Haberler

Ekonomi Hiç Bu Kadar İyi Olmamıştı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye Ekonomisinin, Yıllar İçinde Karşılaştırıldığında Şu Anda En İyi Durumda Olduğunu Belirtti.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye ekonomisinin, yıllar içinde karşılaştırıldığında şu anda en iyi durumda olduğunu belirtti.

İSO'nun 55. Kuruluş Yılı Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen,  Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu toplantısı ve ödül töreninde  konuşan Zachau,  küreselleşmenin kendi içinde yeni bir fenomen olmadığını, yeni karşımıza çıkan olgunun küreselleşmenin hızı olduğunu  söyledi.

Zachau, Türkiye'nin de küreselleşen dünyada gittikçe aktif bir oyuncu  haline geldiğine işaret etti.

Küreselleşmenin ülkeler arasındaki bağımlılığı artırdığını ifade eden  Zachau, “1990-2006 yılına kadar dünyadaki ticaret yüzde 160 artmış  bulunuyor. Artan bir ekonomik büyüme var. Kişi başına gelirin de  arttığını görüyoruz. Ticaret aslında yeni fırsatlar yaratarak büyümeyi  de hızlandırmıştır” dedi.

Bir çok ülkede verimlilikte artış olduğuna dikkat çeken Zachau, “Türk  sanayinde ve ihracatında en görünür yenilik niteliksiz iş gücü  faaliyetinden yoğun kayma var. Bunlar orta ve yüksek teknoloji  ürünlerine geçiyor. Bu ürünlerin ihracatı da önemli ölçüde artmıştır.  Türk tedarikçileri artık daha çok rekabetçidir” diye konuştu.

Türkiye'nin 2001 yılından bu yana elde ettiği başarıda yurt içi  politikaları yeni koşullara ayarlayabilmesinin etkili olduğunu belirten  Zachau, Türkiye'nin makro ekonomik politikalarını geliştirmesi durumunda  daha iyi aşama kaydedeceğini anlattı. Zachau, “Finansal pazarlar son bir kaç yıl içinde düşük risk primleri ile karşımıza çıkıyor. Türkiye'de bu trendlerden fayda gördü, yüksek  para girişine şahit oldu ve tasarrufu, ekonomik büyümeyi sağladı” dedi.

REKABET GÜCÜ VERİMLİLİKTEN GEÇİYOR

Mevcut küresel ekonomik gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarına ilişkin de  Zachau, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin temel zorluğu, yüksek büyüme oranını sürdürebilmek.  Türkiye daha fazla sermaye, daha iyi eğitim gerektiren iş gücü ve  teknolojik mallar üreterek yerini güçlendirebilir. İnovasyonun  sağlanması ekonomideki ana faktör verimliliğini artıracaktır.  Türkiye'nin rekabet gücü verimliliğinin artırılmasına dayanıyor. Türkiye enflasyon, devalüasyon ya da düşen reel ücretler üzerinde duramaz.  Burada Türkiye hiç bir şekilde Çin, Hindistan gibi ülkeleri de geride  bırakamaz. Üretkenlik, verimlilik olması lazım. Verimiliği artırmak için  eğitim ve işgücü becerilerinin artırılması lazım. İşgücü piyasasının  esnekliğinin artırılması da önemli. Üretimdeki yapısal uyum da  kolaylaştırılabilir. Bunlar zaten yeni hükümetin programında öngörülen  şeyler".

DALGALI KUR FAYDALI

Kısa vadede Türkiye'nin küresel olaylardan etkilendiğini söyleyen  Zachau, “Bu yıl Mayıs-Haziran aylarında gördük, yine görüyoruz.  Türkiye'de dalgalı döviz kur rejimi bu dalgalanma açısından fayda getiriyor. Türkiye'de bağımsız bir Merkez Bankası var. Türkiye genel  olarak enflasyonun, reel faiz oranlarının azaltılması, kamu borcunun  azaltılması, iş ortamının iyileştirilmesi açısından çok şey başardı.  Türkiye ekonomisi gerçekten de yıllar içinde karşılaştırıldığında şu  anda en iyi durumda. Pazar güvenliği de arttı” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title