Haberler

İlk kez Nurdağı'nda ekilen 'moringa'da hasat zamanı

TÜRKİYE'de ilk kez Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, 50 dönümlük alanda ekimi yapılan moringa oleifera bitkisinin hasadına başlandı.

TÜRKİYE'de ilk kez Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, 50 dönümlük alanda ekimi yapılan moringa oleifera bitkisinin hasadına başlandı. Başta ilaç sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılan bitkiden 60 ton rekolte bekleniliyor.

İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Gökçedere Mahallesi'nde Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başlattığı 'Mucize Bitki Moringa'nın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması Projesi' kapsamında ekimi yapılan moringa bitkisinin hasat zamanı başladı. Nurdağı Meslek Yüksek Okulu'nun organik arazisinde 50 dönüm alana ekimi yapılan moringadan bu yıl 60 ton rekolte bekleniliyor.

18 KADININ GEÇİM KAYNAĞI

18 kadın üye ile kurulan Moringa Antep Girişimci Kadınlar, Üretici ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sevgi Kütüz, "18 ortakla birlikte moringa yetiştiriciliği yapmaktayız. Çocuklarımızın ve ev ekonomimizin gelirini moringa ile karşılıyoruz. Moringa hasadımıza başladık, 20 gün sürecek olan hasadımızda bu yıl önceki yıllara oranla daha verimli bir yıl olduğunu söyleyebilirim. 50 dönüm alanda yaş olarak 50-60 ton hedefliyoruz" dedi.

İLAÇ SANAYİNİN ETKEN MADDESİ

Moringanın İlaç sanayisinde kullanılacağını belirten Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Kenan Ercan ise, "2019 yılı için moringa hasadına başladık. Bu yıl yerlileşme ve millileşme adına moringayı ilaç sanayine kazandırmak için girişimlerde bulunduk. Moringa İlaç sanayinin vazgeçilmez bir ürünü olacak. Daha önce şampuan, sabun, çay, kozmetik gibi ürünlerimiz vardı. Katma değeri yüksek ilaç etken maddesi olarak moringayı değerlendiriyoruz, ülkemize kazandırdık. Soframıza girecek bir ürün ve hem de etken madde olarak ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan kıymetli bir ürün. Çok amaçlı bir ürün. Toplum tarafından bilinçli olarak tüketilmesi ve yaygınlaştırılması öncelik hedeflerimiz arasında. Gaziantep Üniversitesi olarak moringanın tescilini almış durumdayız" şeklinde konuştu.

MORİNGA BİTKİSİ HAKKINDA

Türkiye'de ilk defa Nurdağı'nda yetiştirilen, yeşil yaprağından tohumuna kadar her bölümünden yararlanılan moringanın faydaları saymakla bitmiyor. Yeşil yaprakları kurutulup işlendikten sonra çay, sabun, şampuan ve yiyeceklerde kullanılan bitkinin güzel koku ve aromaya sahip çiçeğinden ise parfüm, losyon ve bal üretimi yapılıyor. Gaziantep Üniversitesi'nce tohum tescili alınan moringa, içerisinde barındığı güçlü antioksidanlar ile birlikte ilaç etken maddesi olarak da kullanılacak. 3 ayda yetiştirilen moringanın hasadı yaş olarak yapılıyor.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Gaziantep Türkiye Nurdağı Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title