Haberler

Türk Bilim Adamlarından Doğalgazın Pabucunu Dama Atacak Buluş

Son Güncelleme:
Abone Ol

Afşin-Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen bir sistemle kömürdeki nem oranı düşürülürken, yanma değeri yaklaşık yüzde 30 artırıldı.

Türkiye linyit rezervinin 4,8 milyar tonluk kapasitesini elinde bulunduran Afşin- Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen bir sistemle kömürdeki nem oranı düşürülürken, yanma değeri yaklaşık yüzde 30 artırıldı. Sistem sayesinde elde edilen kömürün doğalgaza rakip olması hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın destekleriyle kalorisi düşük linyit kömürünün enerji değerinin artırılması için hazırlanan "Kömür Kurutma ve Zenginleştirme Projesi"nde önemli aşamalar kaydedildi.

"YERLİ KÖMÜR DAHA İYİ YANACAK"

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Bilirgen tarafından yürütülen çalışmada, geliştirilen bir sistemle yerli kömürün yanma oranı artırıldı.

Proje yöneticisi Bilirgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,8 milyar ton rezerv ile Türkiye'nin en büyük potansiyelini elinde bulunduran Afşin-Elbistan kömür havzasındaki kömürün çevre dostu olacak şekilde tüketilmesi için çalışmalarda önemli aşamaya gelindiğini kaydetti.

"ÇEVREYİ DAHA AZ KİRLETECEK"

Bölgedeki düşük kalorili, yüksek nemli kömür rezervinin elektrik üretiminde çevreye daha duyarlı ve verimli kullanılabilmesi için doğa dostu teknoloji geliştirdiklerini dile getiren Bilirgen, projenin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyledi.

Proje kapsamında sistem geliştirdikleri sistem hakkında bilgi veren Bilirgen, şöyle devam etti:



"Özel tasarlanan kazana aktarılan linyit ilk olarak vakumlama işleminden geçiriliyor. Bir süre burada bekletilen kömür bu yöntem sayesinde yüksek olan nem değeri düşürülüyor ve yanma değeri artırılıyor. Yaklaşık bir yıldır üzerinde sıkı şekilde çalışılan projenin test sonuçlarına göre linyitteki kalori değerinde yaklaşık yüzde 30 artış sağlandı. Termik santrallerindeki verimini artırmak için tasarlanan bu sistem sayesinde elektrik üretiminde doğalgaz ithalatı azalacak ve elektrik üretiminde ciddi bir artış sağlanmış olacak."

"TEST AŞAMASI BAŞARILI GEÇTİ"

Türkiye'de bulunan linyit rezervlerinin ekonomiye daha çok katkı sağlanmasını ve ithal doğalgaza alternatif olacak yerli kömür için çalıştıklarını dile getiren Bilirgen, tasarladıkları sistemin Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde test edildiğini belirtti.

Test aşamasında umulanın üzerinde başarı sağladıklarını vurgulayan Bilirgen, şunları kaydetti:

"YENİ TERMİK SANTRALLERE UYGULANACAK"

"Bundan sonraki amacımız, ülkemize yeni kurulacak termik santrallere bu sistemi uygulamak. Ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlamak adına, teknolojinin ticari boyuta ulaştırılıp hem ülkemizde hem de ülkemizdeki kömürlere yakın karakteristiklere sahip Yunanistan, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Almanya, Pakistan, Afganistan ve Hindistan gibi ülkelerdeki kömürlerde de kullanılabilecek bir zenginleştirme sisteminin ticarileştirilmesini hedefliyoruz."

Teknoloji üreten bir ülke olabilmek ve doğalgaz enerjisi bakımından dışa bağımlılığı ciddi manada düşürmek istediklerine işaret eden Bilirgen, "Türkiye'de elektriğin yüzde 50'si ithal doğalgazdan elde ediliyor ve bu kabul edilemez. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, ülkemizdeki mevcut kömür rezervlerinin elektrik üretiminde kullanılması için çalışmalar başlattı. Bizim hazırlamış olduğumuz projenin de Enerji Bakanlığımızın çalışmalarını destekler nitelikte olması bizleri sevindiriyor" diye konuştu.


