Haberler

Eker: "Gazozda Alkol Konusunu İnceliyoruz"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bazı Gazozlarda Alkol Bulunduğu Haberleri Üzerine Söz Konusu Ürünlerle İlgili İnceleme Başlattıklarını Belirterek, Fakat İşlenmiş Bazı Gıda Ürünlerinde Bekleme Safhasında Kendiliğinden Alkol Oluşabildiğini, Doğal Olarak Oluşmuş Bu Kimyasal Reaksiyonun da Denetimleri Dışında Bulunduğunu Söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bazı gazozlarda alkol bulunduğu haberleri üzerine söz konusu ürünlerle ilgili inceleme başlattıklarını belirterek, fakat işlenmiş bazı gıda ürünlerinde bekleme safhasında kendiliğinden alkol oluşabildiğini, doğal olarak oluşmuş bu kimyasal reaksiyonun da denetimleri dışında bulunduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Abdellatif Tabet ile Dünya Gıda Günü etkinlerine konusunda basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin bugün bazı gazetelerde çıkan ''Tüketiciler Birliğinin TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezine inceletmesi sonucunda gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edildiği'' yönünde haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine Eker, konuyu incelettiklerini, fakat bazı gıda maddelerinde kendiliğinden alkol oluşabileceğini ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının her ürünle ilgili gıda kodeksi bulunduğunu belirten Eker, bu çerçevede ürünün muhteviyatının eksiksiz bir şekilde ürün etiketine yazıldığını kaydeden Eker, şöyle konuştu:

''Bazı ürünler, son kullanma tarihi içerisinde doğal olarak, kendi içeriğinden dolayı bekleme...vs gibi sebeplerle kimyasal reaksiyon oluşturur. Sonradan belli miktarla alkol oluşabiliyor. Ama bu oluşan oran, bunun içinde alkol bulunduğu anlamına taşımıyor. Fakat bu da hiçbir şekilde yüzde 1,2'yi geçmiyor. Yani ilave olarak alkol katılmamış bir ürün bu. Alkol katıldığı zaman ise bunun mutlaka deklare edilmesi gerekiyor.

Etil alkol sonradan katılıyorsa, kaçak varsa o ayrı bir şey. Ona bir şey dememiz mümkün değil, yasak zaten. Dışarıdan katılan her şey etikete eklenmek zorunda. Bu konuda bize herhangi bir şikayet intikal ettiğinde, biz onu muhakkak değerlendiririz.''

Bir gazetecinin ''Ama Diyanet alkolün bir damlası da bir, bin damlası da'' diyor şeklindeki sözleri üzerine Bakan Eker, ''Bahsettiğim şeye biz alkol diyoruz, ama Diyanetin bahsettiği dışarıdan özel olarak belli bir prosedürle, belli bir kimyasal işlemle elde edilmiş ürünler. Benim söylediğim kendiliğinden oluşan hususu bilemezsiniz. Bu bir meyve suyunun içinde de oluşabiliyor, vücudumuz kendiliğinden de üretebiliyor. Ama bizim bildiğimiz alkol değil. Dolayısıyla bunu bu şekilde değerlendirmek lazım'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title