan müsaade alınması gerektiğini söyleyen İpekçi, "Elazığ'da ve diğer illerde buna bir şekilde göz yumuluyor. Bunun neticesinde de, muazzam bir çevre kirliliği oluşuyor. Akşamları şehrin üzerinde kara bulutlar görülüyor. Kazanların dönüştürülmesinde bir sakınca yok, ancak dönüşümlerin projeli ve tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekir. Basınçlı kapların yılda bir kere belediyeler ve ilgili meslek kuruluşları tarafından fenni muayenelerinin yapılması gerekir" diye konuştu.

İpekçi, "Bazı yerlerde fuel-oil olan kazanlarda kapalı genleşme deposu var. Akabinde dönüşüm yapılmış, fakat binada yine kapalı genleşme deposu var. Yani onun kapasitesi uygun mu, çalışır mı, gerekli emniyet tedbirleri var mı?. Bunlar çoğu yerde etüt edilmemiştir ve bu da büyük risk oluşturur. Diyarbakır'da yaşanan olay da bana göre bundan kaynaklandı. Basınçlı kapların yılda bir kere belediyeler ve ilgili meslek kuruluşları tarafından mutlaka fenni muayenelerinin yapılıp, kontrol raporlarının düzenlenmesi lazım. Bu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bir maddesidir, kanuni bir zorunluluktur" diye konuştu.

Yapılacak tüm tadilatların, imalatların mutlaka bir mühendis gözetiminde olması gerektiğinin altını çizen İpekçi, "Kazanların birçok patlama nedeni vardır. Mesela, bir kazanda tesisat borusu yanlış döşenmişse veya bir hava cebi oluşacak şekilde döşenmişse, bir hava tüpü koyulmamışsa, bu bir risktir. Bunu sıradan bir tesisatçı bilemez, bunu ancak bir mühendis bilebilir" dedi.

İpekçi, ayrıca kazanları yakan kişilerin mutlaka ehliyetli kişiler olması gerektiğini, bu kişilerin eğitimden geçmesinin şart olduğunu söyledi. İpekçi, talep olması durumunda oda olarak bu konuda ücretsiz kurslar düzenleyebileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title