Haberler

Türkiye, kadın buluşçuların artış hızında dördüncü

Güncelleme:

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2022'de yayınlanan verilerinde bir önceki seneye göre kadın buluşçuların artış hızının başında İspanya, sonrasında Çin ve Güney Kore...

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2022'de yayınlanan verilerinde bir önceki seneye göre kadın buluşçuların artış hızının başında İspanya, sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Adres Patent'ten yapılan açıklamaya göre, birçok ürünün ticarileşmesinde önemli bir yere sahip olan kadın buluşçular, katma değerli üretimlerde de kendisini gösteriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, WIPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006'da yüzde 16,5 olduğunu hatırlattı.

Yıllar geçtikçe bu oranın kademeli artış gösterdiğinin altını çizen Akbulut, "2021 PCT başvurularını ele aldığımızda kadın mucitlerin oranı yüzde 35'e ulaştı. 2020'de bir önceki yılı göre ülkeler özelinde yapılan kadın buluşçuların gerçekleştirdiği başvurularda artış hızı oranı olarak İspanya başı çekti. Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor." ifadelerini kullandı.

Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17'sinin bireysel, yüzde 24'ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23'ünün üniversiteler, yüzde 16'sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını belirtti.

Biyoteknoloji ve organik kimyada yapılan başvuruların yüzde 60'ı kadınlardan

Adres Patent Genel Müdürü Akbulut, birçok kurumun kadın buluşçuların sayısının artırılması yönünde çalışmalar yaptığını belirtti.

Geçen yaz WIPO kadın buluşçuların sayısının arttırılması için "Kadınları Teşvik Etme Kalkınma Gündemi Projesi"nin çalıştayını gerçekleştirdiğini hatırlatan Akbulut, bu proje sayesinde belirlenen ülkelerden özellikle Umman, Pakistan ve Uganda'da kadın mucitlerin patent sistemi konusundaki farkındalıklarının arttırılmasının amaçlandığını ifade etti. Bu tarz çalışmaların Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Akbulut, reel sektördeki oyuncularla, sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Kadın mucitlerin özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini aktaran Akbulut, "Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30'unda kadınların imzası var. Ayrıca biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60 kadınlardan oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti İspanya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title