Haberler

Egzozlar Çiçek Açacak

Bursa'da Otomotiv Sektöründe 6 Markanın Bayiliğini Yapan Şentürkler Grup, "Egzozlar Çiçek Açacak" Sloganıyla Hizmetlerine Egzoz Emisyon Testini de Dahil Etti.

Bursa'da otomotiv sektöründe 6 markanın bayiliğini yapan Şentürkler Grup, "Egzozlar Çiçek Açacak" sloganıyla hizmetlerine egzoz emisyon testini de dahil etti.

İzmir Yolu'nda Ford Plaza'da, Yalova Yolunda ise Hyundai Plaza'da egzoz emisyon testlerinin yapıldığı yeni birimler açıldı. "Egzozlar Çiçek Açacak" sloganıyla başlatılan bu hizmet kapsamında benzinli, LPG'li yada dizel motorların tümüne ve her marka araca egzoz gazı analiz ölçümleri yapıldığı bildirildi.

Egzoz Emisyon Ruhsatı vermek için aracın egzozuna bir ölçü uydusu sokularak motorun egzozdan attığı gazların (emisyonu) ölçülüyor. Şayet ortalama değer belli bir sınırı aşmamışsa, bir yıllık ruhsat imzalanıp veriliyor. Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemi sonucunda, salınan gazlar sınır değerlere uygun çıkmadığında taşıt sahibi gerekli motor bakımını ve egzoz emisyon ölçümünü bir ay içerisinde tekrar yaptırmakla yükümlü. Bu süre ölçüm yapan istasyonca tutanakla tespit ediliyor, tutanağın bir örneği taşıt

sahibine veriliyor. Bir ay içerisinde aynı istasyonda yapılacak yeniden ölçümleme için araç sahibinden herhangi bir ücret alınmıyor.

Çevre bilincinin artmasıyla birlikte, egzoz ölçümlerini yaptırmayan araç sahiplerine verilen cezalar da geçtiğimiz yıllarda ciddi oranda arttırıldı. Egzoz emisyon ölçüm işlemi için standart 17 YTL bedel alınırken, ölçüm yaptırma süresini aşan motorlu taşıt sahiplerine 500 YTL idari para cezası veriliyor. Eğer ölçüm yaptırmayan aracın egzoz emisyonu, yönetmeliklerle belirlenen standartlardan yüksek ise bu ceza 1000 YTL' ye çıkıyor.

Hususi otomobillerin ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, resmi otomobillerin ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir, diğer motorlu taşıtların ise, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir düzenli olarak egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmaları gerekiyor.

(UU-MEF-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title