Haberler

Ek Bilgi ve Görüntüyle)- Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder Hakim Karşısına Çıktı

Selahattin Demirtaş reddi hakim talebinde bulundu.

Selahattin Demirtaş reddi hakim talebinde bulundu..

Mahkeme reddi hakim talebinin reddine karar verdi

Haber : Serpil KIRKESER / Kamera:  İstanbul, DHA

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Zeytinburnu'nda  2013 yılındaki Nevruz etkinlikleri kapsamında düzenlenen mitingde yaptıkları konuşmada "Terör örgütü propagandası yaptıkları" iddiasıyla haklarında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.

DEMİRTAŞ DURUŞMAYA KATILDI

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Alibey Duruşma Salonu'nda yapılan duruşmaya başka suçtan tutuklu bu suçtan tutuksuz sanık Selahattin Demirtaş ile tutuksuz sanık Sırrı Süreyya Önder ile  avukatları hazır bulundu. HDP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ve çok sayıda izleyici de duruşmaya katıldı.

"DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUM"

Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı duruşma saat 11.30'da başladı. Kimlik tespitinin ardından söz alan Selahattin Demirtaş, usule ilişkin taleplerini dile getireceğini belirterek, konuları aynı olan fezlekelerin yargılamanın yapıldığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirildiğini, ancak söz konusu bu davanın ayrı yürütüldüğünü kaydetti. Demirtaş, "Bu adil yargılamaya ve usul ekonomisine de aykırıdır. 2011-2012-2013-2014 yıllarına ait dosyalar birleştirildi. 12 yıllık siyasetçiyim aynı zamanda milletvekiliyim. Dosyaların birleştirilmesini talep ediyorum" dedi.

"ANAYASA İHLALİ YAPILMIŞTIR"

Anayasa'nın 83. maddesinde düzenlenen "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" şeklindeki maddesini hatırlatan Demirtaş, "Meclis kararı olmadan beni yargılıyorsunuz.  Elbette sizde çıkan kanunu uyguluyorsunuz ancak benim elimde de Anayasa var. Anayasanın 83. maddesi orada duruyor. Anayasa aykırı olarak yapılan işlem geçersizdir.  Dokunulmazlık meclis kararıyla kaldırılır. Benim derdim yargıdan kaçmak değil. Yargılanmaktan asla çekinmiyoruz. Milletin iradesi gasp edildi. Dava dosyasında işlem tamamlanmadan yargılama yapılıyor. Anayasa ihlali yapılmıştır" diye konuştu.

"MAHKEMELER CİDDİYE ALMIYOR"

Demirtaş,  Anayasa'ya göre dokunulmazlık sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları ayrıntılı olarak anlattı. "Ortada meclis kararı yok. Herkes bunun farkında ama mahkemeler ciddiye almıyor. Meclis kararı alınsın" diyen Demirtaş, kendisinin ve HDP milletvekillerinin hedefe konduğunu ve milletvekillerinin  hapse konulduğunu kiminin de milletvekilliğinin düşürüldüğünü söyledi.

"DAVANIN DÜŞMESİNİ TALEP ETTİ"

"Mahkemeniz şunları yapabilir; 6718 sayılı kanunun Anayasa aykırılık iddialarını ciddi bularak davaya durdurma kararı vererek konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyabilir. ya da dosyayı Meclise göndererek usule uygun dokunulmazlığın kaldırılmasını isteyebilir. Bunlar mümkündür" diyen Demirtaş yasama sorumsuzluğunun önemine dikkat çekti. Demirtaş yasama sorumsuzluğu kapsamında

yaptığı konuşmaların meclisten istenmesini talep etti. Fezleke ve iddianamenin farklı olduğunu savunarak düşme talep eden Demirtaş, dava dosyasında da iki farklı iddianame olduğunu belirterek yine davanın düşmesini istedi. Mahkeme heyeti de Demirtaş'ın tüm taleplerinin reddine karar verdi.

