Haberler

Cazibe Merkezleri Göçe "Dur" Diyecek

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Van ve Kars merkezli 23 ili kapsayan cazibe merkezlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 30 yıldır süren göçü önleyeceğini söyledi.

İLHAMİ ERKILIÇ - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Van ve Kars merkezli 23 ili kapsayan cazibe merkezlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 30 yıldır süren göçü önleyeceğini söyledi.

Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesiyle bölgede istihdamın artacağını belirtti.

Erzurum'un coğrafi yapısı, lojistik olanakları, gelişmiş sanayi ve ticaret kapasitesi, nitelikli iş gücü, tarihsel ve kültürel yapısı, jeolojik güvenilirliği ve alternatif enerji kaynakları ile Türkiye'nin önde gelen yöreleri arasında yer aldığını ifade eden Şengel, "Cazibe merkezleri sayesinde bölgede hem istihdam iyileşecek hem de büyük ölçüde göç engellenecek. Cazibe merkezinin temel koşullarından birisi ekonomi ve istihdam potansiyelidir." diye konuştu.

Şengel, cazibe merkezlerinin ana metropollerin yükünü azaltması ve yörenin mevcut sanayi bölgeleri ile entegre olması açısından önemli olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Hükümetimiz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Erzurum'un da yer aldığı cazibe merkezleri Diyarbakır, Elazığ, Van, Kars merkezli olarak 23 ili kapsıyor. Bu illerin özellikle son 30 yılda çok yoğun yaşanan iç göçü düzenlemede önemli bir araç olarak kullanılması amaçlanmaktadır. Yani cazibe merkezleri bir anlamda iç göçü düzenleyici ve ülkemizdeki bölgesel kalkınma farklılıklarını azaltıcı role sahip kentler olacaktır. Bu bağlamda, anılan merkezlerin sanayi gelişiminde etkin rol oynamaları ve kamu yatırımlarında öncelikli olmaları beklenmektedir."

"Göçün en büyük nedeni işsizlik"

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen de göçün başlıca nedenlerinden birinin işsizlik olduğunu söyledi.

Demirdöğen, Cazibe Merkezleri Programı'nın tarım ve sanayi sektörlerindeki üretimi, kayıtlı istihdamı, ihracatı, markalaşmayı, rekabet edebilirliği ve pazarlama gücünü arttıracağını vurgulayarak, "Göçün en büyük nedeni işsizlik. Cazibe merkezlerinin ithalatı azaltıcı, göçü önleyici ve yan sanayi oluşumunu destekleyici etkileri olacaktır. Bu etkiler bölge insanının gelir ve alım gücünü arttırıcı, tüketim maliyetlerini düşürücü ve girişimcilik ile yeni yatırım yapmayı teşvik edici tesirlerinin olması beklenmektedir." diye konuştu.

"Doğu'da 14 bin 500 kişi istihdam edilecek"

2015 verilerine göre Erzurum, Erzincan ve Bayburt'tan iş gücüne katılma oranının yüzde 51, istihdam oranının yüzde 48 ve işsizlik oranının da yüzde 5,9 olduğunu aktaran Demirdöğen, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki yatırım seferberliği kapsamında uygulanan Cazibe Merkezleri Programı'nın 1. çağrı dönemi bağlamında ajans üzerinden yapılan başvuru itibarıyla bölge illerine yapılan yatırım başvurularının hayata geçirilmesi durumunda ortaya çıkacak ilave kayıtlı istihdam sayısının yaklaşık 14 bin 500 olması beklenmektedir. 2015 verilerine göre bölgemizdeki işsiz sayısının 23 bin kişi olduğu düşünüldüğünde söz konusu programın istihdamı arttırıcı etkisiyle bölgemizin göç sorununun çözümüne büyük ölçüde katkı sağlaması beklenmektedir."

Demirdöğen, Cazibe Merkezleri Programı'nın bölgeye maddi olarak katkısı olacağına da işaret ederek, sözlerini "KUDAKA üzerinden yapılan başvurular esas alınmak kaydıyla Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Erzurum, Erzincan ve Bayburt'a yapılan başvuruların yatırıma dönüşmesi durumunda söz konusu illere yaklaşık 2,3 milyar lira aktarılması bekleniyor." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Cemal Şengel Diyarbakır Erzurum Elazığ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title