Haberler

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel, Kazakistan'daki Türk İş Adamları ile Bir Araya Geldi

Toplantıda söz alan Türk iş adamları, ailelerini yanlarına almalarını sağlayacak uzun süreli oturum vizesi başta olmak üzere Kazakistan'da yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Kazakistan Türkiye İşadamları Derneği (KATİAD) üyesi iş adamlarıyla Almatı'da bir araya geldi.

KATİAD Genel Sekreteri Ahmet Alyaz, Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, Başkonsoluk Ticaret Ateşesi Derviş Ender Öztürk'ün de katıldığı toplantıda Müsteşar Şenel, Kazakistan'daki iş ortamı ve Türk iş adamlarının sorunları hakkında bilgi aldı.

Toplantının başında söz alan KATİAD Genel Sekreteri Alyaz, Kazakistan'da Türk müteahhitler tarafından bugüne kadar toplam 20 milyar dolara yaklaşan projeler üstlenildiğini hatırlattı. Kazakistan'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının 35 bin kişiye istihdam sağladığını anlatan Alyaz, 2010'da Rusya ve Belarus'la gümrük birliğine girilmesinin ardından Türk iş adamlarının yaşadığı sorunlara değindi. Alyaz, Kazakistan'a gelen iş adamlarının ailelerini yanlarına almalarını sağlayacak uzun süreli oturum vizelerinde büyük zorluklar yaşandığını dile getirdi.

Toplantıda konuşan iş adamlarının sorunlarını not alan Müsteşar Şenel ise Kazakistan ile Türkiye arasında siyasi ya da ekonomik bir sorun bulunmadığını vurguladı. Sorunları en sağlıklı yolla çözmek gerektiğini belirten Şenel, nisanda Astana'da gerçekleştirilen Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında iki ülke arasında ticaretin, yatırımların ve hizmetlerin kolaylaştırılmasını öngören bir anlaşma imzalanması konusunda çalışmaların başlatılmasına ilişkin mutabakata varıldığını anımsattı.

Şenel, Türkiye ile Kazakistan arasında imzalanması öngörülen anlaşmayla iş adamlarının ticaret ve yatırım temelinde, ülkeye giriş ve vize almada yaşadığı sorunlara kapsamlı bir çözüm sağlanabileceğini kaydetti.

Asya, Afrika, Latin Amerika ve Avrupa'da gümrük tarifesi engellerini kaldıran benzer anlaşmalar yapıldığını hatırlatan Şenel, Kazakistan'la hem Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üzerinden hem de ikili anlaşmalar suretiyle benzer bir ekonomik ilişkiye geçmeyi arzu ettiklerine dikkati çekti.

Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Suphi Atan ise Kazakistan'da yabancı iş adamlarının yaşadığı sorunların sadece Türk iş adamlarıyla sınırlı olmadığına inanmak istediklerini söyledi. Atan, Türkiye ve Kazakistan arasında siyasi hiçbir sorun bulunmadığını da sözlerine ekledi. - Almatı

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı İbrahim Şenel Kazakistan Türk İş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title