Kaynak: AA / Ekonomi

Çukurova Üniversitesi Elbistan Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ziraat Türkiye Kupası Trabzonspor rakibi kim oldu? Trabzonspor ZTK hangi takımla eşleşti? Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş rakibi kim oldu? Beşiktaş ZTK hangi takımla eşleşti? Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe rakibi kim oldu? Fenerbahçe ZTK hangi takımla eşleşti? Ziraat Türkiye Kupası Galatasaray rakibi kim oldu? Galatasaray ZTK hangi takımla eşleşti? Ziraat Türkiye Kupası kura çekimi ne zaman? Masterchef Sergen ve Dilara sevgili mi? Masterchef 2023 Sergen Özen ve Dilara Başaran sevgili mi, açıklama geldi mi? 8 Aralık 2023 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 8 Aralık Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Aralık Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Elazığ deprem mi oldu? Az önce deprem mi oldu? SON DAKİKA! Elazığ depremleri! 8 Aralık Cuma AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Aralık Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Aralık AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Aralık Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 8 Aralık 2023 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Aralık Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Çarkıfeleği kim sunacak, Çarkıfelek ne zaman hangi kanalda? 8 Aralık İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER İstanbul'da elektrikler ne zaman gelecek?
1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Yorumlar (94)

coşkun:

her gün başka bir buluş haberi ama elde hep var sıfır ne iştir anlamadım ????

Yanıtla01
Mütedeyyin Sadomazoşist:

Ee fosil yakıtlara döneceksiniz ya yağmalanmadık tek yeşil alan kalmasın sıra ona geldi. Geldi de hava kirliliği ve küresel ısınmaya katkınız ne olacak? 50 yaş üzerindekiler bilir doğalgaz gelmeden önce şehirlerde atkılarla gezerdik pis hava yüzünden. Yeni nesil bilmiyor onlar da öğrenecek yakında. Kömürü 3. dünya ülkeleri yakıyor güneş enerjisine yatırım yapın artık

Yanıtla01
Teknolojiye bakin:

Yogurdu suzup susuz yogurt elde ettim demenin komurcesi :)) Bilim mi simdi bu . . Ulan bizim 10 yasindaki cocukda yapar bunu. .

Yanıtla00
sabuha:

bu haberler çoğaldı yakında görünmeyen araba ev üretilir

Yanıtla00
Japon:

Yazın boş otelleride Ruslar düşünsun. Yandı ruslar yandı.

Yanıtla00
YANKEE:

TÜRKİYEDE MUSLUKLARDAN OLUK OLUK PETROL AKSA YİNEDE DÜNYANIN EN PAHALI ENERJİSİNİ BİZ KULLANIRIZ ÜLKEDE O KADAR ÇOK BESLEME VARKİ

Yanıtla117
yok kutup ayısı:

çevre mahvolacak hangi termik santralin çevresinde tarım var hangisinin etrafı sağlıklı insanlarla dolu millet kaçıyor bunlar yapıyor. . . tabii doğal gazı en gazık fiyatla anlaşan pardon kandırılanların yönettiği ülkede yaşayınca normal

Yanıtla216
Sener Koruturk:

Simdi Ruslar ve Iranlilar derin derin dusunmeye basladilar. . .

Yanıtla86
yavuz:

kırmızı başlıklı kız masallı dinlenekten bıktık

Yanıtla58
murat mert:

Niye lan ne dedi de yapmadı hükümet. Marmaraydan tüp geçitten, duble yollardan , geçmiyormusunuz. Avrupa Yunanistanın hakkından gelemiyor , etrafımız kan ağlıyor, nankör herifler neyiniz eksik. 50 yılda yapılanlardan kat kat fazlası yapılıyor. Beş ay sonra 3. boğaz köprüsün den de geçeceksiniz , bir yıl sonrada İstanbul 3. havaalanından uçakla gideceksiniz. Hala nankörlük. Kanınıza işlemiş sizin vatan hainliği.

Yanıtla46
Tüm 94 yorumu okumak için tıklayın
title