Haberler

Eğitim-sen: "Anadolu Liseleri'ndeki Karmaşanın Sorumlusu MEB'dir"

Eğitim-Sen, 2005 yılında 350 lisenin Anadolu Lisesi'ne dönüştürmesinin ardından öğretmen açığının da sınavsız atama yoluyla karşılanmaya çalışılması nedeniyle Anadolu Liseleri'nin karmaşaya sürüklendiğini açıkladı.

Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005 yılında 350 liseyi Anadolu Lisesi'ne dönüştürdüğü hatırlatılırken, Anadolu Liseleri'nde ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının ise yayınlanan 2005/73 sayılı genelge ile giderilmek istendiğine işaret edildi. Söz konusu genelge neticesinde öğretmenlerin Anadolu Liseleri'ne sınavsız atanmasının öngörüldüğü belirtilirken, eğitim ve bilim hizmet kolundaki birçok sendika bu genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a dava açtığı anımsatıldı. Danıştay 2. Dairesi'nin 10 Nisan 2006 tarihinde Türk Eğitim-Sen'in başvurusu üzerinden karar vererek genelgenin yürütmesini durdurduğu belirtilirken, "Bu karar uyarınca Bakanlığın 30 gün içinde söz konusu genelge uyarınca atananları görevde alması gerekmekteydi. Anayasa, 2577 sayılı yasa bunu gerektirmekteydi. Danıştay'ın istikrar kazanmış yaklaşımı da bir düzenlemenin yürütmesi durdurulduğunda veya iptal edildiğinde bu düzenlemeye dayanılarak tesis edilen işlemlerinde geri alınması yönündedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu atamaları geri almayarak yargı kararını uygulamamış, görevini yapmamıştır" denildi.

-"MEB YARGI KARARINI 2 YIL SONRA UYGULAMAYA BAŞLADI"-

Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu öğretmenlerin il içi yer değiştirme başvurularında Anadolu Liseleri tercihlerine onay vermediği vurgulanan açıklamada. "Anlaşılan o ki bakanlık yetkilileri yargı kararını nihayet uygulamaya karar vermiştir. Bu sürecin sorumluluğu tümüyle hukuka aykırı işlemleriyle ve suç oluşturan eylemleriyle Milli Eğitim Bakanlığı'na aittir" denildi. Açıklamada, Bakanlığın 350 liseyi altyapı olmadan Anadolu Lisesine dönüştürdüğü belirtilirken, bunun yanı sıra mevzuata aykırı işlem yaptığına değinildi.

-"AKP'NİN KADROLAŞMA AMACI İLE YAPILDI"-

Açıklamada, uygulamanın "tipik bir AKP icraatı" olduğu ifade edilirken, "Popülizm kaygısıyla Anadolu lisesi taleplerine yanıt vermek adına bir gecede 350 lise Anadolu lisesine dönüştürülmüş ve hukuku çiğnemek dahil her şey göze alınarak sınavsız öğretmen alımı yapılmıştır. Çünkü AKP'nin kadrolaşma amacı için nesnel bir yöntem olan sınav yerine genelge daha uygun bir yöntemdir" denildi.

-MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPILACAK-

Sorumluların yaptıklarının cezasını ödemesi gerektiği belirtilen açıklamada, Anadolu Liselerinde doğacak öğretmen ihtiyacının kariyer ve liyakat ilkelerine göre doldurulması ve mağdur olan öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğine işaret edildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Başta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik olmak üzere belirtilen işlemlerin uygulandığı dönemde sorumlu mevkide olan Bakanlık yetkilileri hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmaktır. Aynı şekilde bakanlık ve/veya sorumlu konumdaki bakanlık yetkilileri hakkında tazminat davası açmak olanaklıdır. Sendikamız bu konuda bir hazırlık yürütmekte olup kısa bir süre sonra gerekli bilgilendirme yapılacaktır." (ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title