Haberler

Nemrut Kalderası'nda 250 Noktada Sıcak Su Arayışı

Güncelleme:

Nemrut Kalderası'nda sıcak su potansiyeli belirlemek amacıyla başlatılan çalışmalar 250 noktada devam ediyor.

Bitlis Valiliği ve Zorlu Holding'in işbirliği ile yürütülen "Jeotermal Projesi" kapsamında, Nemrut Kalderası'nda sıcak su potansiyeli belirlemek amacıyla başlatılan çalışmalar 250 noktada devam ediyor.

Vali Veysel Yurdakul, çalışmaların devam ettiği alanda incelemelerde bulunarak, bölgede manyetik ve jeofizikle ilgili alan taraması yapan Kanada firmasının yetkililerinden bilgi aldı.

Zorlu Holding ile yaptıkları protokol gereği, Nemrut Kalderası etrafında alan araştırması çalışmalarının devam ettiğini belirten Yurdakul, firmanın bölgede sıcak suyu bulmak için ileri teknolojiyi kullanarak kaldera etrafındaki 250 noktada çalışma yürüttüğünü söyledi.

Yurdakul, firmanın, bölgede başta enerji santralleri kurmak üzere 100 santigrat derecede suya ulaşmayı beklendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tabii yaptığımız protokolle çıkan su enerjide, sera ve şehir ısıtması ile termal kaplıcalarda kullanılacak. İlgililerin bir an önce özlenen ve arzulanan ısıdaki suya kavuşmasını diliyorum. Firmanın sıcak su ile buluşması ülkemiz, Doğu Anadolu Bölgesi ve Bitlis açısından dönüm noktası olacak. Çünkü bu potansiyelin yıllardır burada olduğunu biliyoruz. Suyun çıkmasıyla enerji santralleri, kaplıca oteller, sera ısıtma ve soğutma mekanizmaları, meyve kurutma ve şehir ısıtması projelerimiz de hayata geçer. Böylelikle halkımızın istihdamına, hayatına ve refahına gereken katkıyı sağlayacağız."

Yurdakul, proje kapsamında Tatvan, Güroymak ve Rahva mevkisinde kamu binalarının içinde bulunduğu 10 bin konutu ısıtmayı planladıklarını bildirdi.

- "5 yılda, 5 yıldızlı 5 otel ve 5 bin kişiye istihdam"

Projeyle kentte temiz enerji sağlanacağına işaret eden ve jeotermalin dünyadaki en temiz enerji olduğunu dile getiren Yurdakul, yerli kaynakların Türkiye'nin enerji politikası bakımından geleceğe yönelik büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yurdakul, jeotermal ile Bitlis ve çevresinin yaşanabilir hale geleceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Özellikle doğalgaza milyarlarca lira para veriyoruz. Projenin hayata geçmesiyle dışa döviz ödemeyi bırakacağız ve yaşanabilir kentlerle karşılaşacağız. Termal su insan sağlığı ve yaşamı bakımından otellere doğrudan katkısı olacak. Otellerin hayata geçmesiyle şehrin istihdam hayatına katkı sağlanacak. 5 yılda 5 yıldızlı 5 otel ve 5 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz. İlk hedefimiz bu. Bu otellerin sayısına göre de değişebilir.

Kaynak: AA / Ekonomi

Bitlis Valiliği Veysel Yurdakul Zorlu Holding Kanada Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title