Haberler

Hazine Müsteşarlığı, Mıga'ya Mektup Gönderdi

Ankara Direktör ve Baş Hukuk Müşaviri Ana-Mita Betancourt'a mektup göndererek, proje onayları ile ilgili olarak MIGA'nın takip etmesini istedikleri yöntemi bildirdi.

Ankara Direktör ve Baş Hukuk Müşaviri Ana-Mita Betancourt'a mektup göndererek, proje onayları ile ilgili olarak MIGA'nın takip etmesini istedikleri yöntemi bildirdi.

Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın imzasının yer aldığı "Dünya Bankası Grubu İçerisinde Yer Alan Çok Taraflı Yatırım Garanti Kurumu (MIGA) Tarafından Ülkemizde Yatırım Yapacak Yatırımcılara Sağlanacak Garantilerin Türkiye Tarafından Onaylanmasına İlişkin Esasları Kapsayan 4 Ekim 1990 Tarihli Belgenin Yenilenmesi Amacıyla Hazırlanan Mektubun Onaylanması Hakkında Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milletlerarası Andlaşmalar kapsamında yayımlanan Karar'da Müsteşar Çanakçı'nın MIGA Müşaviri Ana-Mita Betancourt'a yazdığı mektuba yer verildi.

Çanakçı, "Çok Taraflı Yatırım Garanti Kuruluşu'nu tesis eden değiştirilmiş haliyle Sözleşme'nin 15. Maddesi uyarınca proje onayları ile ilgili olarak MIGA'nın takip etmesini istediğimiz yöntemi size bildirmek üzere yazıyoruz" diyerek başladığı yazısında, bu mektubun 4 Ekim 1990 tarihli mektuplarını yürürlükten kaldırdığını ve onun yerine geçtiğini bildirdi. Çanakçı mektubunda şunları kaydetti:

"Sözleşme'nin 15. Maddesi'nde "Ev sahibi hükümet kapsam için belirlenen risklere karşı Kuruluş tarafından garanti verilmesini onaylamadan, Kuruluş herhangi bir garanti sözleşmesini sonuçlandırmayacaktır' hükmü yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yabancı sermaye akışını teşvik etme yaklaşımına uygun olarak ve MIGA'nın garanti verme kararını hızlı almasını kolaylaştırılmak amacıyla Hükümet, MIGA'nın bir garanti onaylama talebine aşağıda ana hatlarıyla belirtildiği şekilde süratle cevap vermeyi kabul eder. Hükümetin cevabını kolaylaştırmak amacıyla MIGA, Türkiye'deki yatırımlar için incelenmekte olan herhangi bir garantiye ilişkin olarak Hükümeti mümkün olduğunca erken bilgilendirmeyi kabul eder."

-YAZILI İTİRAZIN 30 GÜN İÇERİSİNDE YAPILMASI GEREKECEK-

MIGA'nın onay talebini, Hazine Müsteşarlığı'na faks ile ve e-posta ile Hazine Müsteşarlığı'nın MIGA'ya bildireceği ilgili makamın e-posta adresine, veya diğer yazılı iletişim araçları ile göndereceğini söyleyen Çanakçı, "Ancak söz konusu bildirimin orijinali aynı makama taahhütlü posta veya uluslararası kurye ile gönderilecek ve aynı zamanda bir nüshası Türkiye Cumhuriyeti'nin MIGA Direktörü'nün ofisine iletilecektir" dedi.

Kuruluş, onay talebi mektubunun gönderildiği tarihten itibaren 30 günlük bir süre içinde Hazine Müsteşarlığı'ndan yazılı bir itiraz almadığı halde Hükümet, Sözleşme'nin 38. Maddesi uyarınca MIGA'nın onayın verildiğini varsayacağını kabul edecek. 30 günlük süre, Hükümetin yazılı talebi ile uzatılabilecek. Çanakçı mektubunda şunları kaydetti:

"Garantinin onaylanmasına ilişkin Hükümet kararının beklendiği sürede MIGA'nın önerilen garantiyi uygun görüşü için Direktörler Kurulu'na sunabileceği konusunda da mutabakata varılmıştır. Kurul'un uygun görüşü olsa dahi MIGA, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yatırımlara ilişkin garanti sözleşmesini düzenlemeden önce, duruma göre, yazılı rıza veya itirazı olmama mekanizması ile Hükümetin onayını alacaktır.

Değişen şartlar sebebiyle ihtiyaç duydukça, bu ilkelerin zaman zaman değiştirilmesi veya genişletilmesi hakkımızı saklı tutmaktayız. Türkiye'ye sermaye akışının teşvik edilmesi konusunda MIGA'ya başarılar dileriz." - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title