ÇEKEN AVUKAT SALONDAN ÇIKARILDI

Öte yandan duruşma devam ederken cep telefonu ile fotoğraf çektiği gerekçesiyle bir avukat mahkeme başkanının talimatıyla salondan çıkarıldı.

"TARAFSIZ BİR BİLİRKİŞİNİN KONUŞMALARIMIN ÇÖZÜMÜNÜ YAPMASINI TALEP EDİYORUM"

Davaya verilen kısa aranın ardından tekrar söz alan Demirtaş, "Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Sadece iddianame verildi ekleri verilmedi. Söz konusu konuşmalarımın çözümü verilmediği için neyle suçlandığımı bilmiyorum. İki talepte bulunacağım. Hakkımdaki

iddiaların somutlaştırılmasını talep ediyorum. Terör örgütü propagandasını hangi cümlem ne anlama geldiği için yapmışım. Ben mitingde çok uzun konuşma yaptım. Anayasa ve AİHM'de konuşmanın tamamı incelenmesini istiyor. Bu yönde kararları var. Ben hangi konuşmamada nasıl propaganda yapmışım mahkemeniz izah etsin. Suçlama somutlaştırılmamış. Birini suçlayacaksanız araştırma yaparsınız, ne demiş, çözümlemesini istersiniz. Savcı ciddiye almamış suç duyurusunu almış iddianameye koymuş. Biz burada

sanık olarak yargılanıyoruz. İddianame savunmayı hak etmiyor. Sadece iki cümle iddianameye alınmış. Konuşmalarımın tamamını istiyorum. Tarafsız bir bilirkişi benim konuşmalarımı çözüm yapmasını talep ediyorum. Ayrıca iddianame ve eklerinin tarafıma tebliğ edilmesinden sonra savunmamı yapacağım" dedi . Söz alan Önder de söz konusu konuşmalarının çözümünün bilirkişi tarafından yapılmasını istedi.

DEMİRTAŞ REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Mahkeme heyeti de sanıklar Demirtaş ve Önder'in konuşmaların çözümün  yapılması talebini de reddetti. Taleplerinin reddedildiğini belirten Demirtaş da mahkemenin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti de reddi hakim talebinin reddine karar vererek, Demirtaş'ın savunmasını hazırlaması için duruşmayı  16 Nisan'a erteledi. Bir sonraki duruşma yine Silivri'de yapılacak.

HDP EŞ GENEL BAŞKANI SEZAİ TEMELLİ AÇIKLAMA YAPTI

Davanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli basın açıklaması yaptı. Silivri Alibey Duruşma Salonu'nun önünde konuşan Temelli, Demirtaş ve Önder'in yargılandığı davadan çıktıklarını söyleyerek "Buna ne kadar duruşma denebilir, buna ne kadar yargılama denebilir, bunu hep beraber izledik. Belki de yargı tarihinin en rezalet duruşmalarından birine tanıklık ettik.  Gerçekten neresinden tutarsanız tutun tutulacak bir yeri olmayan, adına iddianame  bile denilmeyecek bir iddianame ile  Demirtaş ve Önder yargılanmaya çalışılıyor" dedi.

"BİZ BU DURUŞMLARI KABUL ETMİYORUZ"

Demirtaş'ın usule ilişkin taleplerinin reddedildiğini aktaran Temelli, Demirtaş ve Önder'in bu davada yargılanıyor olmasının aslında

6 milyon insanın siyasi iradesinin yargılanması anlamına geldiğini belirterek, "Biz bu duruşmaları kabul etmiyoruz. Biz bu fezlekeleri kabul etmiyoruz. Biz adaleti aramaya Adaleti var etmeye bu anlamda demokrasi ve barış mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz"

diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

--------------

-Temelli'nin açıklaması

-Genel ve detaylar

16.03.2018 - 17.17 Haber Kodu : 180316137

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Sırrı Süreyya Önder Selahattin Demirtaş Başak Demirtaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title