Haberler

İncirin başkentinde hasat başladı

Güncelleme:

Aydın'da "sarı lop" adı verilen taze incir hasat ediliyor.

Aydın'da "sarı lop" adı verilen taze incir hasat ediliyor.

Türkiye'nin en önemli incir üretim merkezi olan kentte, 40 bin hektarlık alanda yılda yaklaşık 200 bin ton incir yetiştiriliyor.

Bir bölümü taze olarak satışa sunulan incirin yaklaşık 70 bin tonu kurutularak ihraç ediliyor.

Hasat erken saatte başlıyor

Kuyucak ilçesinde gün doğmadan yola koyulan işçiler, güneşi incir ağaçlarının altında karşılıyor.

Çoğunluğu kadın tarım işçilerince özenle toplanan incirler, kasalara yerleştirilip satışa hazır hale getiriliyor.

İncir üreticisi Yahya Anlıak, AA muhabirine, büyük bir heyecanla bekledikleri incirde hasadın başladığını söyledi.

Havanın sıcak olmasından dolayı hasadın erken saatlerde yapıldığını belirten Anlıak, "Sabahın ilk ışıklarıyla hummalı bir çalışmayla başlıyor. Malum Aydın'ın sıcağı meşhur. 11.00-12.00 civarında hasadımızı bitirip tüccara teslim ediyoruz. İncir, iklim şartlarından en fazla ve en çabuk etkilenen meyve. O yüzden öğlen sıcağına kalmadan 11 gibi işimizi bitirmeye çalışıyoruz." dedi.

Sezonun iyi başladığını dile getiren Anlıak, şunları ifade etti:

"Sarı lop incir tüccarda 15 ile 20 lira arasında değişiyor. Kalitesine göre tezgahta 30 ile 50 lira arasında oluyor. Bundan dolayı da fiyatlar memnuniyet verici. Aydın inciri dünyanın en kaliteli inciri. Kışın havaların yağışlı gitmesi rekoltemizi ve kalitemizi artırdı. Bundan dolayı memnunuz. Geçen sene çok kurak geçti. Kuraklıktan incirlerimiz çok etkilendi, fakat bu yıl kışın ve bahar aylarının yağışlı geçmesi rekoltemizi yüzde 15-20 civarında artırdı."

Üretici Nuri Güler de hava şartlarının istedikleri gibi olmasına sevindiklerini, incirde kalitenin çok güzel olduğunu söyledi.

"Sıcak zorluyor"

Kadın işçilerden Ümmü Candan da "Sabah gün doğmadan geliyoruz. Çocuklarımızla geliyoruz. Ekmeğimiz bu olduğu için yazın sürekli incir işiyle uğraşıyoruz." dedi.

Hatice Aylık da "Sabah erkenden gelip incirleri tek tek özenle topluyoruz çünkü incir hassas bir meyve. Tüketiciye de güzel meyve yedirmek istiyoruz. Hem keyifli hem zor oluyor. Sıcak zorluyor bizi ama ekmeğimizin peşindeyiz, kazanmak zorundayız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kuyucak Türkiye Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title