Haberler

El Konulan Bankaların Devlete Maliyeti 29 Milyar Dolar

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Fon'a Devredilen Bankaların Toplam Maliyetinin 29 Milyar Dolara Ulaştığını Bildirdi. Ertürk, Fon'un Toplam 13.5 Milyar Dolarlık Tahsilatının Yarısından Fazlasının 2006 Yılında Gerçekleştirildiğini Kaydetti.

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tarafından devralınan bankaların devlete maliyeti 29 milyar dolara ulaştı. Bugüne kadar el konulan bir çok banka patronu ile protokol masasına oturan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "İyi niyetli, borcunu ödemek isteyen hakim ortaklarla borç ödeme protokolü imzalandı. Kötü niyetli, mal kaçırmayı amaç edinen borçluların da mal varlıklarına el konuldu" dedi.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, ANKA'nın sorularını yanıtladı. Ertürk, TMSF'nin ilk kez Hazine'ye geri ödemelere başladığını, 2005 yılında 3 milyar 505 milyon dolar, 2006 yılında 400 milyon dolar ödeme gerçekleştirildiğini ifade etti. Ertürk, 2006 yılı içinde nakit ve DİBS olmak üzere Hazine'ye 6 milyar 454 milyon dolar ödeme yapıldığını bildirdi. El konulan bankaların devlete maliyetinin 30 Haziran 2006 tarihi itibariyle 27 milyar 729 milyon dolar olarak hesaplandığını anımsatan Ertürk, 31 Aralık 2006 itibariyle bunun 29 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulundu.

TMSF Başkanı Ertürk, Fon'un 2006 yılı tahsilatı, elde edilen gelirlerin Hazine'ye katkısı, Kablo TV tartışması, el konulan banka patronları ile imzalanan protokoller, Fon'un elindeki varlıkların satışların ardından nasıl bir misyon üstleneceği, Demirel ve Uzan Grubu ile son duruma ilişkin şunları söyledi:

"KAMUYA 10 MİLAR DOLARLIK KAYNAK AKTARILDI"

"Banka hakim ortaklarıyla imzalanan geri ödeme protokolleri, daha önceki dönemlerde imzalanan protokollerin revizyonu, varlık satışları gibi faktörlerle artan tahsilat performansıyla hazineye kaynak aktarılacak noktaya gelindi. 2005 ve ayrıca büyük varlıkların satış bedellerinden Maliye Bakanlığı'na ve diğer kamu kurumlarına da 4 milyar doların üzerinde ödeme gerçekleşti. Gerek bu ödemeler, gerekse TMSF yönetimindeki şirketlerin geçmiş dönemlerde kamuya ödenmemiş yükümlülükleri de yerine getirmeleri sayesinde kamu hazinesine TMSF tarafından 3 yıllık süre içinde toplam 10 milyar dolarlık kaynak aktarıldı."

FON, MEVDUAT SİGORTACILIĞI'NA DÖNECEK

2007'de 2 milyar 199 milyon dolar tahsilat hedeflediklerini belirten Ertürk, bunun yanı sıra TMSF'nin mevcut menkul ve gayri menkullerin satışını tamamlayarak asli vazifesi olan Mevduat Sigortacılığı'na dönmesini amaçladıklarını da kaydetti.

"İYİ NİYETLİ OLANLARLA MASAYA OTURDUK"

Fona devredilen 22 banka hakim ortağından olan alacaklardan iyi niyetli, borcunu ödemek isteyen hakim ortaklarla borç ödeme protokolü imzalandığını, kötü niyetli, mal kaçırmayı amaç edinen borçluların da mal varlıklarına el konulduğunu söyledi. 2006 yılı içinde Bankekspres Hakim Ortağı Korkmaz Yiğit, İktisat Bankası Hakim Ortağı Erol Aksoy ve Yurtbank Hakim Ortağı Ali Balkaner ile geri ödeme sözleşmeleri imzalandığını anımsatan Ertürk, "Bu üç protokol ile yaklaşık olarak 2 milyar doların üzerindeki Fon alacağı protokole bağlandı" dedi.

"SÜZER'LE ANLAŞMA SAĞLANDI"

Henüz geri ödeme sözleşmesi imzalamayan 4 banka hakim ortağı kaldığını ifade eden Ertürk, bunların Uzan Grubu, Demirel Grubu, Süzer ve EGS grubu olduğunu kaydetti. Süzer Grubu ile anlaşma sağlanmak üzere olduğunu söyleyen Ertürk, EGS Grubu'yla ilgili protokol yapma olanağını sağlayabilecek çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

"UZAN'DAN 6 MİLYAR DOLAR"

Uzan Grubu şirketlerinden 6 milyar 280 milyon dolar tahsilat yapıldığını söyleyen Ertürk, "2006 yılı kurumumuzun en verimli yılı oldu. 2005 yılında başlayan büyük şirket ve gayrimenkul satışları, 2006 yılında da devam etmiştir. Toplam 13.4 milyar dolarlık tahsilatın yarısından daha fazlası bu yıl gerçekleştirildi" dedi. Ertürk, 2005 yılında ihalesi yapılan varlık satışlarının onay ve teslim süreçleri tamamlanarak tahsilatları gerçekleştirildiğini, bunlarla birlikte 61 milyon dolarlık Antalya Limanı, 90 milyon dolarlık, Uzan Grubu İzmir Şirketleri, 45 milyon YTL'lik Adabank, 74 milyon YTL'lik Çamlıca konakları gibi yüksek tutarlı ihalelerin tamamlandığını söyledi. Ertürk, "2006 yılı böylece TMSF açısından en verimli yıl oldu" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title