Haberler

Eğitim Şurası Millilik ve Küreselleşme Kıskacında Geçecek

Eğitimde Kademeler Arası Geçiş, Yönlendirme ve Sınav Sistemleri, Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sisteminin Ele Alınacağı 17'nci Milli Eğitim Şurası, Bakanlık Şura Salonu'nda Toplanan Genel Kurulun Açılışıyla Başladı. Milli Eğitim Bakanı Çelik, Şura'nın "Rahatsız Edici" de Olsa Farklı Görüşlerin Dillendirilmesi Gereken Bir Ortam Olduğunu Belirtirken, Katılımcılardan "İdeolojik Saplantılardan Arınmış" Bir Bakış Açısı Geliştirmelerini İstedi.

Eğitim kademeleri arasındaki geçiş, küreselleşme ve AB sürecinde Türk eğitim sistemin başlıklarıyla toplanan 17’nci Milli Eğitim Şurası, Türk eğitim sisteminin “millilik” ve “küreselleşme” değerlendirmeleriyle başladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, küreselleşme olgusunun dışında kalma lüksü olmadığını belirtirken, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan dış kaynaklı eğitim transferinde dikkatli olunması, Türkiye’nin özgün şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

17’nci Milli Eğitim Şurası, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Beşevler Şura Salonu’ndaki genel kurulun açılışıyla başladı. Şura’nın açılışına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, KKTC Eğitim Bakanı Canan Öztoprak, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç ve komisyon üyeleri, eski milli eğitim bakanları, bazı rektörler, YÖK üyesi Prof. Dr. Tunçalp Özgen, ÖSYM Başkanı Prof .Dr. Ünal Yarımağan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu MEB bürokratları ile çok sayıda eğitimci katıldı. Şura’nın açılış konuşmasını yapan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Şura’da eğitim kademeleri arasındaki geçişler, yönlendirme ve sınav sistemleri ile küreselleşme ve AB sürecinde Türk eğitim sisteminin ele alınacağını belirtirken, AB sürecinde çocukların rekabet edebilir eğitim düzeyde yetiştirilmesinin gerektiğini kaydetti. Erdoğan, Şura’da Türkiye’nin 21’nci yüzyılda eğitim vizyonun çizileceğini ifade ederken, “dış kaynaklı eğitim transferi” konusunda uyarılarda bulundu. Erdoğan, eğitim sistemine dış kaynaklı eğitim transferi yapılırken Türkiye’nin özgün konumunun dikkate alınması gerektiğini belirtirken, “Dış kaynaklı eğitim transferini bize özgü hale getirmeliyiz. Yerellik ve merkezilik gibi uç duruşlar sergilemeden hem merkezilik hem de yerellik bakış açısını barındırmalıyız” dedi.

HEDEF 12 YILLIK ZORULU EĞİTİM

TTK Başkanı İrfan Erdoğan’ın ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise Milli Eğitim Şuralarının Bakanlığın en büyük danışma mercisi olduğunu belirtirken, buradan Türkiye’nin eğitim sistemine ilişkin önemli kararların alınacağını umduğunu söyledi. Eğitimin kalkınmayla iç içe işleyen süreçler olduğunu vurgulayan, kalkınmış ülkelerin eğitim düzeylerinin yüksek, eğitim düzeyleri yüksek olan ülkelerin de kalkınmış ülkeler olduğunu ifade eden Çelik, ilk Maarif Kongresi’nin üzerinden geçen 85 yılda Türkiye’nin eğitimde büyük başarılar sağladığını söyledi. Çelik, “Bir üniversiteden 92 üniversiteye, çok sınırlı okul sayısından 60 bin okula ulaşılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı devletin yarısını oluşturmaktadır” dedi. Çelik, Türkiye’nin 3 sınıflı köy okullarından 5 sınıflı okullara, daha sonra da 8 yıllık zorunlu eğitime ulaşan bir gelişim yaşadığını şimdi de zorunlu eğitimin 12 yılı çıkartılması çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çekti.

ÇELİK: KÜRESELLEŞMEYİ ANCAK KANALİZE EDERSİNİZ

Bakan Çelik, Şura’da kademeler arası geçişin yanı sıra AB ve küreselleşme sürecinde Türk eğitim sistemine ilişkin olarak da tartışmalar yürütüleceğini ifade ederken, eğitimin milli vasfının korunması gerektiğini söyledi. Çelik, “Milli alanda çocukların ayaklarının bu toprağa sıkı basmak zorundadır. Çocuklarımızın bir ayağı Cumhuriyetin temel ilkelerine, Atatürk ilke ve inkılapları üzerinde olacak antenleri de dünyaya açık olacak” diye konuştu. Çelik, insanlığın geldiği evrenin bilgi toplumu olduğuna dikkat çekerek, bu süreçte yaşanan küreselleşmenin “faydalı mı zararlı mı” olduğu yönündeki tartışmaları faydalı bulmadığını söyledi. Çelik, küreselleşme olgusunun dışında kalınma lüksü olmadığını belirtirken, bilgi toplumuna ayak uydurulması halinde 21’nci yüzyılın sloganda değil gerçekten Türk yüzyılı olacağını ifade etti. Çelik, “Küreselleşmeyi bir akan suya benzetirsek akan suyu durduramazsınız ama düzene sokar, regüle eder, önlerine barajlar koyarsınız. Onu kanalize edersiniz” dedi.

RAHATSIZ EDİCİ FİKİRLERDE OLABİLİR

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni ne? Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni belli oldu mu? Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı mı? MB Faiz kararı ne zaman açıklanacak? Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title