Haberler

El Pais: "Türkiye AB'de Tam Bir Kaos Yarattı"

İspanya'nın Önde Gelen Gazetelerinden El Pais, Türkiye'nin Müzakere Süreci Konusunda AB'de Yaşanan Çatışmaların AB Zirvesi'nde Ciddi Bir Krizin Habercisi Olduğunu Savundu. Ankara'nın Kıbrıs'a İlişkin Son Girişimin AB'de "Tam Bir İç Savaş"a Neden Olduğunu Yazan Gazete, Coreper'in Geçen Hafta Yaptığı Üç Toplantıda "Tam Bir Kaos" ve "Ciddi Bir Kargaşa" Yaşandığını Kaydetti.

AB zirvesi'nin Türkiye nedeniyle "ciddi bir kriz" yaşanacağı öne sürüldü. İspanya'nın prestijli gazetesi El Pais, Ankara'nın Kıbrıs'a ilişkin son girişimin AB'de "tam bir iç savaş"a neden olduğunu belirtirken COREPER'in geçen hafta yaptığı üç toplantıda "tam bir kaos" ve "ciddi bir kargaşa" yaşandığına dikkat çekti.

El Pais, "Bölünmeler Avrupa'yı çatlatıyor" başlıklı uzun analizinde, son günlerde Türkiye konusunda AB içerisinde yaşanan çatışmaların 14-15 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi'nde "ciddi bir kriz"in habercisi olduğunu savundu.

AB üyesi devletlerini bölen sorunların Birliği felce uğrattığı yorumunu da yapan gazete, AB'de son patlamanın Türkiye nedeniyle yaşandığını belirterek şunları yazdı:

"Ankara'nın, üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını önlemek için bir liman ve bir havaalanını Kıbrıs'a (Rum Kesimi) açma yönündeki jesti, tam bir iç savaşa neden oldu. Bazı üst düzey bürokratlara göre, 25'lerin Daimi Temsilcileri'nin (COREPER) son haftada yaptıkları üç toplantında yaşanan iklim 'tam kaos' ve 'ciddi kargaşa'dır."

Türkiye'nin AB'nin son bir anlaşmazlık kaynağı olduğuna dikkat çeken gazete, "Yazılı olarak henüz sunulmadan son Türk önerisinin nasıl gelişeceğinden bağımsız olarak AB, Ankara konusunda tamamen bölündü. Türkler, İngiltere, İspanya, İsveç, Letonya ve Litvanya'nın desteğine sahip. Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlar ise, ön sırada Yunanistan, Kıbrıs (Rum Kesimi) ve Fransa. Yedekte bekleyenler ise, Almanya ve Avusturya."

El Pais, AB'yi bölen diğer sorunlar arasında Irak, Avrupa Anayasası, Rusya ve enerji konularını da saydı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title