Haberler

Ürün Güvenliği Farkındalığını Artıracak Proje Başladı

Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Yeni kurduğumuz ve tespit edilen güvensiz ürünleri yayınladığımız Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi var. Kurumlarımız sisteme veri girişine başladı, artık o sistem üzerinden güvensiz ürünlerin neler olduğunu ortaya koyacağız." dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Yeni kurduğumuz ve tespit edilen güvensiz ürünleri yayınladığımız Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi var. Kurumlarımız sisteme veri girişine başladı, artık o sistem üzerinden güvensiz ürünlerin neler olduğunu ortaya koyacağız." dedi.

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Avrupa Birliği (AB) ile ortak finanse edilen "Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Konularında Farkındalığın Artırılması Teknik Destek Projesi" açılış töreni, Ankara Hilton Otel'de gerçekleşti.

Metin, burada yaptığı konuşmada, AB ile birçok alanda iş birliği yaptıklarını ve bunlardan birisi olan ürün güvenliği konusunu çok önemsediğini söyledi.

Ürün güvenliğine ilişkin her aşamanın kendileri için önemli ve düzenlemeye tabi olduğuna dikkati çeken Metin, "Dolayısıyla üretimden tüketime bütün aşamalarda denetim var, biz de bu konuda önemli düzenlemeler yapıyoruz." diye konuştu.

Metin, standardizasyon konusunda Türkiye'nin başarısının altını çizerek birçok ülkeye standardizasyon konusunda teknik destek verildiğini dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı olarak helal ticaret için de bir inisiyatif aldıklarına değinen Metin, "Helal Akreditasyon Kurumunu kurarak bu alanda da öncü ülke olarak yolumuza devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Metin, AB ile Gümrük Birliği sürecinden önce de standardizasyon çalışmaları yapıldığını belirterek, süreçle bunun hız kazandığını ve daha kurumsal hale geldiğini kaydetti.

Ürün güvenliği mevzuatına ilişkin düzenlemeleri yaparken ticaretin akışının da engellenmemesi gerektiğini anlatan Metin, "Ticaretin kolaylaştırıldığı bir ortamda bunları yapmamız gerekiyor. Yeni kurduğumuz ve tespit edilen güvensiz ürünleri yayınladığımız Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi var. Kurumlarımız sisteme veri girişine başladı, artık o sistem üzerinden güvensiz ürünlerin neler olduğunu ortaya koyacağız." diye konuştu.

Metin, ithalat denetiminde 500 milyon ürünün denetlendiğini ve bunların içinde 14 milyon ürünün yapılan test sonucunda güvenli ve standartlara uygun olmadığı tespit edilerek ülkeye girişinin engellendiğini bildirdi.

"AB ile iş birliğine hazırız"

AB'ye çağrı yapan Metin, şunları kaydetti:

"AB projeleri çok uzun sürüyor, 2014'te süreci başlamış bir iş birliği, bunlar bu kadar uzun süreli olmamalı. AB'nin projelerin uygulanması sürelerini daha kısa tutması ve basitleştirmesi lazım. Bizden kaynaklanan bir sorun varsa, bu iş birlikleri ve projelerle alakalı, bir yetersizliğimiz varsa bunu rahatlıkla ve kısa sürede giderecek kurumsal kapasiteye sahibiz. AB ile ilgili süreçlerde birçok fon var ve bunlardan fazla yararlanamıyoruz. Bunun hızlı ilerlemesi için ne gerekiyorsa Türkiye olarak iş birliğine hazırız. AB ile yapılan birliktelikler çok önemli bizim için. Bu iş birliklerinin sayısı artsın istiyoruz."

"Ürün güvenliği gelişmiş ülkeler için önemli"

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Hakkı Karabörklü, ürün güvenliğinin dış ticaret açısından bakıldığında ihracatın anahtarı, ithalatın ise kilidi olduğunu söyledi.

İhracat yapılabilmesi için ürünün iyi bir teknikle üretilmiş ve belgelendirilmiş olması gerektiğine dikkati çeken Karabörklü, "Vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması ve firmalar arasında haksız rekabetin önlenmesinde ürün güvenliği en önemli araçlar. Bu sebeple ürün güvenliği ve standardizasyon gelişmiş ülkelerin önemli bir gündem maddesini oluşturmaktadır." diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Ticaret ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Barosz Przywara da Türkiye'nin ürün güvenliği konusunda AB'ye entegrasyonunu başarıyla sağladığını vurgulayarak söyle devam etti:

"AB standartlarıyla olan uyum yüzde 95'in üzerinde ve Türkiye ile AB'nin aynı dili konuştuğunu söyleyebiliriz. Yaşamın tüm alanlarında dijital dönüşüm nedeniyle üretim şekilleri de değişmekte. Bu yüzden akıllı ve güncellenebilir bir mevzuatın yapılması kilit unsurdur. Amacımız tüm şirketlere, ürünlerin tüketiciler için güvenli olması için uyabilecekleri bir sistem sağlayabilmek. Bunun için de üreticileri ve tüketicileri her zaman bu teknik düzenlemeler konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz."

Proje

Projeyle, AB teknik mevzuatının daha iyi uygulanabilmesine yönelik ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve denetimiyle uygunluk değerlendirme alanlarında farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmak hedefleniyor.

Hedef kitlelerin ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve denetimi ile uygunluk değerlendirme alanlarında bilgisini artırmak ve kapasitesini geliştirmek amacıyla eğitimler düzenlenecek. Hedef gruba yönelik kalıcı bilgi sağlamak amacıyla kitapçıklar hazırlanarak dağıtımı yapılacak.

Projenin çıktılarını paylaşabilmek ve hedef kitlelere mesajların iletilmesi için e-platformlar oluşturulacak. Tüketicileri bilgilendirmek adına 10 şehirde çeşitli aktivitelerden oluşan "Ürün Güvenliği Haftaları" organize edilecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title