Haberler

Ekodosd'dan Yaban Hayvanlarıyla İlgili Açıklama

EKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bodrum'da insanları ısıran caretta carettaların elle beslenerek sirk hayvanlarına dönüştürülmek istendiğini savunarak, bu hayvanların denizden doğal yollarla beslenmeleri halinde hiçbir insana zarar vermeyeceğini söyledi.

EKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bodrum'da insanları ısıran caretta carettaların elle beslenerek sirk hayvanlarına dönüştürülmek istendiğini savunarak, bu hayvanların denizden doğal yollarla beslenmeleri halinde hiçbir insana zarar vermeyeceğini söyledi.

Yaban hayvanlarının fotoğrafını çekmek veya beslemek amacıyla yaklaşmanın tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, denizde caretta carettaların, karada ise yaban domuzlarının beslenmesinin doğru bir davranış olmadığını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Bodrum'da deniz kaplumbağalarının insanları ısırdığı haberlerine dikkat çeken Bahattin Sürücü, Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndaki yaban domuzlarına ekmek, karpuz kabuğu verenleri uyardı. Her gün onlarca deniz kaplumbağasının Kuşadası kıyılarına beslenmek için uğradığını belirten Sürücü şunları kaydetti:

"Bugüne kadar hiçbir kaplumbağanın yüzen bir insana saldırdığı ve ısırdığına dair bir olay yaşanmamıştır. Hatta birçok insanın kıyılarımızda deniz kaplumbağalarıyla birlikte yüzdükleri görülmüştür. Ancak güneydeki bazı kıyılarda fotoğraf çektirmek amacıyla carettaların beslendiklerini görüyoruz. Misina uçlarına bağlanan mavi yengeçler suya atılarak, kaplumbağaların dışarı çıkması sağlanıyor. Bu canlılar adeta sirk hayvanına dönüştürülüyor. Bu tür beslenme şekilleri kaplumbağaların insan elinden yiyecek beklemesine neden oluyor. Bazen de tekne gezilerinde bu canlılar görüldüklerinde fotoğraf çekmek amacıyla denize yiyecek atılıyor. Bunlar son derece yanlış hareketlerdir. Bu hayvanlar denizde kendileri beslenmelidir. Kendi doğal beslenmelerini sağlarlarsa hiçbir insanın yanına da yaklaşmazlar."

'DOMUZLAR DA ISIRABİLİR'

Bodrum'dakine benzer bir durumun da Kuşadası Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda yaşandığını söyleyen Bahattin Sürücü şöyle devam etti:

"Binlerce insanın ziyaret ettiği Milli Park aynı zamanda zengin yaban hayatının devam ettiği bir doğa alanıdır. Batı Anadolu'da yaban hayvanlarının son sığınağı olan Milli Parkın önemli türlerinden biri domuzlardır. Domuzlar önceki yıllarda ziyaretçilerin parkı terk etmesinden sonra çöp bidonlarına gelerek yiyecek arıyordu. Zamanla ziyaretçilerin elle beslemelerinden dolayı insanlara iyice alışan domuzlar, artık halkın arasında rahatça geziyor. Fotoğraf çekmek isteyen ziyaretçilerin, küçük çocuklarına bile domuzları beslemesine izin verdikleri görülmektedir. Herkesin bu canlıların yaban hayvanı olduğunu bilmesi gerekir. Bazen elle domuzun ağzına yiyecek verecek kadar çok tehlikeli hareket yapanlar olmaktadır. Domuz aslında yiyeceğe saldırır, ancak o an verenin elini de ısırabilir. Bunlar kesinlikle doğru davranış şekli değildir. Bu hayvanların doğal beslenme alışkanlıklarını yitirmemesi gerekir. Milli Parkın domuzlarla ilgili uyarı tabelalarına mutlaka uyulmalı, aykırı davranışta bulunanlar görevlilere bildirilmelidir. Her an yaşanabilecek kazaları önlemek için herkesin bu kurallara uyması gerekir. Yaban hayvanlarına evcil hayvanlar gibi davranılmamalıdır. Yaban hayvanlarını beslemek yerine onların doğal yaşam alanlarının korunmasına yardımcı olunmalıdır."

- Kuşadasıaydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bahattin Sürücü Kuşadası Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title