Haberler

Elazığ: Harput İç Kale Kazıları Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fırat Üniversitesi işbirliğiyle Harput'ta gerçekleştirilen Harput İç Kale Mahalle arkeolojik kazılarının ikinci etap çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fırat Üniversitesi işbirliğiyle Harput'ta gerçekleştirilen Harput İç Kale Mahalle arkeolojik kazılarının ikinci etap çalışmaları başladı.

Harput İç Kale arkeolojik kazılarının ikinci etap çalışmaları başladı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren kazı sorumlusu arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin, kazılardaki ana gayenin çıkartılan kültür varlıklarının muhafaza edilmesi olduğunu belirterek, "Burada gerçekleştirdiğimiz kazılar, tamamen Harput'un Osmanlı dönemini aydınlatmaya yönelik olarak başlatılmış olup, kazı ekibimiz sanat tarihçilerimiz, arkeologlar ve tarihçilerden oluşan 15 bilim kurulu üyesi ve 30 üniversite öğrencisi ve işçiden oluşmaktadır. Burada amacımız; Osmanlı Mahallesi'ni ortaya çıkararak, o döneme ait kültür varlıklarıyla bu yerleşim yerinin ihyasını ve ortaya çıkarılan tarihi yapıların korunmasını sağlamaktır. Türkiye'de yüzlerce arkeolojik kazı yapılmaktadır. Burayı diğer kazılardan farklı kılan ise, ortaya çıkartılan bu kültür varlıklarının korunmasına yönelik burada gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızdır. Eylül ayının 25'inde tamamlamayı düşündüğümüz bu yılki 2. etap kazı çalışmalarımız daha uzun yıllar sürecektir. Çünkü köklü bir tarihi olan Harput'un adına yakışır bir şekilde ortaya çıkarılarak sergilenmesi ve yeni nesillere sunularak, tanıtılması gerekmektedir" dedi.

2800 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Harput'un 1848'li yıllarda şu anda kazı çalışmalarının yapıldığı Kale Mahallesi'nde 47 evin, Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü'nce yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde tespit edildiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Veli Sevin, kalede gerçekleştirilen kazıların 5 metre daha derine inildiğinde Artuklu dönemini de yansıtacağını, ancak kendilerinin en yakın tarih olan Osmanlı tarihini yeni nesillere tanıtmayı hedefledikleri için, toprağın en üst tabakasında kazı çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title