Haberler

Ekahmedinejad'ın Basın Toplantısı'nda Tercüme Krizi...

Hamaney'in Portresi Ahmedinejad Salona Girdiği Sırada Yere Düştü. Portre Fotoğrafın Yer Aldığı Çerçevenin Camı Kırılırken, Görevliler Kısa Sürede Durumu Toparladı.

Hamaney'in portresi Ahmedinejad salona girdiği sırada yere düştü. Portre fotoğrafın yer aldığı çerçevenin camı kırılırken, görevliler kısa sürede durumu toparladı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT ) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Türkiye'den ayrılmadan önce Conrad Otel'de gazetecilerle buluştu. Buluşmada Simultane tercüme kirizi yaşandı.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Yerli ve yabancı gazetecilerden gelen soruları yanıtlamak için hazırlık yaparken Türkçe'den Farsça'ya, Farsça'dan da Türkçeye çeviri yapan tercüman, sıkıntılı dakikalar geçirdi.

Teknik sıkıntılar yüzünden soru soran gazeteciyi duyamayan, Farsça çeviriyi zamanında yapamayan Tercüman zor anlar yaşadı.

Ufak çaplı bir sinir krizi geçiren tercüman simultane odasından çıktı. Yerine başka bir tercüman geçti. Bu sırada Ahmedinejad "tercüman yorgun" diyerek espiri yaptı.

Ahmedinejad, basın toplantısının sonunda yaşanan sıkıntı nedeniyle gazetecilerden özür diledi.

?

?

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'daki Zirve toplantısına katılan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Türkiye'den ayrılmadan önce Conrad Otel'de yerli ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi. Gazeteciler ve taşıdıkları malzemeler didik didik arandı. Kameralar eğitimli bir köpek tarafından kontrol edildi. Yaklaşık 100 gazeteci basın toplantısı için akredite olurken salonda 30'a yakın kamera çekim yaptı. Basın toplantısının yapıldığı salonda büyük bir İran Bayrağıyla birlikte, İran İslam Cumhuriyeti Kurucusu Humeyni ve mevcut dini lider Hamaney'in fotoğrafları yer aldı. Ancak fotoğrafların yanlış yönlere konulduğu anlaşıldı. İranlı Protokol görevlileri son anda fotoğrafların yerleri değiştirilirken ufak bir kaza yaşandı. Hamaney'in portresi Ahmedinejad salona girdiği sırada yere düşytü. Portre fotoğrafın yer aldığı çerçevenin camı kırılırken, görevliler kısa sürede durumu toparladı.

TERCÜME KRİZİ

Basında toplantısında yaşanan tek sıkıntı bu olmadı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Yerli ve yabancı gazetecilerden gelen soruları yanıtlamak için hazırlık yaparken Türkçe'den Farsça'ya, Farsça'dan da Türkçeye çeviri yapan tercüman sıkıntılı dakikalar geçirdi. Teknik sıkıntılar yüzünden soru soran gazeteciyi duyamayan, Farsça çeviriyi zamanında yapamayan Tercüman zor anlar yaşadı. Zaman zaman İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad devreye girdi. Ufak çaplı bir sinir krizi geçiren tercüman simultane odasından çıktı. Yerine başka bir tercüman geçti. Bu sırada Ahmedinejad "tercüman yorgun" diyerek espiri yaptı. Ahmedinejad, basın toplantısının sonunda yaşanan sıkıntı nedeniyle gazetecilerden özür diledi.

"FÜZEYLE FİKRİN ÖNÜNÜ ALAMAZSINIZ"

İran Cumhurbaşkanı bir çok konuda gazetecilerden gelen güncel soruları cevapladı. Son NATO zirvesinde Türkiye'nin füze savunma sistemi konusundaki tavrını ve bu kalkanın kendilerine yönelik mi olduğu şeklindeki bir soruya yanıt veren Ahmedinejad, "füzeyle fikrin önünü alamazsınız. Füzeyle kültürü engelleyemezsiniz "yanıtını verdi. İnsanı düşüncelerin yayılmasından korkulduğunu öne süren Ahmedinejad, "Eminiz ki dünyada binlerce füze kurarlarsa da milletlerin iradesinin önünü alamazlar. Şu da bilinmeli; bunların Türkiye ile İran münasebetlerine etkisi yoktur." "dedi.

"WİKİLEAKS BELGELERİNİN YAYINLANMASI GÜVENLİ DEĞİL"

Ahmedinejad'a Wikiliks belgelerinde yer alan Bazı Arap Ülkelerinin liderlerinin İranla ilgili olumsuz düşünceleri hatırlatıldı. Bu konuda daha önce yaptığı açıklamayı tekrarlayan Ahmedinejad, "Söz konusu dokümanlarla ilgili daha önce beyanatta bulundum. İddialara gelmek gerekirse biz Arap ülkeleriyle dostuz. Bizim birbirimizle dostane bir hayatımız var. Bu belgelerin yayınlanması güvenli değil ve devletler arasında düşmanlığa sebep olmamalıdır." ifadelerini kullandı.Türkiye'nin İran'a desteğinin Batı tarafından eksen kayması olarak algılandığının aktarılması ve görüşlerinin sorulması üzerine ise Mahmud Ahmedinejad, "Türkiye'nin bağımsız bir tavrı var. İran olarak Türkiye'nin tüm ülkeler ve milletlerle iyi ilişkileri olsun istiyoruz. Batı bir yana doğu ülkeleri de Türkiye'nin adımlarını, girişimlerini memnuniyetle karşılıyor. Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm ülkelerle işbirliği halinde olabilir." dedi.

"GELECEK İRAN VE TÜRKİYE'YE AİTTİR".

Basın toplantısının başında kapitalizm eleştirisi yapan İran Cumhurbaşkanı Kapitalist ekonomik modelinin sonunun geldiğini iddia ederek, dünya ekonomisinin birkaç devletin tekelinde olduğunu ve yaşanan problemlerini kaynağının bu ülkeler olduğunu söyledi. Geleceğin İran ve Türkiye Milletine ait olduğunu söyleyen Ahmedinejad, "Dünyanın yeni bir insani yola ihtiyacı vardır. Bizim milletlerimizin, kültürlerinin bu potansiyeli vardır. Bizim kültürlerimiz bunu yapabilir. Aşk ve dostluk ve adalet üzerine bütün insanlığın problemlerini çözebilir. Gelecek İran ve Türkiye'ye aittir. İlişkiler, kardeşçedir" şeklinde konuştu.

"İLERLEMEK İÇİN AMERİKA VE AVRUPA'YA İHTİYACIMIZ YOKTUR"

Gelecek ay Türkiye'de yapılacak İran'ın nükleer programıyla ilgili toplantıyı hatırlatan bir gazeteciye yanıt veren Ahmedinejad," Muhakkak ki bütün devletler, adalet isteyen kişiler, İran milletinin kanuni hakkını savunuyorlar. Türkiye'nin görüşmelerde çok çok" diye konuştu. İran'da son zamanlarda akaryakıta yapılan zamların uygulanan ambargolara bağlı olmadığını öne süren Ahmedinad, "bu ekonomi meselesidir. Bu ambargo bundan önceye aittir. Öyle ülkelere aittir ki, okyanuslar arasındaki ülkelere aittir. Ambargolardan konuşanlar, geri kalmış insanlardır. Ekonomik rekabetler ilerlediğin de muhaakkak ki ambargolar gerileyecektir. İran ekonomisi içerden beslenen bir ekonomidir. İlerlemek için Amerika ve Avrupa'ya ihtiyacımız yoktur. İran ekonomisi büyüktür" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title