Haberler

Ekonomik Kriz Avrupa'nın Noel Bayramını da Vurdu

Tüm Dünyayı Etkisi Altına Küresel Mali Kriz, Avrupa'nın Ekonomide Can Damarlarından Bir Olan "Noel Bayramı"nı da Vurdu.

Tüm dünyayı etkisi altına küresel mali kriz, Avrupa'nın ekonomide can damarlarından bir olan "Noel Bayramı"nı da vurdu.

Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Hıristiyan dünyasının Noel Bayramına sadece iki hafta kaldığını hatırlatarak, piyasaların beklenen hareketliliği göstermediğine dikkat çekti.

Baraner, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Noel'in büyük bir alışveriş bayramı olarak da ifade edilebileceği belirterek, Noel'in Avrupalıların en cömert, en bonkör oldukları dönem olması nedeniyle, işletmelerin yılsonu ödemelerinde gerçek bir can simidi rolü oynadığını kaydetti.

Avrupa ekonomisinin can damarlarından olan Noel'e iki hafta kalmasına rağmen piyasaların beklenen hareketliliği göstermediğini söyleyen Barener, "Turizm satışlarında her ülkede yüzde 2 ile 25'lere varan düşüşler var. Noeli iyi kapatmayan bir Avrupa 2009'a ekonomide yaralı olarak girer" uyarısında bulundu.

Noelin kötü geçmesinin, yeni yılın ilk üç ayını çok kötü etkileyeceğini vurgulayan Baraner, "Bu kötü etki zincirleme gider ve bu Avrupa ülkeleri için çok önemli. Avrupa'da herkes yıllardır biliyor; Noel satışlarında yaşanabilinecek bir durgunluk, gelecek yılın ilk üç ayını tehlikeye atar ve bu diğer ayları da etkiler" dedi.

-KARASIZLAR ORDUSUNA, "DUYGUSAL MARKETİNG"

Noeli de etkisi alan krizde, turizm açısından tüm dikkatlerin Avrupa'daki "karasızlar ordusu"na çevrildiğini ifade eden Baraner, "Alım gücü olup da çekimser kalan bu tür tüketiciler, bütün sektörlerin en önemli tüketici hedef kitlesi haline geliyor. Aynı siyasi seçimlerde olduğu gibi, 2009 yılında şirketlerin geleceğini kararsızlar belirleyecek. Tok, isteksiz, kararsız müşteriye 'duygusal marketing' çalışmaları uygulanıyor. BU konuda analizler, raporlar, kamuoyu araştırmaları masaya yatırılıyor" dedi.

Satışların artırılabilmesi için Noel ağacı süslemelerinin altında paketlenip sunulan ürünlere duygu yüklenerek, iştah, merak, mutluluk, en önemlisi geleceğe güven aşılandığına dikkat çeken Baraner "Medet ve çare bakanlık veya bankalarda değil, Avrupa'daki piyasaların kendisinde, tam göbeğinde, tüm sektörler üzerinde hakimiyet kurmuş karasızlar ordusunda. Biz de Türk turizm sektöründeki tüm birimler ve işletmeler olarak vakit kaybetmeden tüm piyasalarda kendimizi gösterip ilk blok satışları ülkemize, kendi işletme ve tesislerimize çekmek için sahaya çıkmalıyız" diye konuştu. (ANKA)

(GO/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title